Vi er i kjelleren på et moderne tre år gammelt bygg på NTNU på Gjøvik. Her står et batteri på 10 kWh som lagrer strøm fra solceller på vegger og tak.
– Fordelen med et batterianlegg tilkobla et solcelleanlegg er at man kan lagre energien som man får fra solcelleanlegget på dagtid, til å bruke ut fra batterianlegget utover ettermiddagen og kvelden når strømmen normalt er dyrere, forklarer Reidar Gjermundrød.
Han er prosjektleder for Bakke El-installasjon som har installert anlegget.
Også eierne av bygget ser fordelene med installasjonen.
– Fordelen er på en måte at du får mer stabil energipris. Du slipper å selge billig og kjøpe dyrt. Da bruker du den energien du lager, den bruker du sjøl, da.
Det forklarer Arvid Lomsdalen som er prosjektleder i Industribygg.
Han legger til at man kan slipper nettleie på den strømmen man produserer selv. I tillegg kan man få lavere nettleie ved at batteriene kan ta bort de høyeste strømtoppene i løpet av dagen.
Batteriløsninger viktig fremover
For solkraftbransjen sliter om dagen. De har opplevd en nedgang på 75 prosent i privatmarkedet og 40 i næringsmarkedet det siste året, slik Nationen fortalte i desember.
Flere bedrifter i bransjen har opplevd konkurser eller store økonomiske utfordringer.
Strømstøtteordningen, lite treffende støtteordninger, lavere strømpriser og bortfall av ulike typer solkontoløsninger blir pekt på som årsaker til nedgangen i salg av solceller.
Salgssjef for Solenergi Norge, Kim Brandsnes mener batteriløsninger er kjempeviktig for framtida.
Batteri har tradisjonelt hatt en høy investeringskostnad, men nå kommer det flere tilbydere på markedet.
Han håper at billigere batteriløsninger kan være med på å gjøre solkraft attraktivt fremover.
– Mange strøm- og kraftleverandører tilbød solkontoer hvor du kunne lagre strømmen din fiktivt i digitale enheter. Det har blitt mer og mer borte, så den fordelen eksisterer ikke lenger. Men da kan et eksternt batteri eller en ekstern lagringsenhet være alternativet, sier han.
Stor batterivekst i utlandet på kort tid
I hele verden, utenfor Norge, har batteriprisene falt raskt.
– Dette har vært med på å gjøre bruken av batterier i blant annet solcelleanlegg av alle størrelser svært vanlig på svært kort tid, sier Erik Stensrud Marstein, sjefsforsker ved IFE.
Han mener det nå er flere faktorer som drar litt gal vei i Norge, med strømstøtte som tar vekk insentiver for å investere, høyt rentenivå og veldig dårlig kronekurs.
– En Enova-ordning for å få batterier ut for å kunne drive med strømstøtte, så ville den nødvendigvis påvirke både viljen til å investere i batterier og solcelleanlegg. Så det er mye man kan gjøre. Men batterier fins i markedet i dag. Og de fantes i markedet i fjor òg. Det i seg selv er ikke nok, sier han.
Forskeren understreker at det stort sett bare er i Norge solkraftmarkedet har vært nede. Globalt så går det raskere enn absolutt all annen kraftutbygging.
Det ble investert mer i nye solkraftverk i 2024 enn i alle andre typer kraftverk til sammen ifølge tall fra det Internasjonale Energibyrået (IEA).
Han tror markedet for solceller i Norge vil løsne igjen, men at det kanskje trenger litt hjelp av myndighetene.
Samtidig understreker han at selv om aktiviteten gikk mye ned i 2024, så var det det nest beste året for solkraft historisk sett.
– Aktiviteten burde vært mye høyere fordi vi kan levere mye mer kraft, og Norge trenger mye mer kraft. Men akkurat nå har vi et rammeverk rundt oss og en situasjon rundt oss som gjør at det er vanskelig å få investert, sier Marstein.
Energiministeren vil bidra
Enova og regjeringen presenterte rett før jul sine planer for støtteordninger til det private og næringslivet de kommende årene.
Energiminister Terje Aasland (Arbeiderpartiet) er enig i at batterier vil bli viktig for solkraftbransjen fremover og at støtteordninger fra Enova kan bidra.
– Det å få stimulert også til solkraftanlegg på private husholdningers tak er viktig. Vi vet at solkraftanleggene har blitt redusert i pris, men nå kanskje i kombinasjon med batteri, som man trenger litt støtte til, så kan solkraft igjen bli veldig relevant for husholdningene.
Regjeringen har gjort grep for å gjøre det lettere å dele solkraft med naboen på et næringsområde og vil også gjøre det enklere å sette opp noe større solkraftanlegg enn det er i dag.
Energiministeren mener at ulike batteriløsninger også vil bli viktig for næringslivet fremover
– For næringsbygg, større anlegg, så vil det også være viktig. Det kan være en viktig avlastning også av nettet og nettkapasiteten på mange næringsområder rundt omkring i landet. Så det å kombinere batteri og sol, kjempeviktig.
Oppfordring fra bransjen
Utenfor bygget med solceller på fasaden ved NTNU på Gjøvik har solkraftselgeren en oppfordring på vegne av en bransje som sliter litt om dagen.
– I Norge finnes det så mye ledig takareal og fasadeareal. Du har landbruk, du har industribygg, du har privatbygg som har et ufattelig stort potensial til å investere eller legge solcelleanlegg. Og det må vi bare ta tak i, sier Kim Brandsnes.
Publisert 05.01.2025, kl. 07.44