Bhatti vil lese alle papirer om seg selv for å snakke

1 week ago 17



Politiet håper terrorsiktede Arfan Bhatti vil svare på spørsmål om hvordan Zaniar Matapour er som person. Bhatti stiller krav om fullt innsyn for å forklare seg.

En godt bevoktet Arfan Bhatti ankom Kongsvinger fengsel fredag kveld etter å ha landet i Norge. Terrorsiktede Bhatti fremstilles som vitne i Matapour-rettssaken i Oslo tingrett tirsdag og onsdag. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Publisert: 04.05.2024 17:19

Terrorsiktede Arfan Bhatti motsatte seg politiets krav om varetekt, men ble lørdag ettermiddag fengslet i fire uker. Oslo tingrett slår klart fast at det er gode grunner for å mistenke at han spilte en rolle i forbindelse med masseskytingen Zaniar Matapour utførte i Oslo den 25. juni 2022.

– Resultatet i kjennelsen er som forventet. Retten har konstatert at det foreligger bevisforspillelsesfare og unndragelsesfare, sier politiadvokat Ingvild Myrold til Aftenposten. Hun er glad for å ha Bhatti i Norge.

– Vi har over lang tid jobbet med utleveringsspørsmålet. Og for etterforskningen er det viktig at det nå skjedde en utvikling og at Bhatti er tilbake i Norge. Da kan vi ferdigstille den siste delen. Og ikke minst betyr det mye for dem som ble rammet av angrepet.

Påtalemyndigheten vil ha Bhatti til å vitne i den pågående rettssaken mot Matapour, på tirsdag og onsdag til uken. Der kommer ikke Bhatti til å forklare seg, opplyser forsvarer John Christian Elden.

– Han kommer ikke til å avgi noen vitneforklaring i retten. Retten er meddelt dette på forhånd, sier Elden til NTB.

– Selv om hans forsvarer har uttalt at han ikke kommer til å avgi forklaring, kan det likevel være at han blir pålagt å møte, slik at aktørene får anledning til å stille spørsmål til ham, sier politiadvokaten.

Bhatti oppholdt seg i Pakistan under terrorangrepet i Oslo sentrum i 25. juni 2022. Men politiet mener han hadde kontakt med vennen Matapour før avreise og at de kommunisere digitalt i tiden før angrepet.

– Hva tenker du om at han ikke vil si noe?

– Vi hadde håpet å høre hans forklaring. Det er jo fordi at han kan belyse Matapour som person, sier Myrold.

Arfan Bhatti ble fredag hentet i Pakistan med privatfly. Her lander flyet på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendte brev fra Pakistan

Bhatti har forfattet et langt, håndskrevet brev til norske myndigheter for å redegjøre for hvorfor han ikke vil forklare seg, skriver NRK.

Han mener PST har brutt hans menneskerettigheter og nekter å forklare seg før han får fullt innsyn i «saks- og personopplysninger, inkludert tredjemannsopplysninger registrert om meg hos justisdepartementet, forsvarsdepartementet, PST, OPD og alt ordinært politi og utenriksdepartementet», heter det i brevet.

Oslo-politiet har gitt Bhatti innsyn, hevder politiadvokat Myrold.

– I denne konkrete straffesaken, som jeg svarer for, har Bhatti krav på fullt innsyn i sakens dokumenter. Når det gjelder hans egen sak har han fått innsyn i de aller fleste dokumentene, med unntak av noen få dokumenter som holdes klausulert for ham. Det er helt vanlig i straffesaker at noe av informasjonen holder tilbake.

– Hvis han ønsker innsyn i andre saker som andre har hatt mot ham, er ikke det noe jeg kan svare for, svarer Ingvild Myrold.

Politiadvokat Ingvild Myrold er fornøyd med å endelig ha Bhatti i Norge. Nå håper hun han vil vitne om terrortiltalte Zaniar Matapour. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ønsker felles rettssak

Oslo-politiet har siktet Bhatti for medvirkning til grove terrorhandlinger, medvirkning til drap og drapsforsøk, i tillegg til terrorforbund og drapsforbund. Strafferammen for terrorsiktelsen er 30 år. Politiadvokaten kan ikke si når en egen rettssak mot Bhatti kan komme.

– Det er vanskelig å si helt konkret når saken blir ferdig etterforsket. Foreløpig står vi i en omfattende etterforskning og det er ikke så mye jeg kan si om når den blir ferdigstilt.

Myrold antyder at man ønsker å en rettssak samlet med de tre andre som også er siktet for lignende forhold. To menn og en kvinne er også siktet for medvirkning.

– Vi ønsker å se på spørsmålet samlet mot alle de fire siktede. Det er for tidlig igjen å si akkurat når en tiltale kan komme, men vi ser at det er hensiktsmessig å forsøke å samle dette slik at de gjensidig kan belyse bevisspørsmålet.

Read Entire Article