Bhatti er i retten: Smilte og ga Matapour klem.

1 week ago 14



Arfan Bhatti og Zaniar Matapour smilte da de så hverandre etter to år og ga hverandre klem. Deretter raste Bhatti mot Norge og aktoratet.

Etter å ha vært etterlyst siden august 2022, ankom Arfan Bhatti Norge sist fredag. Nå er han i Oslo tingrett. (arkivfoto) Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB
  • Wasim Riaz

Publisert: 07.05.2024 09:30 | Oppdatert: 07.05.2024 10:00

To måneder etter masseskytingen i Oslo i juni 2022 ble Arfan Bhatti siktet for medvirkning i saken. Han ble samtidig etterlyst. Bhatti reiste nemlig til Pakistan tre uker før angrepet i Oslo sentrum fant sted.

Etter over halvannet år i fengsel i Pakistan, ble Bhatti hentet hjem til Norge sist fredag. Han ble varetektsfengslet lørdag. Selv har han hele tiden nektet straffskyld.

I dag er han hentet til Oslo tingrett for å vitne i den pågående saken mot Zaniar Matapour som skjøt og drepte to personer under angrepet 25. juni. I tillegg ble flere skadet.

Bhatti ankom rettssal 250 klokken 09.25. Matapour var allerede på plass i retten da Bhatti ble hentet. De smilte da de så hverandre og ga hverandre klem. På spørsmål fra dommer svarte Bhatti at han er en god venn med Matapour.

Etter å ha avgitt personalia, startet aktor Sturla Henriksbø utspørringen av Bhatti. Henriksbø lurte på om Bhatti har noe tilknytning til masseskytingen 25. juni?

Bhatti svarte ikke på spørsmålet, men etterlyste innsyn i opplysninger om ham i Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet. Bhattis ønsket om å få innsyn utartet nærmest til en diskusjon mellom aktor og Bhatti.

– Jeg synes det er ganske dobbeltmoralsk at samme departement som jeg ber om innsyn fra, bidrar med informasjon til dere i saken mot utlevering,

Aktor mente at Bhatti ikke ville skrive under på en erklæring om fritak fra taushetsplikten. Derfor var det ikke mulig å gi ham innsyn.

Bhatti leste også fra en tekst som han selv hadde skrevet for en tid tilbake. Han mente at han er blitt overvåket ulovlig. Han klandret også Norge for å ha sørget for at han ble arrestert på ulovlig vis i Pakistan i september 2022. Bhatti ble nemlig holdt fanget i nesten et halvt år før han ble fremstilt i retten. Han kalte denne pågripelsen for en «bortføring».

– Norske myndigheter var ikke opptatt av omstendighetene jeg satt under, men de ønsket kun fortgang i saken for å få meg utlevert. Det er et tegn på at Norge har medvirket til noe de ikke vil vedkjenne seg, raste Bhatti.

Klandret Norge for innblanding

– Norge har blandet seg i en rettsprosess i Pakistan. Norge sier at andre land ikke skal blande seg i norske rettsprosesser, mens Norge selv gjør det, fortsatte Bhatti.

– Dere ønsker svar fra meg, men vil ikke gi meg svar. Vil ikke gi meg innsyn, raste Bhatti.

Bhatti mente fra vitneboksen at påtalemyndigheten har betalt penger til vitner i Pakistan.

– Hvorfor betalte dere kontanter til vitne i Pakistan?

– Nå er det slik at du sitter i vitneboksen og det er jeg som stiller spørsmålene, sier Henriksbø.

Men Bhatti fortsatte å stille spørsmål til aktor om Norges rolle i den prosessen som førte til at Bhatti ble utlevert fra Pakistan.

– Hvorfor har norske myndigheter laget ulovlige avtaler for å få meg utlevert.

Arfan Bhatti (t.v.) på vei inn i retten i Pakistan i fjor. Foto: Aftenposten
Read Entire Article