Flere Sp-profiler har varslet at de vil ta partiet ut av regjeringen dersom energipakken blir presset gjennom av Ap. Da TV 2 spurte partileder Trygve Slagsvold Vedum om dette torsdag morgen, ville han ikke avvise det som et mulig utfall.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommenterte den mulige regjeringskrisen indirekte da han møtte pressen i forbindelse med et offisielt besøk fra Polens statsminister Donald Tusk onsdag.
Dette er den mulige regjeringskrisen:
Regjeringen skal behandle deler av EUs fjerde energimarkedspakke.
Slik TV 2 forstår det, er det tre ting regjeringen skal ta stilling til i denne omgangen:
- Først har vi det såkalte Fornybardirektivet. Dette er kanskje det viktigste punktet, fordi EU over tid har presset hardt på for at Norge skal innlemme dette i norsk lov gjennom EØS-avtalen.
- I tillegg har vi det såkalte Bygningsenergidirektivet.
- Og til har vi slutt Energieffektiviseringsdirektivet.
Dette er den mest omfattende energipakken noensinne, og fornybar kraft og energieffektivisering er viktige stikkord.
En rekke svært sentrale Senterpartipolitikere, som for eksempel partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad, er helt tydelige på at det er fullstendig uaktuelt for dem å akseptere dette.
Partiet er kraftig motstander av EU og EØS, og har som hjertesak at Norge skal verne om egne naturressurser.
Faktisk går de så langt som å si at de vil ta partiet ut av regjering dersom Arbeiderpartiet presser dette igjennom.
Torsdag skal regjeringen formelt behandle denne saken, i en såkalt regjeringskonferanse.
– Det er saker som regjeringen behandler i tur og orden på vanlig måte, som skal tas på en måte som ivaretar norske interesser og følger opp våre forpliktelser. De beslutningene blir klare når de blir klare. Utover det går jeg ikke inn i det detaljerte, sier Støre.
Etter å ha blitt spurt av TV 2s reporter om EUs energipakke er viktig nok til å risikere regjeringssamarbeidet, svarer Støre følgende:
– Dette er en sak regjeringen vil håndtere, som vi håndterer andre saker, grundig.
– Men for meg som norsk statsminister, så handler det om å finne gode løsninger på saker som ivaretar norske interesser. Forutsigbare og lave energipriser for folk og næringsliv er viktig for Norge, legger Støre til.
Vil ikke kommentere interne prosesser
Energiminister Terje Aasland (Ap) holder kortene tett til brystet om torsdagen.
– Nå skal vi behandle disse sakene grundig i regjeringen, også får vi ta veien derfra. Jeg kan ikke gå inn å kommentere de prosessene vi har i regjering på de ulike sakene.
– Er du spent for hva som skjer i morgen?
– Nei, jeg er alltid spent når det gjelder regjeringen og det arbeidet vi gjør. Det er et utrolig viktig arbeid, men jeg kan som sagt ikke kommentere noen interne prosesser til enkeltsaker.
Han legger vekt på at de skal ha gode og trygge prosesser, og behandle sakene grundig.
Tre av direktivene i energipakken skal drøftes på en regjeringskonferanse torsdag.
Ifølge TV 2s kilder er det ikke lagt opp til at det kommer en avklaring fra partiene i løpet av møtet. Energiminister Terje Aasland (Ap) vil i stedet legge fram saken til drøfting, ifølge kilder.
Fellesforbundet, det nest største forbundet i LO, har også uttrykt at de er imot energipakken til EU.
– Vår holdning er helt klar
Ole André Myhrvold sitter i Senterpartiets stortingsgruppe. Han forklarer at de har drøftet den fjerde energipakken over lengre tid.
– Vår holdning er helt klar. Det er uaktuelt å gå videre med den og implementere den i norsk lovgivning fra vår side.
Han har en klar forventning til partilederen sin.
– Vedum har et mandat på å stå hardt på at vi ikke skal slutte oss tettere til EUs energimarked. Senterpartiet er i den oppfatningen at vi trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken, ikke mindre. Da er å slutte seg til fjerde energimarkedspakke feil vei å gå.
I første omgang har det vært snakk om tre områder. Myhrvold fastslår at det er utelukket for Sp å forhandle om bare en eller to.
– EU har lagt ut dette som en pakke. Vi velger å behandle den som en pakke, og det er sånn at det er problematiske områder også ved andre direktiv. Noen mer enn andre, det er riktig, men vi velger å se helheten.
Han er klinkende klar på på at Sp ikke kommer til å sitte i Støre-regjeringen dersom Ap presser igjennom fjerde energimarkedspakke.
– Jeg tror man gjør klokt i å la denne saken ligge. Eventuelt må man starte en vetoprosess. Det vil være i tråd med hurdalsplattformens formuleringer om at man skal utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen.
Behøver ikke bli regjeringskrise
Ap-politiker Trond Giske mener de ikke burde knytte seg tetter til EUs energimarked.
– Det har gitt oss tyske priser i Sør-Norge og altfor høy strømpris i forhold til det vi trenger her i Norge. Men jeg mener samtidig at vi kan samarbeide om det som er fornuftig. Altså mer fornybar energi, bedre isolering av hus, et mer effektivt strømnett.
Han mener Ap kan styre alene dersom Sp legger ned veto. Han trekker likevel frem at dette ikke er noen sak det behøver å bli regjeringskrise av.
– Jeg mener Senterpartiet bør være med på det som er et bra og fornuftig samarbeid om effektiv bruk av energi, om fornybar energi, strømsparing.