Dette er Israels Eurovision-bidrag

3 hours ago 4



Israels deltakelse i Eurovision har vært preget av kontrovers de siste årene. Nå er det klart hvem som skal representere landet i Basel, men spørsmålet om Israels fremtid i konkurransen henger fortsatt i luften.

Publisert 22.01.2025 22:39 Sist oppdatert nå

Israel bestemte onsdag kveld hvem som skal representere landet i Eurovision Song Contest i år.

Sangkonkurransen går av stabelen i den sveitsiske byen Basel, med første semifinale 13. mai, og finale 17. mai.

Siden november har sangkonkurransen Rising Star rullet over israelske skjermer, og etter over 30 direkteprogrammer, er det nå klart hvem som står på scenen i mai.

Det var 24 år gamle Yuval Raphael som trakk det lengste strået.

Oppvokst i Sveits

Yuval Raphael er nesten på hjemmebane når hun står på scenen i Basel i mai.

Hun er nemlig oppvokst i den fransktalende delen av Sveits, men har bodd i Israel i mange år, ifølge det tyske Eurovision-nettstedet ESC Kompakt.

I første del av finalen av Rising Star fremførte hun en coverversjon av ABBAs låt «Dancing Queen». Den svenske gruppa fikk sitt gjennombrudd via Eurovision-seieren deres med «Waterloo» i 1974.

Da det ble klart at Daniel Weiss kom på fjerdeplass i første runde, gikk Raphael sammen Valerie Hamaty og Red Band & Moran Aharoni videre til andre runde.

Raphael sang seg til topps med Sam Smiths Bond-låt «Writing's on the Wall», og gikk hjem med en billett til Basel.

Overlevde angrepet mot Supernova-festivalen

Raphael overlevde angrepet mot Supernova-festivalen i Negev-ørkenen den 7. oktober i 2023.

Hun gjemte seg i et tilfluktsrom med 50 andre mennesker, som spilte døde mens Hamas-terrorister bombarderte dem med eksplosiver. Av de 50 endte bare 12 med livet i behold.

Hun har delt sine opplevelser fra hendelsen gjennom musikken flere ganger, også i konkurransen Rising Star.

– Musikk er en av de sterkeste ingrediensene i veien mot min helbredelse, sa Raphael under finalen ifølge Times of Israel.

Det er ikke bestemt hvilken låt Raphael skal fremføre i Basel.

Kaotisk konkurranse i fjor

Når Eurovision-sirkuset går av stabelen i mai, er det nok mange – inkludert Israel – som håper på en hyggeligere opplevelse.

Fjorårets konkurranse, som fant sted i Malmö, var nemlig preget av flere kontroverser tilknyttet Israels deltagelse.

Allerede måneder før det ble klart hvem som i det hele tatt skulle veive det israelske flagget på scenen, var det store protester.

 Tom Rune Orset / TV 2
PROTEST: Demonstranter la seg på bakken foran tv-studioet til NRK på Marienlyst før opptak til den første delfinalen i Melodi Grand Prix. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

På grunn av krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen, var det flere som mente at Israel burde utestenges fra konkurransen.

Blant annet var demonstranter på plass både utenfor og inne i salen ved alle delfinalene i norske Melodi Grand Prix.

Tusenvis av nordiske artister signerte et opprop mot Israels tilstedeværelse i Malmö.

Mottok drapstrusler

Da det ble klart at den da 20 år gamle Eden Golan skulle opptre for Israel, mottok hun flere hatefulle meldinger – til og med drapstrusler.

Under selve konkurransen ble Golan buet på hver gang hun stod på scenen.

– Jeg fokuserer på det positive. Det er så mye god energi fra folk, sa Golan til TV 2 etter at de første sceneprøvene hennes var ferdige.

På utsiden av arenaen hadde titusenvis av propalestinske demonstranter møtt opp i protest.

 Terje Bendiksby / NTB
BUET: Publikum i salen buet da Eden Golan fremførte låta «Hurricane» under første prøve før finalen i Eurovision Song Contest 2024. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Terje Bendiksby / NTB

Til tross for kontroverser og protester, endte det likevel med en femteplass for Golans «Hurricane».

Israel har vunnet Eurovision fire ganger, senest i 2018 da Netta Barzilai fremførte den eksentriske poplåta «Toy».

Risikerer utestengelse

Det er imidlertid usikkert for Israels fremtid i sangkonkurransen etter 2025.

Den israelske regjeringen støtter nemlig et kontroversielt lovforslag som kan privatisere og i praksis legge ned landets allmennkringkaster, Kan, innen to år.

Forslaget, fremmet av kommunikasjonsminister Shlomo Karai og Knesset-medlem Tali Gottlieb, innebærer at Kan mister statlig finansiering og settes ut på anbud.

 Fabrice Coffrini / AFP / NTB
FREMTIDEN USIKKER: Et kontroversielt lovforslag i Israel kan ta knekken på landets Eurovision-fremtid. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB

Uten kjøpere vil Kan bli fullstendig nedlagt, og immaterielle rettigheter tilfaller regjeringen.

Denne utviklingen truer Israels medlemskap i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som krever en uavhengig allmennkringkaster for deltakelse i Eurovision.

Hvis forslaget vedtas, risikerer Israel å miste retten til å delta i Eurovision Song Contest etter 2025, ettersom Kan er ansvarlig for landets bidrag.

EBU har uttrykt dyp bekymring for lovforslaget, som de ser som en del av et politisk angrep på offentlig kringkasting i Israel.

Read Entire Article