Bergen får tilbake byseglet sitt – 727 år etter at det ble stemplet på et middelalderdokument.

Publisert 14.05.2025 21:48
Bergens byvåpen er en borg med tre tårn over sju fjell. Byvåpenet er brukt som Bergen kommunes logo og på byflagget. I tillegg er det et populært symbol for Brann-supportere som ønsker å vise sin tilhørighet til Bergen. Men hvor kommer det fra?
Bysegl
Byvåpenet bygger på byseglet som var i bruk i middelalderen. Seglet er opprinnelig et stempel som ble brukt til forsegle og stemple offentlige dokumenter i voks.

Selve seglet er gått tapt, men det finnes et voksavtrykk fra seglet fra 1298. Dette er den eldste versjonen som finnes og er en formell godkjenning av en eiendomshandel som ble gjort for over 700 år siden.
Under dansk kontroll
Frem til nå har det vært i dansk forvaring. Etter flere hundre år skal det historiske symbolet vende hjem til Bergen sier kultur -og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) til TV 2.
– Endelig kommer Byseglet hjem. Mange har jobbet lenge for å få dette til, og jeg er glad for at dette nå skjer. Det er et unikt klenodium som må tas svært godt vare på.
Bymuseet har fått låne det av Den Arnamagnæanske
samlingen ved Københavns Universitet. Nå skal det stilles ut på Bryggen museum i nærmere seks uker.
– Jeg gleder meg stort til åpningen av utstillingen i Bergen, sier Jaffery.

Baksiden av medaljen
Det opprinnelige byseglet er et av ytterst få med dobbeltside, et såkalt dobbeltsegl. Forsiden av seglet viser et langskip, mens borgen ved de sju fjell var altså på seglets bakside.
Det er dette bildet som har overlevd som symbol på Bergen helt frem til i dag. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre forteller at de har jobbet i 10 år med å få klenodiumet tilbake til Bergen;
– For oss handler det ikke bare om dette seglet, men om å gi folk i Norge muligheten til å se og bli kjent med sin egen historie fra middelalderen.

Det har også tidligere vært gjort forsøk på å få til et lån. Men fordi det stilles store krav til sikkerhet, transport, forsikring og bevaringsforhold, så har det ikke lyktes sier Nasjonalbibliotekaren.
-Takket være regjeringens engasjement kan vi nå stå foran et nytt gjennombrudd i så måte.
Eksponering for lys forringer kvaliteten til det over 700 år gamle dokumentet. Derfor vil ikke Bergen bysegl utstilles i mer enn noen få uker i året.
Utstillingen på Bryggens museum åpner 21. mai, og kan besøkes ut juni måned i år.