Beredskapsboom i Norge

3 hours ago 4



Etter at strømmen gikk for 60 millioner i Sør-Europa, ber myndighetene folk være forberedt – også her hjemme.

 Silje Vassdal / TV 2
POPULÆRT: Flere nordmenn har gått til innkjøp av slike produkter den siste tiden. Foto: Silje Vassdal / TV 2

Publisert 30.04.2025 07:13

Etter det massive strømbruddet som rammet store deler av Spania og Portugal mandag, har interessen for egenberedskap skutt i været blant nordmenn.

I Norge har hendelsen blitt en vekker for mange. Flere aktører melder nå om kraftig økning i etterspørselen etter beredskapsprodukter.

– Det gjelder for eksempel powerbanks, strømaggregater, batterier og lommelykter, sier pressekontakt i Clas Ohlson, Anders Wahl, til TV 2.

 Terje Pedersen / NTB
SER ØKNING: Clas Ohlson sier at folk generelt er mer interessert i egenberedskap. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han påpeker at det er for tidlig å kunne si noe om den totale effekten på salget etter strømbruddet i Sør-Europa. Men at interessen kan øke enda mer etter mandagens hendelse, har han liten tvil om.

– Hendelser nasjonalt og internasjonalt har stor påvirkning på salget av produkter for egenberedskap, påpeker Wahl.

Clas Ohlson er ikke alene om den store pågangen.

Massiv økning

TV 2 har vært i kontakt med både større kjeder og nisjebedrifter som spesialiserer seg på beredskapsutstyr.

En av dem rapporterer at salget økte med hele 600 prosent mandag.

– Etter strømbruddet i Sør-Europa opplevde vi en betydelig økning i salget, en vekst på hele 600 prosent sammenlignet med dagen før, sier Kjartan Bjørkvold, markedskonsulent i Beredskapsfokus AS, til TV 2.

 Privat
SALGSBOOM: Kjartan Bjørkvold er markedskonsulent i Beredskapsfokus AS. Han sier de har sett en markant økning i ordre etter strømbruddet i Sør-Europa. Foto: Privat

Selskapet driver til daglig nettbutikken Beredskapsutstyr.net, og Bjørkvold forteller at interessen for egenberedskap er stadig økende.

TV 2 har sett dokumentasjon på den voldsomme økningen av ordre etter strømbruddet i Sør-Europa.

Bjørkvold sier at den største etterspørselen har vært på butikkens beredskapsradio med DAB, innebygd powerbank, og som drives av en god, gammeldags sveiv.

 Beredskapsfokus AS
HAR «ALT»: Denne radioen er det mest populære produktet i nettbutikken. Den har USB, DAB-radio, solceller, lommelykt, og vekkerklokke. Foto: Beredskapsfokus AS

I tillegg merker de økt interesse for klassiske beredskapsprodukter som vannlagring, stormkjøkken og langtidslagret mat.

– Vi har gjort justeringer på lagerbeholdningen og lagt inn ekstra bestillinger for å sikre tilgjengelighet fremover, sier Bjørkvold.

Utelukker cyberangrep

Strømbruddet som rammet store deler av Spania og Portugal mandag 28. april, førte til at nær 60 millioner mennesker mistet strømmen.

Årsaken er fortsatt uklar, men det har vært spekulert i alt fra tekniske feil til sjeldne atmosfæriske fenomener.

Spanske myndigheter har bedt folk unngå spekulasjoner, og understreker at alle mulige forklaringer fremdeles undersøkes. Den spanske strømoperatøren, Red Eléctrica, sier imidlertid tirsdag at de utelukker at det er snakk om et cyberangrep mot dem.

 Jonas Fagereng Jacobsen
MØRKLAGT: Det er ikke mye mat igjen på butikkhyllene i Spania. Dessuten ble flere av lokalene mørklagt under strømbruddet. Foto: Jonas Fagereng Jacobsen

– Vi har kunnet konkludere med at det faktisk ikke var noen inntrenging i Red Eléctricas kontrollsystem, sier driftsdirektør Eduardo Prieto, ifølge den spanske avisa El País.

Prieto understreker at etterforskningen enda ikke er fullført.

I kjølvannet av strømstansen har det vært kaos i trafikken, stengte butikker og problemer med telekommunikasjon. Også mange nordmenn på ferie i landet ble rammet, og flere har uttrykt uro over situasjonen.

– Ser allerede at det skjer

Så, noen av oss hamstrer nå utstyr til beredskapslagrene våre, men bør vi egentlig være bekymret for at noe lignende kan skje her?

Tore Kamfjord, utredningsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), understreker at Norge også må vente langvarige strømbrudd – til tross for en robust strømforsyning.

 Daniel Fatnes / DSB
BER NORDMENN TA GREP: Tore Kamfjord mener at nordmenn må forberede seg på at noe lignende kan skje her hjemme. Foto: Daniel Fatnes / DSB

– Også vi må være forberedt på at det kan skje langvarige strømbrudd over deler av landet. Vi ser jo at det allerede skjer i forbindelse med ekstremvær som tungt snøfall eller kraftig vind, sier Kamfjord til TV 2.

Han peker særlig på byer som sårbare områder.

Lys, varme, vannforsyning, avløp, mobiltelefoni, internett, transport, og betalingssystemer – alt vil slutte å virke eller få store problemer etter hvert, dersom Norge rammes av et så stort strømbrudd.

Nordmenn må klare seg i en uke

Norske myndigheter minner om at alle bør være forberedt på å klare seg i minst én uke uten strøm, vann eller digitale tjenester.

Det betyr å ha tilgang på varme, lys, drikkevann, enkel mat, radio og nødvendige medisiner.

Start med det du har, fyll på gradvis – og snakk gjerne med naboer om hvordan dere kan hjelpe hverandre.

Les mer hos DSB.

Ifølge Kamfjord er det viktig at folk planlegger for slike situasjoner.

– Vi må ha gode alternativer og en plan for hvordan vi skal klare oss hvis det skjer et langvarig strømbrudd.

Egenberedskap er enklere enn mange tror

Kamfjord mener at mange undervurderer hvor viktig det er å være forberedt – og overvurderer hvor vanskelig det er.

– Det er mange som tenker at dette er veldig krevende, men det trenger ikke være spesielt dyrt eller vanskelig å komme i gang. Mange har allerede en del av det de trenger hjemme, forklarer Kamfjord.

Hans råd er å begynne med det man har, og fylle på gradvis.

– Det er tross alt bedre å være litt forberedt enn å være helt uforberedt, sier han.

 Lise Åserud / NTB
START MED DET DU HAR: DSB har tidligere utarbeidet en liste over ting nordmenn bør ha i et beredskapslager i hjemmet. Foto: Lise Åserud / NTB

DSB har ikke registrert noen spesiell økning i henvendelser det siste døgnet, men trenden er klar:

– De siste årene har vi sett en voldsom vekst i antallet mennesker som tar kontakt med oss for å få råd og tips. Det er veldig positivt, ikke bare for den enkelte, men for hele den samlede norske beredskapen.

Kamfjord kommer også med en tydelig oppfordring til alle som fortsatt tenker at «det skjer ikke her»:

– Vi lever i et land hvor det aller meste fungerer godt stort sett hele tiden. Det gjør det lett å tenke at enhver krise vil gå raskt over. Men hvis en omfattende krise rammer mange, så kan ikke alle få hjelp samtidig.

– Derfor er det så viktig at flest mulig av oss er forberedt på å klare oss selv i en ukes tid ved en krise, sier Kamfjord.

Read Entire Article