Bente fikk bekken inn i kjelleren: – Kom nærmere og nærmere huset

1 week ago 14



VANNBAD I KJELLEREN: - Det flyter overalt! Men jeg tror ikke jeg har noe store verdier her, sier flomutsatte Bente Tellefsen fra Notodden. Hun har ikke vannskrekk og blir boende ved siden av favorittbekken. Foto: Carolyn Hannigan / VG

Bente Tellefsen trenger ikke å gå over bekken etter vann.

Notodden / Osloonsdag 4. september kl. 13:34

Kortversjonen

  • Bente Tellefsen fra Notodden ble rammet av flom onsdag.
  • Flere kommuner i Telemark måtte stenge veier og sette krisestab som følge av styrtregn.
  • Uværet har nå avtatt, og det oransje farevarselet er over.

– Nå kan jeg plaske uti her. Det er dypt, altså.

Bente Tellefsen leier et hus på Notodden og fikk kjelleren full av vann da Vålabekken gikk over sine bredder og strømmet inn over hagen hennes natt til onsdag.

– Jeg sto og så den kom nærmere og nærmere huset. Det var voldsomt.

Onsdag gir hun VG omvisning i det flomutsatte huset. Også det forrige huset hun leide, litt lenger opp i gaten, ble utsatt for flom. Men Tellefsen er like glad i nærområdet.

– Ved forrige flom forsvant hele veien opp til huset. Men jeg kommer til å fortsette å bo her, jeg, til tross for flommen. Det er en veldig trivelig bekk å bo i nærheten av når den bare ikke oppfører seg sånn her.

Krisestab og stengte veier

Flere kommuner i Telemark satte krisestab etter uværet natt til onsdag. Styrtregn og flom førte til kaos og stengte veier, men det oransje farevarselet gikk ut klokken ni onsdag morgen.

Siden har nedbøren avtatt.

Onsdagen startet brått for Tellefsen, med en telefon fra huseieren som lurte på om alt gikk bra.

– Og først da skjønte jeg at det var oversvømmelse. Da gikk jeg over til naboen, for der var det samling i hagehuset – med fortvilte naboer. Så da slo jeg meg sammen med dem.

Hun tror restvannet må pumpes ut av kjelleren.

– Det er vel tett i alt som er av sluk og ja, i det hele tatt, sier hun, og priser seg lykkelig over at vannet ikke rammet første etasje.

Én meter vann i kjelleren

– Å, nei, ikke nå igjen, tenker Tellefsens nabo Kristen Kastet da han våkner og ser hvordan vannet nok en gang har herjet med nabolaget.

 Carolyn HanniganERFAREN VANNMANN: Det er ikke første gang Kristen Kastet får kjelleren full av vann. Foto: Carolyn Hannigan

Blant trevirke, bruskasser, høyttalere og en veltet stol, vasser han i kjelleren med gummistøvler og viser VG skadene.

– Her var det én meter med vann. Det var egentlig bare snu og gå ut igjen, sier han om hva som ventet ham onsdag morgen.

Det var naboen som varslet om flommen.

– Jeg tenkte det var noen bråkebøter, men det var naboen som ringte på. «På an igjen», sa han, «full flom».

Foto: Kristen Kastet / Privat

– Må stable høyere

Nå gruer han seg til ryddejobben.

– Det er heldigvis ikke så mye verdier her, men det er en jobb som må gjøres. Det var mye verre sist, da, med kloakk og det hele. Og da var det mange flere ting her nede som var verdt noe.

Kjelleren brukes mest som mekkeverksted og til oppbevaring. forteller Kastet.

– Jeg må begynne å stable ting enda høyere, og drenere litt rundt huset. Håper jeg slipper billigere unna neste gang, sier han og viser til dystre værprognoser i årene fremover.

– Jeg har vært heldig i forhold til flere av naboene, som har frysere som ligger og flyter, og andre ting som absolutt ikke må bli vått.

På vei ned

– Vi tror de fleste steder er på vei ned igjen, sa hydrolog Sjur Kolberg i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) om vassdragene rundt klokken 10 onsdag.

– Vi tror vi har sett det verste, og været trekker seg litt nordover. Det er likevel viktig å huske på at det regnet som kommer fremover, kommer i tillegg til det som kom i natt. Flommessig har det rammet deler av Telemark (Bø/Gvarv/Drangedal) hardest og nordover i retning Lillehammer.

Read Entire Article