Belgia vil ta initiativ til EU-sanksjoner mot Israel

1 week ago 18



Belgias statsminister Alexander De Croo forsøker å få andre EU-land med på sanksjoner mot varer produsert i Israels ulovlige bosetninger.

Belgias statsminister Alexander De Croo forsøker å få andre EU-land med på sanksjoner mot israelske bosettereprodukter. Foto: AP / NTB

Publisert: 08.05.2024 22:40

Kortversjonen

– Med hensyn til handelen som kommer fra disse okkuperte områdene, la oss sende ut et klart signal, lyder De Croos oppfordring til de øvrige EU-landene, ifølge belgiske medier.

Siden oktober har det vært en kraftig oppblussing i vold fra israelske bosettere mot den palestinske lokalbefolkningen på den okkuperte Vestbredden.

Belgia, som for tiden har presidentskapet i EU, ber nå medlemslandene «si klart ifra om at dette ikke er akseptabelt».

EU har tidligere innført sanksjoner mot fire ytterliggående israelske bosettere og to bosetterorganisasjoner, men Belgia mener sanksjonene også må utvides til å gjelde varer produsert i bosetningene. Som eksempler på slike varer trekker han frem vin, olivenolje og dadler.

Israelske bosettere har gjentatte ganger de siste månedene gått til angrep på palestinere og palestinsk eiendom på den okkuperte Vestbredden, som her i landsbyen al-Mughayyir 13. april. Foto: AP / NTB

Splittet EU

Land som Tyskland, Østerrike og Ungarn kommer ifølge Politico neppe til å slutte opp om dette, mens land som Spania, Irland, Malta og Luxembourg trolig kommer til å støtte forslaget fra De Croos.

Ifølge diplomatiske kilder avisen Haaretz har snakket med, er det lite som tyder på at EU som sådan vil innføre sanksjoner mot israelske bosetterprodukter.

– Men det er en stor sjanse for at en gruppe land vil lede et slikt initiativ på egen hånd, uten å forsøke å samle bredere støtte i unionen, sier en kilde til den israelske avisen.

Utfordrer Barth Eide

Bjørnar Moxnes i Rødt mener Norge bør slutte opp om Belgias initiativ og viser til tidligere uttalelser fra utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Sist Rødt foreslo sanksjoner mot Israel, het det fra Eide at Norge ikke skulle gå alene, men måtte vente på et internasjonalt initiativ, sier Moxnes til NTB.

Nå har Belgia kommet med et slikt initiativ, som Norge snarest bør slutte opp om, mener han og viser til uttalelsen fra Belgias statsminister.

– Når han sier «Vi kan ikke bare stå og se på, bruke store ord og si vi må ikke la dette skje» så gjelder det i høyeste grad også Norge, som bla. har frihandelsavtale med Israel gjennom EØS-avtalen, sier Moxnes.

Ulovlige

Israel har siden 1967 etablert 132 bosetninger på Vestbredden og ytterligere 32 bosetninger på de syriske Golanhøydene.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen og FNs sikkerhetsråd vedtok 23. desember 2016 en resolusjon som slår fast de er ulovlige.

Read Entire Article