Bekymret: – Barn utsettes for et psykologisk eksperiment

3 hours ago 3



Skuespiller, bydelsoverlege og far Anders Danielsen Lie ber om tydeligere mobilråd fra myndighetene, og sammenligner situasjonen med usikkerheten under pandemien.

 PrivatBER OM PANDEMITILTAK: – Når kunnskapen ikke kan gi klare svar, og det er en berettiget bekymring for skadelige effekter, kan det i noen tilfeller tale for mer restriktive råd ut fra et føre var-prinsipp. Slik argumenterte man ofte under pandemien, sier far, lege og skuespiller Anders Danielsen Lie om barns mobilbruk. Her sammen med kone og barnemor, arkitekt og modell Iselin Steiro. Foto: Privat
Onsdag 22. januar kl. 20:07

– Mange foreldre føler seg presset til å gi barna smarttelefon tidligere enn de egentlig hadde tenkt, sier skuespiller og lege Anders Danielsen Lie.

Dagen etter eldstedatterens tiårsdag ønsker han en debatt om mobilbruk blant barn.

– Barn og unge blir i dag utsatt for et psykologisk eksperiment vi ikke vet utfallet av, sier han til VG.

Sammen med kona Iselin Steiro og flere foreldre på barneskolen til datteren har han tatt initiativ til at foreldre skal vente med å gi barna smarttelefon.

 Tor Erik H. Mathiesen / VGØKT BEKYMRING: Ekteparet Anders Danielsen Lie og Iselin Steiro, her fra Gullruten i 2017, da de ennå var småbarnsforeldre til kun én datter. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / VG

«Vi er en engasjert foreldregjeng som er bekymret for hva smarttelefoner gjør med hjerner i vekst», skrev Danielsen Lie på Facebook forrige uke, og ba foreldre om å engasjere seg.

Det holder nemlig ikke at bare noen venter med å gi barna sine smarttelefon. Skal det motvirke utenforskap, må alle være med.

– Vi vet at hvis barnet ditt er den eneste i klassen som ikke har mobil, så er sannsynligvis heller ikke det bra. Derfor tar vi dette initiativet slik at foreldre ikke skal ta irrasjonelle beslutninger som hverken er bra for eget eller andres barn.

Derfor ønsker kjendisekteparet en diskusjon hvor alle foreldrene er med.

– Mange er redde for at sitt eget barn blir utestengt hvis det ikke får smarttelefon. Og så vet man ikke helt hva andre foreldre tenker og gjør. Så selv om mange ønsker å utsette dette, gir man etter for et gruppepress som man ikke helt vet er der, og så ender man opp med å kjøpe den dumme mobilen. Derfor er det viktig at vi foreldre snakker mer sammen om dette, sier Danielsen Lie til VG.

Se også kunnskapsministeren møter Snapchat:

Skuespilleren var nylig aktuell i filmen «Quislings siste dager» og den påfølgende TV-serien på TV 2 i fjor høst. Om ikke lenge blir han å se i filmen «The Summer Book» sammen med blant andre Glenn Close.

Dagjobben hans er imidlertid som assisterende bydelsoverlege i bydel Nordre Aker i Oslo.

Det er også i denne rollen at han er bekymret for barns bruk av smarttelefon.

– En viktig oppgave som bydelsoverlege er miljørettet helsevern. Det er berettiget som lege og bydelsoverlege å være bekymret for hva digital teknologi gjør med unges helse. Selv om forskningen antyder at det kan ha både negative og positive effekter, er det tegn til at de som kommer fra ressurssvake hjem er mest sårbare for de negative effektene.

 – Vi vil alle ende opp med en smarttelefon til slutt – det er fullt av samfunnskritiske infrastruktur på den mobilen nå. Men når er det beste tidspunktet å introdusere et slikt verktøy for barn? spør Anders Danielsen Lie.  Foto: Andrea Gjestvang / VGGI OSS EN TID: – Vi vil alle ende opp med en smarttelefon til slutt – det er fullt av samfunnskritiske infrastruktur på den mobilen nå. Men når er det beste tidspunktet å introdusere et slikt verktøy for barn? spør Anders Danielsen Lie. Foto: Andrea Gjestvang / VG

– Vi er i en situasjon hvor forskningen ennå ikke har klart å konkludere. Man ser at skjerm og mobil er assosiert med en del negative helseeffekter som mindre søvn, økt kroppspress, dårligere psykisk helse, utenforskap. Men om det er en årsakssammenheng er ennå usikkert. Samtidig er det mange av oss foreldre som har en intuitiv følelse av at det er noe gærent her. Det er vanedannende og stjeler tid fra andre aktiviteter som er viktige for barns utvikling.

Norske myndigheter burde i større grad følge et «føre var»-prinsipp, mener han.

– Frankrike har valgt denne linjen, hvor de fraråder at barn under 11 år skal ha mobil, sier han.

Han er kritisk til rådene som det norske skjermbrukutvalget ga i fjor, og kaller dem «vage og defensive». Han sammenligner tiden vi er inne i nå, med hva som skjedde under pandemien.

– Det var også en situasjon hvor kunnskapen ikke klarte å gi entydige helseråd. Da var det opp til politikerne og Helsedirektoratet å gi tydelige råd. Jeg håper de kan hjelpe oss foreldre til å gi barna våre litt mer barndom uten smarttelefon.

 Krister Sørbø / VGIT-PARET: Iselin og Anders på festpremieren til «Oslo 31. August» i 2011, før familieforøkningene. Foto: Krister Sørbø / VG

Hjemme hos familien Lie/Steiro har ennå ingen av barna smarttelefon. Danielsen Lie har snakket med datteren på ti år om dette.

– Jeg tror hun skjønner at det er vanedannende. Det er bare å se på oss voksne og hvordan vi sitter fast i den dumme mobilen. Alle skjønner at det stjeler tid. Vi vil alle ende opp med en smarttelefon til slutt – det er fullt av samfunnskritiske infrastruktur på den mobilen nå. Men når er det beste tidspunktet å introdusere et slikt verktøy for barn? Her mangler kunnskapen. Da trenger vi politiske råd.

Foreløpig er det lite å hente fra myndighetene, men kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) forteller til VG at de jobber med en aldersgrense – ikke for smarttelefon, men for innholdet.

– Regjeringen jobber med å sette en aldersgrense på sosiale medier til 15 år. Det vil kunne bidra til at mobiltid får redusert verdi for barn, sier hun til VG.

Dette er imidlertid først og fremst foreldrenes ansvar, mener hun.

 Gøran Bohlin / VGGJØR DET SELV: – Jeg forstår at foreldre ønsker mer hjelp og absolutte råd fra myndighetene rundt mobilbruk, men det aller viktigste er at foreldre selv setter regler, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap). Foto: Gøran Bohlin / VG

– Det er veldig viktig at foreldrene går sammen og selv setter regler. Når flere foreldre går sammen er det mye lettere å få til senere introduksjon av smarttelefon for alle.

Kunnskapsministeren synes det er bra at Danielsen Lie sjonglerer farsrolle og legemyndighet i debatten omkring barns mobilbruk.

– Stadig flere eksperter advarer mot de negative konsekvensene av bruk av smarttelefoner, og sosiale medier spesielt. Jeg syns det er viktig med debatt om hvordan vi kan gi barn og unge en god oppvekst uten skjermavhengighet, og har ingen problemer med at fagfolk deltar i en offentlig debatt med disse bekymringene, sier hun.

Read Entire Article