Be om nytt forslag som ivaretar blomstereng og skog

1 week ago 15



I høringsrunden for idrettsanlegget som er foreslått bygget, tok naboer, fagmiljø og andre engasjerte innbyggere til orde for å bevare blomsterengen og den lille skogen på Gimle.

Vi trenger å bevare mest mulig av mangfoldet av naturtyper som finnes i området. Her spiller den lille skogen en nøkkelrolle, skriver innsenderen. Foto: Sigve Mathisen

Innendørs sandvolleyball, ny fotballbane og ikke minst parkeringsplasser kan med fordel komprimeres, reduseres og kanskje også lokaliseres andre steder enn akkurat her, med unike levevilkår for rødlistearter og møysommelig bevart naturmangfold.

Folkehelse er mer enn organisert idrett. Folkehelse – både psykisk og fysisk – får vi også gjennom kontakt med levende skapninger vi deler jorden med. Å ødelegge nærnatur er å slå bena under naturavtalens mål om vern av natur. Det er å undergrave naturmangfold. Det er å ødelegge naturens egen evne til klimatilpasning i form av overvannshåndtering, noe innbyggere på Lund som allerede fikk kjelleren full av vann ved ekstremværet i 2023, neppe ønsker mer av. Den lille sumpskogen mellom Gimle Gård og Katta Gimle er et utmerket eksempel på at naturen selv hjelper oss med å forsinke spredning eller konsentrasjon av vannmasser som ellers fører til flom.

Anna Despard Asgard

Universitetet i Agder har satt seg målsetting om å bevare naturmangfold, slik FNs bærekraftsmål og avtalen Norge signerte i Montreal, fordrer. Dersom blomsterengen, en siste rest av det gamle kulturlandskapet som fagfolk og entusiaster på UiA og ved Naturmuseet har tatt vare på, blir ødelagt, vil den være veldig vanskelig å erstatte. Det kan ta mange år, og avbøtende tiltak vil heller aldri helt kunne kompensere. Da mister studenter ved UiA muligheten til direkte å erfare og lære om biologisk mangfold i nærområdet.

Utbyggingen vil effektivt ødelegge noen av områdene som inngår i fagmiljøenes plan for å bevare og sikre naturmangfold på UiAs campusområde på Gimlemoen. Det vil også ha indirekte negativ effekt på tilstøtende områder. Når man bygger ned ett område, blir det nemlig mindre livsmiljø og mangfold på de arealene som er igjen. Vi trenger å bevare mest mulig av mangfoldet av naturtyper som finnes i området. Her spiller den lille skogen en nøkkelrolle.

Det finnes mulighet for løsning slik at man kan legge til rette for idrett og samtidig ta vare på skogen.

Forslaget om utbygging slik det nå foreligger er et uansvarlig forslag, som strider mot høringsinnspill fra fagmiljø på UiA og Naturmuseet, Gimle Gård, naboforeninger og engasjerte innbyggere i Kristiansand.

Høyre smykker seg med at de vil ha utslippskutt, men fortsatt utvikling. I så fall må utviklingen skje på nye måter – ikke med planforslag som er som hentet fra 1960-tallet da man hadde «nok natur å ta av». Det har vi ikke i dag. Det viser forskning. Som også viser at å ta vare på natur, er det beste klimatiltaket som finnes.

Arbeiderpartiet, som har fremlagt at de besluttet å støtte utbygging av hensyn til folkehelse, bør gå dypere i folkehelsebegrepet og ta inn over seg at positive psykiske og fysiske virkninger av intakt nærnatur er formidable, at klima- og naturkrisen rammer helsen vår på kort og lang sikt, og at tap av naturmangfold faktisk kan true selve livsgrunnlaget, blant annet matproduksjon. Kristelig Folkeparti håper vi tar til fornuften siden naturen faktisk er en gave vi har fått, som vi ikke bør skusle med.

Det finnes mulighet for løsning slik at man kan legge til rette for idrett og samtidig ta vare på skogen. Et samlet bystyre bør avvise planene som nå foreligger, lytte til fornuftens stemme og sine egne ord om folkehelse, klimatiltak og respekt for skaperverket, og be om nytt forslag som ivaretar blomstereng og skog.

Read Entire Article