KYIV (TV 2): Utenriksminister Espen Barth Eide reagerer på Det hvite hus' beskrivelse av Nato-allierte europeere som «snyltere».

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er onsdag i Ukrainas hovedstad Kyiv, sammen med arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).
Han har selvsagt fått med seg siste nytt fra USA, Norges viktigste allierte, der president Donald Trump, forsvarsminister Pete Hegseth og visepresident J.D. Vance alle har omtalt Europa på nedsettende vis den siste tiden.
I en gruppesamtale beskrives europeere som «snyltere».
– Nok autoritære stater
– Det har vært et veldig hardt møte med en veldig annerledes administrasjon enn vi er vant til. Maga-bevegelsen er et nytt fenomen å forholde seg til, erkjenner Eide.

Han påpeker at Republikanerne og Demokratene stort sett har ført den samme utenrikspolitikken – frem til nå.
– Nå er det annerledes. Men det gjør jo at vår jobb blir enda viktigere, mener den norske utenriksministeren.
Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, fastslår han. Eide poengterer samtidig at det er viktig å ta vare på forholdet til USA og Canada.
– I det lange løp er det nok av autoritære stater som utfordrer oss. Og vi har ikke råd til å ha konflikter innad i den vestlige alliansen, i en tid hvor det er så mye annet vi burde ta tak i, for eksempel den brutale krigen som Russland fører her i Ukraina, hvor vi er nå.
– Ikke tiden for å gå solo
Mens Espen Barth Eide snakker med TV 2, står Natos generalsekretær Mark Rutte på talerstolen i Warzawas økonomiske universitet og sier omtrent det samme.
– La meg være helt klar: Dette er ikke tiden for å gå solo. Ikke for Europa og ikke for Nord-Amerika, sier Rutte ifølge Reuters. Han mener at Nato fortsatt kan stole på amerikanerne, til tross for «Signalgate».
Espen Barth Eide er forsiktig med å kritisere USA, men erkjenner at den nedsettende tonen fra Det hvite hus samsvarer med andre uttalelser fra amerikansk hold den siste tiden.
– Vi har hørt også i en rekke offentlige uttrykk fra den amerikanske administrasjonen i samme retning, nemlig en dyp skepsis til Europa, en dyp skepsis til europeisk integrasjon og hele formålet med EU, sier Eide til TV 2.
Han beskriver dette som «svært bekymringsfullt» fordi verdensordenen i 80 år har vært basert på et nært samarbeid mellom Nord-Amerika, med USA i spissen, og Europa.
– Vi har løst veldig mange problemer sammen. Og vi har alle stått sterkere fordi vi har vært allierte og nære samarbeidsspillere, så hvis det nå trekkes i tvil er det viktig for Europa å kjenne sin besøkelsestid, sørge for at vi trapper opp vår egen innsats for Forsvaret, og så jobbe aktivt for å overbevise amerikanerne om at det fortsatt er meningsfylt å investere i den transatlantiske alliansen.

Samtidig gir han amerikanerne rett i at Europa bør betale mer for sitt eget forsvar.
– Vi skal være de første til å si at Europa skal betale mer for forsvar, ta en større del ansvaret for sikkerheten, men at både vi og amerikanerne har det bedre i en verden hvor vestlige demokratiske land samarbeider, mener Eide.
– Har vært veldig bra
Onsdag hadde han og Tonje Brenna samtaler med ukrainernes utenriksminister Andrij Sybiha. Den norske delegasjonen ankom hovedstaden med tog onsdag morgen.
– Dagen har vært veldig bra. Svært gode møter både med statsministeren, utenriksministeren, energiministeren, en rekke energiselskaper i dag, forteller Eide.
Han har spesielt vært spent på hva ukrainerne har å si om fredsforhandlingene i Saudi-Arabia.
Tidligere denne uka mente Ukraina at de hadde en avtale klar om en begrenset våpenhvile, før russerne la fram nye krav.
– Den ukrainske utenriksministeren er tett på samtalen i Saudi-Arabia. Fikk du et inntrykk av hvordan han føler det går?
– Jeg kan i hvert fall si hva jeg oppsummerer det med. Dette er en veldig tidlig fase. Det ble skapt forvirring i går om det faktisk var en enighet. For først ble det solgt inn som at man var enig om en delvis og midlertidig våpenhvile, så kom Russland med nye krav før den kan gjennomføres.
Han mener at det er viktig å ikke være naiv overfor Russland.
– De vet hvordan de skal manipulere, hvordan de skal prøve å hente enda mer ut av forhandlingene. Det vet jeg at ukrainerne er enig med meg i. Samtidig sier de at det er et lite skritt i riktig retning at det snakkes om dette. Ukraina er klart til å gjøre sin del av jobben. De ønsker fred mer enn noen. Men de, som vi, sier at den freden må være både rettferdig og varig for at dette skal bli en ordentlig fred.