Barn skal ikke bli ranet under Norway Cup. Situasjonen i Oslo er uakseptabel.

1 month ago 23



Politimester Ida Melbo Øystese og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl la frem en plan i april for å prioritere områder i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Barn må kunne være trygge i Oslo.

Publisert: 02.08.2024 13:05

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

– Jeg er drittlei de tenåringsgjengene som holder på slik, sa Elias Solberg til VG denne uken.

19-åringen grep inn da en guttegjeng forsøkte å rane tre barn midt på Karl Johan. De tre var i Oslo for å delta på Norway Cup. En av dem ble slått ned og fikk knust brillene sine.

Solberg har rett. Justisministeren, byrådet og politiet bør også se seg så lei av denne situasjonen at de setter inn tilstrekkelige ressurser til å få gjort noe med det.

Det som skjedde under Norway Cup viser nok en gang at Oslo har et alvorlig problem. Politiet bekrefter at det har vært minst tre tilfeller av ran mot mindreårige den siste uken. Det er et åpent spørsmål om politiet har hatt god nok beredskap.

Guttegjenger i tenårene står bak overfallene. Mange av dem er kjenninger av politiet, tross sin unge alder. I noen tilfeller er de bevæpnet. I begynnelsen av juni ble det registrert fem såkalte vipps-ran i løpet av en helg. Unge guttegjenger tvinger ofrene med kniv til å gi fra seg verdisaker eller sende penger med vipps.

Denne typen kriminalitet har nå pågått i hovedstaden over lengre tid. Ofrene er nesten utelukkende barn og unge tenåringer.

Årets Salto-rapport viste en alvorlig økning i barne- og ungdomskriminalitet. Antall voldshendelser blant unge har vokst markant.

Dette har skapt frykt både blant foreldre og barn. Det er helt uakseptabelt at det får fortsette.

Oslopolitiet kalte selv situasjonen for «svært alvorlig» i juni. Jane Bechmann Dahl, leder for felles enhet for forebygging hos Oslopolitiet, sa til Dagbladet at det sannsynligvis er store mørketall, i tillegg til de mange ranstilfellene som blir anmeldt.

– Vår erfaring er at slike opplevelser kan innskrenke barn og unges grunnleggende rett til å føle seg trygge i det offentlige rom, sa Dahl.

Det er en kompliserende faktor at gjerningspersonene nesten utelukkende er mindreårige. Det krever et bredt samarbeid mellom politi, barnevern og andre aktuelle etater. Men man kan faktisk ikke tillate at kriminelle ungdomsgjenger terroriserer andre barn.

Oslopolitiet har mange utfordringer. Kriminelle nettverk har fått fotfeste i byen. I april la politimester Ida Melbo Øystese frem en plan for å prioritere ni områder for å gjøre Oslo tryggere. Den siste ukens hendelser viser at det fortsatt er langt igjen.

Read Entire Article