Åstedsgranskerne i Baneheia: - Nåla i høystakken

2 weeks ago 18



Kortversjonen

  • Kripos-teknikere forklarer seg i Sør-Rogaland tingrett om drapssaken fra Baneheia i 2000.
  • Jan Helge Andersen tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen, tidligere dømt for Stine Sørstrønen.
  • Andersen hevder de var to om ugjerningene. Viggo Kristiansen ble frifunnet i 2022. Det er ikke funnet DNA-bevis mot ham.
  • Hår med rot av samme type DNA som Andersen funnet i materialet.

– Vi har en vaktordning på Kripos, og det var jeg som hadde vakt den gangen. Så vi reiste ned dit og begynte undersøkelsene på mandagen, Tom Luka og meg, og en fingeravtrykksekspert, sier Gøran Dyvesveen fra vitneboksen.

De nå pensjonerte Kripos-teknikerne Dyvesveen og Luka er fredag i Sør-Rogaland tingrett for å forklare seg om arbeidet de gjorde etter drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia 19. mai 2000.

Dyvesveen har lang fartstid fra Kripos, hvor han også var leder for våpengruppa den 22. juli 2011. Han ledet undersøkelsene på Utøya etter terrorangrepet.

Gøran Dyvesveen<-Gøran Dyvesveen

Tidligere Kripos-etterforsker

Jan Helge Andersen må også møte i rettsal 1 i Sandnes, der han møter som tiltalt for drapet på Sløgedal Paulsen.

Andersen har tidligere blitt dømt for drapet på Sørstrønen, men fastholder sin forklaring om at de var to om ugjerningene i Baneheia.

Han har forklart at den andre var Viggo Kristiansen. Kristiansen ble imidlertid frifunnet i 2022, og har bedyret sin uskyld fra start. Det er ifølge påtalemyndigheten ikke gjort noen DNA-funn som knytter ham til drapene.

Rykket til Kristiansand

Jentene ble meldt savnet fredag kveld 19. mai 2000, og funnet søndag kveld etter en stor leteaksjon. Dyvesveen forteller at Kripos ble ringt av lokalt politi allerede før jentene ble funnet, og igjen da badetøyet deres ble funnet i demningen.

– Så gikk det ikke så lang tid etter det før jentene ble funnet. Vi hadde hjemmevakt, så da reiste vi til Kripos, pakket det vi trengte av utstyr, og kjørte ned til Kristiansand.

Krimtekniker Tom Luka er i dag pensjonert. Her fra befaringen i Baneheia den 18. april 2024. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB

Dyvesveen viser retten en presentasjon med flykart over Baneheia, hvor det er markert hvor det ble gjort funn på åstedet.

Han har for retten forklart at denne er mer eller mindre lik som den har vist for retten i saken tidligere.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Det første åstedsbildet viser en presenning over buskaset og krypfuruene der jentene ble skjult.

– Letemannskaper tok vekk 25 kvister som lå over dem, og la en presenning over for å dekke til og sikre at ikke eventuell nedbør ødela noe, sier Dyvesveen.

Han sier sporene viser at jentene ble lagt der de ble funnet, etter drapene.

Baneheia og Kristiansand fra luften tatt 24. mai 2000. Det store vannet er 3. stampe. Foto: Lise Åserud / NTB

Ved obduksjonene ble det funnet svarte flekker avsatt av et materiale som politiet selv i dag ikke har klart å identifisere.

Han går også gjennom klærne jentene hadde på seg.

I lommene til ti år gamle Lena fant de en leppebalsam og to Pokémonkort.

Les også: – De skulle bare ut og bade

Åstedet

Jentene ble drept på en høyde nær 3. stampe i turområdet Baneheia i Kristiansand. Terrenget er tettgrodd med krypfuru og buskas, selv i dag.

PS: Retten var på befaring i Baneheia den 18. april. Mer om det kan du lese her.

– Området ble undersøkt på åstedet for å se etter spor, men vi så jo for oss at det var litt som nåla i høystakken, sier Dyvesveen.

Det ble derfor tatt ut rundt en kvadratmeter med skogbunnsmateriale som ble fraktet til laboriatoriet til Kripos.

– Og så satt vi én uke og gikk gjennom materialet. Det ble funnet et hår med rot av samme type DNA som Jan Helge Andersen, sier den pensjonerte krimteknikeren.

Demningen

To sett badetøy, capser og håndkleer ble funnet gjemt i en demning noen meter fra der jentene ble funnet. Noe av det var blodtilsølt.

Sandalene til Stine Sofie Sørstrønen ble også funnet der.

Bæreposen

Da jentene dro hjemmefra for å bade, hadde de med seg en pose og en flaske brus.

Dyvesveen forteller at det ble funnet en plastpose fra Spar med blodflekker i søppel fra Baneheia.

Blodet har samme DNA-type som Lena.

Statsadvokat Andreas Schei spør om det er rimelig grunn til å anta at det er den jentene hadde med seg.

– Det vet jeg ikke, det kan jeg ikke si noe om, svarer Dyvesveen.

Foto: Ane Hem / NTB

Du finner mer om Baneheia-saken her. VGs Krimpodden følger også rettssaken tett:

Read Entire Article