Da Merethe Solberg ble avsatt som leder av Fellesforbundets Avdeling 10, skjedde det uten at hun fikk delta på styremøtet.
Etterpå ringte Jørn Eggum Solberg for å informere om vedtaket.
Nå mener arbeidsrettsadvokat og partner Thorkil H. Aschehoug i Sands Advokatfirma at Eggum og forbundsstyret i Norges nest største arbeidstakerforbund kan ha brutt arbeidsmiljøloven.
– Jeg syns det mest interessante er Solbergs rolle. Om dette er et arbeidstakerforhold. Og hvis svaret på det er ja, så har hun blitt sparket ut uten at Fellesforbundet eller Avdeling 10 har fulgt arbeidsmiljølovens spilleregler for det, sier Aschehoug.
Problemstillingen løftet han først på sin egen Linkedin-profil søndag.

Ansatt eller tillitsvalgt?
Merethe Solberg er to ganger valgt av medlemmene i Avdeling 10 på årsmøtet. Først i 2019 og deretter i 2023.
Da hun ble avsatt i januar 2025, hadde hun to år igjen av valgperioden.

Aschehoug mener Solberg neppe kan ses på som en alminnelig organisasjonstillitsvalgt.
– Hva er det som tyder på at hun har vært ansatt i Fellesforbundets Avdeling 10?
– Hun har over flere år stabilt og varig ledet Avdeling 10, som også har et annet navn, nemlig Oslo servitørforening. Der har hun stått for den daglige ledelsen, trekker advokaten frem.
I tillegg har hun hatt personalansvar.
TV 2 har også sett dokumentasjon på at Solberg i lønnsslipper fra Fellesforbundet står oppført som ansatt med eget ansattnummer, og med Fellesforbundet som arbeidsgiver.
Også i Navs systemer var jobben i Avdeling 10 oppført som et arbeidsforhold, hvor Solberg hadde tittelen «leder», har TV 2 dokumentert.
TV 2 har forlagt disse opplysningene for Aschehoug, som mener dette underbygger påstanden om at hun kan klassifiseres som ansatt, selv om hun er valgt.

Peker på sluttavtale-forhandlinger
Aschehoug reagerer på at Fellesforbundet, via en fullmakt til Jørn Eggum, ville inngå en sluttavtale med Merethe Solberg, samtidig som de hevdet at hun som tillitsvalgt ikke hadde noen rettigheter.
Både Fellesforbundet og Eggum har benektet at de har tilbudt Solberg en avtale. TV 2 har publisert en gjennomgang av hvordan forhandlingene forløp.
– Det må i hvert fall kunne sies å underbygge, og nærmest bekrefte at Solberg synes å være ansatt. At Fellesforbundet sentralt og Avdeling 10, Oslo servitørforening, også har sett på henne som ansatt og arbeidstaker.
– Det eneste tilfellet hvor de synes å ikke ha sett på henne som arbeidstaker, er i det øyeblikket de avsetter henne. Men i tiden etterpå og ukene etterpå kommer de springende etter henne, virker det som, med et utkast hvor de kaller henne for arbeidstaker og seg selv for arbeidsgiver, sier Aschehoug.
TV 2 har tidligere omtalt og publisert et utkast til en sluttavtale som Jan Kristoffer Mathiassen, fagligpolitisk rådgiver i Jørn Eggums personlige stab i Fellesforbundet, har utformet og sendt til Solberg.
Mathiassen har senere sagt til VG at Merethe Solberg ba ham om å utforme dette utkastet.
– Jeg har prøvd å være en venn og har hele tiden vært åpen om dilemmaet om at jeg jobber i stab og har sagt at dette er svært vanskelig for meg, sa Mathiassen til TV 2 forrige uke.
Solberg sier på sin side at hennes krav har vært å få jobben tilbake.
– Deltok ikke i styremøtet
– Dersom det finnes nok argumenter for at hun har vært ansatt og ikke bare tillitsvalgt, hva vil det si for måten forbundsstyret valgte å avsette henne som styreleder?
– Nå har det kommet frem at hun ikke deltok i det styremøtet hvor hun ble avsatt. Hvis man skulle ha fulgt arbeidsmiljøloven, skulle hun vært innkalt til et drøftingsmøte, sier Aschehoug.
Deretter er det flere krav til prosess etter loven.
– Hun skulle fått anledning til å gi sitt syn på saken, og det at hennes forhold avsluttes. Og så skulle det deretter eventuelt ha kommet et brev, enten et avskjedsbrev eller et oppsigelsesbrev, som også må fylle, når det gjelder innhold, arbeidsmiljølovens krav for dette.
Aschehoug er tydelig på at utgangspunktet er at verv og tillitsvalgte ikke er arbeidsforhold.
– Så må man ta det utgangspunktet og holde opp mot det vi nå får vite etter hvert om forholdene rundt Solberg, hvor Fellesforbundet synes både før avsettelsen og etter avsettelsen å behandle henne som arbeidstaker og selv opptre som arbeidsgiver, sier Aschehoug.
I en epost til TV 2 skriver Fellesforbundets kommunikasjonssjef, Bettina Thorvik, følgende:
«De som velges som fagforeningsledere blir ikke ansatt i fagforeningen. Dette er et godt forankret i landsmøtets vedtak, og helt normalt i både organisasjoner og det politiske livet».
Avdeling 10 ble satt under administrasjon, og Solberg avsatt som leder, under et forbundsstyremøte 28. januar i år.
Årsaken det vises til i vedtaket er indre konflikter som har ridd Avdeling 10 i en årrekke.
Ville stramme inn lovverket
I sitt Linkedin-innlegg fra søndag poengterer Aschehoug at det er Fellesforbundet som må bevise at Solberg ikke er en ansatt, etter at loven ble endret i 2023.
Han viser til arbeidsmiljølovens paragraf 1–8 (1) tredje setning: «Det skal legges til grunn at det foreligger et arbeidstakerforhold med mindre oppdragsgiver gjør det overveiende sannsynlig at det foreligger et selvstendig oppdragsforhold».
Aschehoug skriver videre at Fellesforbundet var en av de som kjempet for denne lovendringen, og viser til høringsinnspillet deres i 2022:
«Feilklassifisering av arbeidstakere som selvstendig næringsdrivende har på både kort og lang sikt alvorlige konsekvenser for arbeidstakerne som utsettes for det […] Det skyldes både at useriøse arbeidsgivere maskerer det som i realiteten er ansatte [ …]. Oftest er dette en bevisst strategi for å frarøve arbeidstakere rettigheter», skrev Fellesforbundet den gangen.
Etterlyste juridisk bistand
Merethe Solberg har flere ganger overfor både Jørn Eggum og Jan Kristoffer Mathiassen bedt om at Fellesforbundet tilrettelegger for at hun kan få juridisk bistand.
Men Fellesforbundet har påstått at Solberg ikke har rett på juridisk bistand for å få avklart sine rettigheter.
Hun har selv skaffet seg bistand fra advokat og partner Merete Furesund i Littler advokatkontor.
Om hun kommer til å kreve at Solberg er å betrakte som fast ansatt er ett av temaene de ser på.
– Vi er helt i startfasen på samtalen vår og prøver å finne frem i hva vi skal gjøre.
– Hvor viktig er den for deg i den situasjonen du står i nå?
– Med tanke på at jeg har blitt satt på bar bakke, så er det viktig for meg å få definert hva som er lovlig og hva som er riktig i forhold til det som har skjedd, og finne ut av mine rettigheter. Det er det vi prøver å finne ut av nå, sier Solberg.
Tillitsverv gir vanligvis rett på permisjon fra opprinnelig arbeidsplass, som for Solberg var Ikea på Slependen. Fordi hun ikke hadde fått svar på den siste permisjonssøknaden, er det uklart om hun fortsatt har jobben, sier Solberg. Hun jobber med å få avklart situasjonen.
Hun synes måten hun er blitt behandlet på er paradoksal.
– Jeg syns det er spesielt å være i en fagforening som jobber for bedre lønns- og arbeidsvilkår og er imot nulltimerskontrakter og løsarbeid, men så hevdes det at valgte avdelingsledere som har et stort ansvar med å drifte avdelingene, de har ingen rettigheter, sier Solberg og legger til:
– Det er det jeg sliter med å forstå, at innad i en fagforening så er det greit å ha nulltimers løsarbeidere, mens vi hver dag jobber for det motsatte.