Åpner opp på TikTok: – Jeg har aldri følt meg pen

17 hours ago 3



Kortversjonen

  • Flere unge kvinner tar et oppgjør med trange norske skjønnhetsidealer på TikTok.
  • Øyvår (21) sin video om å ikke føle seg pen er sett av over 1,3 millioner.
  • Presset om å ha et bestemt utseende øker, særlig blant jenter.
  • Olimata (19) og andre deler sine opplevelser av uoppnåelige skjønnhetskrav.
  • TikTok gir dem et fellesskap og en plattform å dele sine historier.

Hun sitter på kjøkkenet uten sminke med mobilen foran seg.

De brune øynene til Øyvår (21) er blanke. Hun holder tårene tilbake så lenge hun klarer, mens hun titter ned på notatene sine.

«Jeg har aldri følt meg pen». Slik starter hun TikTok-videoen som nå har blitt sett av over 1,3 millioner ganger.

Så faller tårene.

VG møter henne hjemme i Oslo øst. Etter videoen gikk viralt har hun fått meldinger fra andre norske jenter som kjenner seg igjen i det hun forteller.

Erfaringene er disse: Øyvår opplever at de norske skjønnhetsidealene for unge kvinner i dag er så trange at selv ikke norske jenter klarer å oppfylle dem.

– Smalt, skulpturert ansikt. Blå øyne og blondt hår. Det er malen hvis du skal bli ansett som norsk vakker, sier Øyvår Lind-Jenssen, som delvis har vokst opp i Telemark.

En dybdeundersøkelse fra Utdanningsdirektoratet og NTNU Samfunnsforskning viser at det opplevde presset om å ha et bestemt utseende er størst hos jenter.

Og det øker.

I 2015 svarte 17,6 prosent av jentene at de opplevde press fra venner om å se ut på en bestemt måte, for eksempel å bli slankere. I fjor svarte 44,7 prosent det samme.

– Det er aldri en stereotypisk nordmann med brunt hår og brune øyne, mener Øyvår.– Det er aldri en stereotypisk nordmann med brunt hår og brune øyne, mener Øyvår.

Man ser det i barnebøker, moteblader og mediene, erfarer Lind-Jenssen.

– Du ser det i representasjonen av Norge i utlandet. Det norske idealet syns jeg er altfor smalt.

Hun forteller at hun opplever å bli kalt «russki», og har fått høre hun har en heksenese. Av menn har hun fått høre at hun har fin kroppsfigur, men at ansiktet hennes ikke er pent.

– Norsk skal være en identitet. Ikke hvordan man ser ut. Folk blir overrasket over at det finnes folk med brune øyne i Norge, liksom, sier hun.

Men videoen hennes har også høstet mye kritikk.

«Det finnes mange jenter i Norge med annen etnisk bakgrunn, hudfarge og funksjonshemning, og du skal gråte over at du har den mest vanlige øye og hårfargen som finnes?» skriver en bruker under videoen.

Øyvår mener at de ikke har forstått budskapet hennes. Hun har selv halvsøstre med burundisk bakgrunn.

Hun understreker at det ikke noe feil eller mindre vakkert å se utenlandsk ut.

– Jeg kjenner mine egne historier og erfaringer. Selvfølgelig er det veldig mange som opplever verre ting, og det gjør meg vondt. Jeg har heller ikke lyst til at mine småsøsken skal føle seg mindre verdt.

Hennes viktigste budskap er at i Norge må det være plass til alle typer skjønnheter.

Er vi for opptatt av skjønnhetsidealer?aJa, og de er altfor trange!bNei, folk må ha noe å se opp til.cDet er skjønnhet i alle <3dJeg bryr meg ikke om skjønnhetsnormer, og det burde ikke du heller!

– Føler meg som en imposter

Da Olimata Elin Mboge (19) var et barn ba hun til Gud om at hun skulle våkne neste morgen som en hvit norsk jente.

Nå vil hun ta et oppgjør med både egne komplekser og «skjønnhetstyranniet» på TikTok.

– Skjønnhetsidealet i Norge er å være hvit, men likevel tan, ha store lepper og liten rett nese, sier hun.– Skjønnhetsidealet i Norge er å være hvit, men likevel tan, ha store lepper og liten rett nese, sier hun.

– Alle strever hele tiden etter noe de ikke kan oppnå. Det er kapitalisme og materialisme som skinner gjennom. Folk på toppen tjener penger på folks usikkerheter.

Da hun var tolv flyttet hun fra Høybråten i Oslo øst til en by i nærheten av Kristiansand. Plutselig ble verden av mennesker og mangfold enda mindre.

– Da jeg var liten fikk jeg høre at «når du blir stor, så kan du bli hva du vil». Da tenkte jeg: «Da skal jeg no joke en dag bli en hvit jente». Med blå øyne og lyst hår, og da blir livet mitt bra, liksom.

– Jeg føler meg ikke like fin når jeg ikke har på sminke, sier hun.– Jeg føler meg ikke like fin når jeg ikke har på sminke, sier hun.

– Det er et skjønnhetsideal som ble drillet inn i hjernen min og som har rotfestet seg. Det er skikkelig skadelig, og veldig ironisk at vi lever i et samfunn som snakker så mye om «self love culture». Du skal elske deg selv, embrace yourself, men samtidig: Her har du en anti-aging cream.

TikTok ser hun hvordan algoritmene løfter frem trender som «preppy girl» og «Stockholm style».

– Da er det som regel hvite tynne blonde jenter i videoene.

Olimata har lastet opp flere TikTok-videoer om skjønnhetsidealer i vestlig kultur.Olimata har lastet opp flere TikTok-videoer om skjønnhetsidealer i vestlig kultur.

Olimata merket særlig på skolen at hun ofte ikke nådde opp til venninner som blir ansett som «klassisk nordisk vakker». Det krøllete håret hennes var noe hun slet mest med å omfavne.

– Jeg hadde relaxere da jeg var liten. Hvor mange kjemikalier er det i det? Jeg har ikke peiling. Men hvis jeg retter håret, så får jeg mye mer komplimenter.

Hele livet har hun følt at hun må være ekstraordinær for å i det hele tatt være på samme linje med hvite jenter.

Olimata har pappa fra Gambia og mamma fra Agder, der hun bor nå.Olimata har pappa fra Gambia og mamma fra Agder, der hun bor nå.

– Jeg følte meg ikke like fin som de andre jentene på skolen som har de trekkene, og guttene gikk mer til dem. På en side vil jeg ikke sammenligne meg med dem, men jeg har følt meg oversett.

Nå vil Olimata slutte å søke bekreftelse av andre, og særlig fra gutter. Det viktigste er at jenter heier på hverandre, mener hun.

– Jeg er jo en engasjert feminist, men på samme tid føler jeg meg som en imposter. Det er vanskelig å avlære tanken om at hvis jeg ikke barberer beina om sommeren, må jeg nesten beklage det til folk.

Olimata har karikert seg selv, og tegnet kjæresten sin i samme stil.Olimata har karikert seg selv, og tegnet kjæresten sin i samme stil.

– Mange vil jo si at du er kjempevakker og har flere av trekkene som mange drømmer om. For mange ser jo du ut som idealet. Hva sier du til de som tenker «hva er det du klager på?»

– Jeg snakker jo ikke bare for meg selv. Skjønnhetspress påvirker alle. Jeg er ikke den eneste som føler på det. Pretty privilege er jo en greie, men jeg har ikke lyst til å være en del av et samfunn som opprettholder en slik standard. Jeg snakker for alle som ser ut som meg, og som ikke ser ut som meg.

Lufter på TikTok

Øyvår og Olimata er ikke alene om å ta i bruk videoappen. I en annen video forteller en jente med norsk-kinesisk bakgrunn at norske skjønnhetsstandarder oppleves som «fake».

I kommentarfeltet kjenner flere seg igjen i beskrivelsen, ikke bare nordmenn, men også svensker og dansker. Over 50.000 personer har trykket liker.

«Gidder ikke å prøve å passe inn lenger vil bare være meg selv så om folk skal tro jeg er «rar» så får dem gjøre det», skriver ei i kommentarfeltet.

En av de som har kommentert på videoen er Ewa Anna Rogalewska (21). Hun opplever at skjønnhetspresset om å passe inn og se norsk ut allerede starter på barneskolen.

– I min polske familie ble jeg fortalt at jeg var en pen jente, i motsetning til det jeg hørte på skolen, sier hun.

Hun har flyttet mye i barndommen og opplever at presset er verst i urbane strøk. Helst skal man ha en tynn og atletisk kropp som speiler norske idealer om å være sporty og løpe fem ganger i uken, erfarer Ewa.

– Gutter på TikTok rangerer jenter etter etnisk bakgrunn. Blonde skandinaviske jenter blir som oftest rangert øverst, og jo mørkere man er, jo lenger ned kommer man på listen. Jeg blir bekymret for lillebrødrene mine som vokser opp med slik guttekultur.

Derfor finner hun trøst gjennom fellesskap med andre unge kvinner på TikTok, som også er åpen om disse opplevelsene av uoppnåelige skjønnhetsidealer.

– Jeg tror at ved å legge ut videoer, så får man litt mer sånn community med hverandre. Man sitter i egne bobler og tenker på hvordan man burde se ut og har dårlig selvtillit. Da er det fint å kunne lufte det på nettet og se at alle andre føler det sånn også.

Tips meg

Bilde av Xueqi Pang

Journalist og fotograf

Jeg er opptatt av saker som engasjerer unge. Skriver mest om flerkulturell identitet, samfunn, popkultur og trender. Du når meg på e-post. Tips meg gjerne.

Read Entire Article