Annonserte kjøttfri festival: – Gjenstår en svært liten del

1 month ago 32



Norsk festivalsommer

Øyafestivalen stiller i år med 22 matboder hvor all maten er kjøttfri. Nå viser det seg at det er enkelte som får kjøtt likevel.

20240801_Front
KJØTTFRITT: Under årets Øyafestivalen er matområdet for publikum totalt kjøttfritt. Backstage derimot er det enkelte som trosser festivalens bærekraftige mål. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert 09.08.2024 18:03

Forrige uke ble det kjent at Øyafestivalen skulle bli totalt kjøttfri, og kun servere fiske- og vegetarretter.

Det skapte flere reaksjoner.

For mens noen hyllet tiltaket, så var et andre som kalte det «diskriminerende» og «i overkant politisk korrekt»

Et tips TV 2 har mottatt kan nå avsløre at Øyafestivalen ikke har klart å holde seg totalt kjøttfritt.

 Mathias Moen / TV 2
STORT UTVALG: Øyafestivalen stiller med 22 matboder under årets festival. Alle serverer vegetar og fisk. Foto: Mathias Moen / TV 2

– Gjenstår en svært liten del

– Du er kanskje redd for at du «må spise gress», ikke blir mett eller ikke finner noe du liker? Frykt ikke. 

Det skrev Øyafestivalen i en uttalelse, da de annonserte nyheten.

Der skriver de også at de er en av verdens mest bærekraftige festivaler, og at de har jobbet bevisst med dette over flere år. 

Ett av tiltakene har vært å bevisst redusere kjøtt på menyen. I 2019 var 50 prosent av matbodene kjøttfrie og i fjor var det kun fem av 25 boder som hadde kjøtt på menyen. 

Men ikke alle områder har vært like lett å holde kjøttfrie. 

TV 2 er kjent med at det serveres pizza med kjøtt backstage. 

 Sorosh Sadat / TV 2
PIZZA PIZZA PIZZA: Det finnes mange typer pizzaer. Kjøttfritt for publikum og med kjøtt for enkelte artister. Dette bilde er tatt i en annen sammenheng. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

– Ikke alle har ønsket å utnytte seg av det som står på vår meny, sier PR-sjef Jonas Prangerød.

Han kan bekrefte at noen få artister har ønsket å få mat fra andre aktører, men han har ingen info om hvilke artister eller hvorfor. 

Prangerød forteller at de har redusert kjøttmengden over flere år, men at få enkelte områder fortsatt har forbedringspotensial.

– Nå gjenstår kun en svært liten del på artistområdet, og vi vil jobbe videre med å servere bærekraftig mat i årene som kommer.

På spørsmål om målet om en fullstendig kjøttfri festival er nådd, velger PR-sjefen å ikke svare. 

 Mathias Moen / TV 2
IKKE HELT I MÅL: PR-sjef for Øyafestivalen Jonas Prangerød. Foto: Mathias Moen / TV 2

Boikotter festivalen 

Øyafestivalen publiserte sin meny på Facebook i underkant av to uker før festivalstart. 

– Jeg tror det ikke er noen norsk festival hvor publikum har så mange valgmuligheter i serveringstilbudet, som på Øya, sier Prangerød.

Men i kommentarfeltet på Facebook er ikke alle like begeistret:

«Ettersom Øyafestivalen boikotter kjøtt, boikotter mange av oss Øyafestivalen. Det f. meg ikke dere som skal bestemme hva jeg skal spise!!», skriver en. 

«Er så glad informasjonen om valget å ikke ha noe kjøtt alternativer til salgs kom så tidlig at jeg fikk solgt festivalpasset mitt. Er det ikke noe voksne på jobb når dere planlegger festivalen?», mener en annen. 

Prangerød forteller at de stadig får reaksjoner på løsninger og valg de tar, men at de i all hovedsak får mange positive tilbakemeldinger.

– Noe av den kritikken som har nådd oss, er fra folk som uansett ikke hadde planer om å besøke festivalen, forteller han.

 Mathias Moen / TV 2
LUKSUSVARE: Kalchenko mener kjøtt er en luksusvare og det er ingen menneskerett å ha krav på det. Foto: Mathias Moen / TV 2

Lege og vegetar-influenser, Tanja Kalchenko, er en av de som hyller tiltaket til den populære Oslo-festivalen.

– Jeg tenker at det er helt fantastisk. Det er en veldig god måte å inspirere mange unge mennesker til å spise mindre kjøtt og mer sunne og næringsrike vegetarretter, sa Kalchenko til TV 2 forrige uke.

Unngå feilen «alle» gjør

Read Entire Article