Anniken Huitfeldt om USA-jobben: – Stor endring i livet

1 week ago 8



I flere år hadde hun gruet seg til denne dagen, men hun hadde ikke trodd den skulle bli helt som den ble.

Da den yngste av tre barn skulle flytte hjemmefra, satt Anniken Huitfeldt på et fly til USA, for å begi seg ut på en ny og uventet reise.

– Det kom noen tårer da jeg satt der alene på flyet. Mannen min kjørte vår yngste sønn til folkehøyskolen samme dag, og det er veldig trist når barna flytter hjemmefra. Samtidig gledet jeg meg til et nytt og spennende oppdrag, forteller Huitfeldt til VG.

 Thomas Nilsson / VGPOLITISK BAKGRUNN: Huitfeldts lange karriere som Ap-politiker førte til kritikk fra blant annet Frp da hun ble utnevnt som ambassadør. Foto: Thomas Nilsson / VG

Helt fra hun var tenåring har Huitfeldt vært politisk aktiv.

Hun fikk sitt første lederverv i AUF allerede i 1990, og har fire statsrådsposter og 19 år på Stortinget bak seg.

Nå, som 54-åring, har livet tatt en ny vending.

– Det er en stor endring i livet, og et stort ansvar å flytte hit og ta denne jobben, forteller hun i sitt første intervju som norsk ambassadør i Washington D.C.

Det er den mest prestisjefylte posten i norsk diplomati, og det var ikke uten kontrovers at Huitfeldt fikk jobben, kort tid etter at hun måtte gå av som utenriksminister.

Dette er Anniken Huitfeldt (54)

  • Har vært en fremtredende Ap-politiker i flere tiår, og ble valgt inn i Stortinget fra Akershus i 2005.
  • Hun var leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité fra 2013 til 2021.
  • Huitfeldt har vært barne- og likestillingsminister, kulturminister, arbeidsminister og utenriksminister.
  • Måtte gå av som utenriksminister i oktober 2023, fordi ektemannens aksjehandel gjorde henne inhabil.

Det var ektemannen Ola Flems kjøp av blant annet norske våpenaksjer som felte den profilerte Ap-politikeren.

Allerede i slutten av august innrømmet Huitfeldt å ha vurdert sin egen habilitet feil. Likevel fikk hun sitte i over halvannen måned til.

Kritikerne mente statsminister Jonas Gahr Støre til slutt sparket Huitfeldt for å kunne presse Erna Solberg hardere i aksjeskandalen forårsaket av Sindre Finnes.

– Jeg ville ikke si så mye om saken den gangen, og enda mindre nå. Jeg er over i en annen rolle, sier Huitfeldt om at hun ikke fikk fortsette som utenriksminister.

 Thomas Nilsson / VGNY ROLLE: Huitfeldt på vei til sitt første besøk som ambassadør. Foto: Thomas Nilsson / VG

Da Huitfeldt i mars ble utnevnt til ambassadør i USA, hadde det i månedsvis vært kritikk i forkant.

Frp-leder Sylvi Listhaug mente utnevnelsen var et eksempel på Ap-staten.

– Hva tenker du om kritikken mot at du fikk jobben?

– Det er det utenriksministeren som må svare for. Jeg vil tro prosessen var godt forankret.

– Føler du deg godt nok kvalifisert, du har jo ikke gått UDs aspirantkurs?

– Det er ikke jeg som skal svare for mine egne kvalifikasjoner, men jeg er ikke den første med politisk bakgrunn som blir ambassadør. Jeg skal heller ikke jobbe alene her, jeg er støttet av et stort og godt team.

 Thomas Nilsson / VGÅPENT KONTORLANDSKAP: I selve ambassaden sitter Huitfeldt i åpen kontorlandskap med sine kollegaer. Foto: Thomas Nilsson / VG

I månedene fra hun fikk vite om jobben og frem til hun tiltrådte i forrige uke, har Huitfeldt gått sitt eget «aspirantkurs», avslører hun.

– Jeg har satt meg på skolebenken hos UD og lært masse av erfarne ambassadørkolleger. Jeg drar også nytte av erfaringen fra å ha ledet Stortingets utenrikskomité og fra å ha vært utenriksminister.

– Hvordan er det å komme hit til ambassaden og skulle lede den, etter å ha vært her på besøk som politisk leder for hele UD?

– En del er litt likt: Jeg er her for å fremme norske interesser, lede møter og treffe viktige beslutningstagere. Så er det annerledes å lede en ambassade enn et departement, siden det er mye mindre og man blir tettere på sine kolleger.

 Thomas Nilsson / VGPRIVAT KONTOR: Dette er ambassadør Huitfeldts nye kontor i residensen. Foto: Thomas Nilsson / VG

Huitfeldt har partiboken med seg i kofferten, men vil ikke snakke om en mulig retur til norsk politikk.

– Jeg har beholdt mitt partimedlemskap, slik mange ambassadører har til ulike partier. Men jeg tenker ikke lenger frem enn denne jobben.

– Fra neste år kan det bli som ambassadør for en regjering ledet av Høyre?

– Det ligger i rollen jeg har påtatt meg. Jeg skal representere Norge uansett hvem som har makten.

Huitfeldt har hatt en samtale med Høyre-toppen Ine Eriksen Søreide, som var hennes forgjenger som utenriksminister og hennes etterfølger som leder for utenrikskomiteen, om ambassadørrollen, forteller hun.

– Jeg har også spurt Erna Solberg om råd, så jeg lar ikke partitilhørighet styre hvordan jeg gjør denne jobben.

 Thomas Nilsson / VGUTSIKT: Fra sitt private kontor kan Huitfeldt kikke over på residensen til visepresident Kamala Harris. Foto: Thomas Nilsson / VG

Etter flere tiår i politikken, er en pause fra å stå midt i politiske diskusjoner godt, forklarer Huitfeldt.

– Jeg mener at politisk uenighet er viktig for demokratiet. Men det blir også fint å jobbe utenfor de skarpeste debattene.

Men fri fra konflikt blir hun ikke. Hun har komme til et land i en dypt splittende valgkamp.

– Det er veldig spennende å følge med på amerikansk politikk. Debattklimaet er annerledes enn i Norge. Som ambassadør skal jeg ha møter med representanter for begge sider.

– Frykter du for USAs forpliktelser til Nato dersom det blir et maktskifte her?

– Jeg opplever at støtten til Nato er sterk i Kongressen. Vi har også erfaring med fire tidligere år med Donald Trump som president. Han trakk ikke USA ut av Nato da, og vi hadde et godt forsvarssamarbeid.

Les også: Advarer Europa: Hjelpen fra USA går mot slutten

Huitfeldts periode som utenriksminister ble preget av krigen i Ukraina. USAs støtte til forsvarskampen mot Russland var nylig nær ved å bli skrotet av republikanerne.

– En viktig jobb blir å vise amerikanerne at de ikke står alene i dette, ved å peke på bidragene til Ukraina fra Norge og andre land i Europa. Det er også viktig å vise at Norge styrker sitt forsvar mot Russland i Nord.

VG får bli med Huitfeldt på hennes første besøk som ambassadør, som går til nettopp Ukrainas ambassadør til USA, Oksana Markarova.

 Thomas Nilsson / VGUKRAINA-MØTE: Huitfeldt og Ukrainas ambassadør Oksana Markarova tar en selfie foran et portrett av USAs første president, George Washington. Foto: Thomas Nilsson / VG

Der viser Huitfeldt en sms fra sin tidligere utenriksminister-kollega, Dmytro Kuleba, som var sikker på at de to ambassadørene ville komme godt overens.

Det stemte.

– Norges støtte til Ukraina er utrolig viktig. Jeg ser frem til å jobbe med min norske kollega for å vise våre amerikanske venner at krigen ikke bare er en ukrainsk kamp, men handler om sikkerhet og rettferdighet for alle land, sier Marakova til VG før møtet med Huitfeldt.

Les også: Eide om Trump: – Hvis han blir valgt, må vi ha en god del samtaler

Det er ett viktig møte Huitfeldt ikke har hatt ennå da VG treffer henne:

Hun har fortsatt ikke møtt president Joe Biden i hans verdenskjente kontor.

– Jeg har sendt inn papirene som ambassadør, men når det seremonielle møtet med presidenten blir vet jeg ikke ennå, forklarer hun, og legger til:

– Det blir spennende, jeg har hatt møter i Det hvite hus som utenriksminister, men ikke vært inne i Det ovale kontor.

Read Entire Article