Kortversjonen
- Andøya Spaceport har inngått en avtale med det tyske satellittselskapet Exolaunch.
- Regjeringen ble ikke informert før avtalen, og undersøker nå Exolaunch bakgrunn.
- Andøya Spaceport vil se på rutinene sine.
19. mars gikk det ut en pressemelding fra det statlige selskapet Andøya Spaceport
:De hadde signert en partnerskapsavtale med satellittselskapet Exolaunch .
Exolaunch, som har kontorer i Tyskland og USA, har tidligere hatt oppskytninger i Russland i samarbeid med Glavkosmos
– et datterselskap av det statlige romfartsbyrået Roscosmos i Russland.Regjeringen ble ikke informert om avtalen på forhånd.
– Statsråden og Nærings- og fiskeridepartementet ble ikke orientert om saken før avtalen ble inngått, sier statssekretær Tomas Norvoll i departementet.
Nærings- og fiskeridepartementet eier 90 prosent av aksjene i morsselskapet Andøya Space.
Statssekretær (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet
Russisk historikk
Ifølge det amerikanske bransjemagasinet Payload har flere av de sentrale personene i Exolaunch bakgrunn fra Russland.
Det gjelder grunnleggeren Dmitriy Sternharz, tidligere Bogdanov, og kommersiell direktør Jeanne Allarie, tidligere Medvedeva.
Allarie har tidligere jobbet for Glavkosmos. Dette har hun også fortalt om i et intervju med det russiske universitetet hun studerte ved.
Staten er eier i Andøya Space for å ha nasjonal kontroll med oppskytingsbase for småsatellitter og testfasiliteter for Forsvaret og norsk forsvarsindustri, ifølge regjeringens hjemmesider.
– Hva slags undersøkelser gjorde staten som eier før avtaleinngåelse?
– Siden staten ikke ble gjort kjent med saken fikk vi heller ikke gjort noen undersøkelser i forkant. Vi er nå i gang med å undersøke saken nærmere, svarer statssekretær Norvoll.
– Kan samarbeidet være problematisk i en strategisk militær kontekst?
– Uten å ta stilling til de påståtte koblingene mellom Exolaunch og russiske myndigheter, vil et samarbeid mellom Andøya Spaceport og hvilket som helst selskap med koblinger til den russiske staten være problematisk, svarer Norvoll.
PST advarer: – Det foregår mye på Andøya
Andøya Space: Går gjennom rutinene
I en uttalelse til VG kaller Andøya Spaceport samarbeidet med Exolaunch for en intensjonsavtale.
– Exolaunch er ikke en kunde av oss. Intensjonsavtalen åpner kun opp for at vi kan få informasjon om hvilke tjenester internasjonale satellitteiere ønsker fra oss i fremtidige byggetrinn, skriver selskapet.
Ifølge uttalelsen fra Andøya Spaceport tilbyr Exolaunch «montering, integrering og test-tjenester for småsatellitter».
De viser også til at Exolaunch samarbeider med blant andre NASA, SpaceX og EUs romfartsorganisasjon ESA.
Daglig leder, Andøya Spaceport
Likevel skriver Andøya Spaceport at de er «underlagt sikkerhetsloven og det ansvar som følger av den».
– Intensjonsavtalen (...) baserer seg på en forståelse av at det ikke foreligger forbindelser til russiske myndigheter. Dersom det viser seg at vår vurdering har vært feil, vil vi selvsagt terminere intensjonsavtalen.
– Vi vil uansett gjennomgå våre rutiner for å sikre at informasjonen vi sitter inne med er riktig før intensjonsavtalen effektueres, står det i uttalelsen.
Politiet i Nordland: Stor økning i sikkerhetstrusler
Exolaunch: Overholder sanksjoner
Exolaunch har ikke besvart VGs henvendelser.
Ifølge egne nettsider har de skutt opp over 500 satellitter fordelt på 34 oppdrag.
I mars 2021, året før Russlands fullskala invasjon av Ukraina, kunngjorde Exolaunch og Glavkosmos en felles oppskyting. Men ifølge andre uttalelser fra Exolaunch, var den siste oppskytningen i samarbeid med Glavkosmos i 2020.
– Som et globalt selskap med hovedkontor i Tyskland overholder Exolaunch fullt ut internasjonale sanksjoner og reguleringer. Men allerede før sanksjonene mot Russland trådte i kraft, var Exolaunchs siste russiske SoyuzPayload i fjor.
-oppdrag i september 2020, sa grunnlegger Dmitriy Sternharz til– Nato-bidrag
Andøya Spaceport fikk i fjor tillatelse fra Nærings- og fiskeridepartementet til å skyte opp bæreraketter som plasserer satellitter i bane fra norsk jord. Underselskapet Andøya Space Defence tester militærteknologi.
Første oppskytning fra norsk jord er planlagt nå i mars, men krevende værforhold har gitt utsettelser.
Ifølge Forsvarets langtidsplan er verdensrommet «en viktig del av NATOs avskrekkingsstrategi». Andøya Spaceport «bidrar i denne sammenheng til nasjonale fortrinn og strategisk autonomi».
Selskapet skal understøtte Forsvarets behov, herunder «alliert romsatsing», og kunne skyte opp militære satellitter – i tillegg til kommersielle.
– Norges evne til å sikre viktig rominfrastruktur- og tjenester er viktig både for allianse- og partnersamarbeid. Videre satsing medfører økte krav til sikring av hele verdikjeden, står det i langtidsplanen.
Forsvarsdepartementet ville ikke kommentere denne saken.
Tips oss
Journalist
Erlend Ofte Arntsen har bidratt til avsløringer fra krim- og justisfeltet, lukkede miljøer og offentlig forvaltning – samt «Tindersvindleren». I 2016 ga han ut boken «Fremmedkrigerne», om nordmenn som ble med i IS.
FFI: Anerkjent tjenesteleverandør
I forbindelse med denne artikkelen tok VG kontakt med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) for å få en ekspertvurdering av samarbeidet mellom Andøya Spaceport og Exolaunch.
– Vi kjenner til Exolaunch, men vi kan ikke gjøre en vurdering av den militære betydningen, svarte først kommunikasjonssjef Grethe Skaugvoll.
Kommunikasjonssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Men ifølge en Exolaunch-pressemelding, som VG ble kjent med i etterkant, har også FFI brukt selskapet til å skyte opp satellitter.
– Exolaunch ble valgt som en anerkjent tjenesteleverandør med mye erfaring med oppskyting med Falcon 9
-raketten til SpaceX, skrev Skaugvoll i en ny e-post.FFI brukte Exolaunch i 2022 og 2023, forteller Skaugvoll.
– Exolaunch leverte mekanikken som fester satellittene til raketten, og skyver dem ut i riktig høyde, skriver kommunikasjonssjefen, som påpeker at Exolaunch ikke har tilgang til FFIs satellitter.