Tallene for kortbruken tydet på dårlig julehandel. Men næringsorganisasjonen Virke anslår at handelen var bedre enn i fjor, regnet i milliarder.
Publisert: 27.12.2024 14:07
Kortversjonen
- Næringsorganisasjonen Virke anslår at årets julehandel økte med 3,5 prosent i kroner, regnet for november og desember.
- Tall for betalinger i milliarder kroner gjennom BankAxept viste en nedgang i desember frem til 22. desember
- Virke har laget sine anslag bare for butikker med julehandel, mens BankAxept også dekker kiosker, bensinstasjoner og restauranter.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Sjefanalytiker Runar Wiksnes i næringsorganisasjonen Virke tror ikke årets julehandel var så dårlig som tallene fra betalingssystemet BankAxept viste.
– Jeg anslår at veksten fra i fjor var 3,5 prosent, regnet i milliarder kroner. Det betyr at den steg litt i volum, regnet for november og desember, sier han.
Aftenposten skrev 23. desember om tallene fra BankAxept for perioden 1.–22. desember. De viste en nedgang i betalingene på 6,5 prosent sammenlignet med de samme dagene i fjor.
Hvis en tar ut effekten av ventet prisvekst fra i fjor til i år, var fallet i handlet volum nærmere 10 prosent i BankAxepts tall.
Spiste pepperkake
Wiksnes sier til Aftenposten at han nesten satte en pepperkake i halsen da han leste om tallene.
– Betalingene registrert i BankAxept er nok riktige, men jeg tror ikke de gir et korrekt bilde av det de fleste vil definere som julehandel, sier han.
En stor andel av butikkene og kjedene er medlemmer i Virke.
Tidlig i november laget Virke en prognose for årets julehandel. Den er bygget på offisiell statistikk over lønnsvekst, prisvekst, sysselsetting og renter. Virke følger med på forbruksmønsteret og butikkhandelen gjennom året.
Dessuten legger Virke til grunn at julehandelen skjer både i november og desember.
– Målt i kroner ser det ut til at julehandelen i år var like stor i november som i desember, sier Wiksnes.
I tillegg har Virke lagt inn fersk informasjon fra Statistisk sentralbyrå, kjøpesentrene og BankAxept.
– Alt dette summerer seg opp til at prognosen om 3,5 prosent vekst i årets julehandel står seg bra nå i romjulen, sier Wiksnes.
Justerer tallene
Så går det an å vende tilbake til BankAxepts tall isolert sett. Innenfor disse tallene vil Wiksnes justere for en rekke forhold.
For det første: BankAxept dekker også bransjer som kiosk/bensin, bil/båt/motor og tjenester som restauranter, kafeer, treningssentre og drosjer.
– Dette er ikke julehandel. Hvis vi holder dem utenfor, og bare tar med det de fleste av oss ser på som butikker, så var betalingene i BankAxept i desember omtrent uendret frem til julaften, sier Wiksnes.
Flere søndager
For det andre: Antall søndager i måleperioden påvirker tallene, slik også BankAxept var inne på. I år var det en ekstra søndag sammenlignet med i fjor i perioden 1.–22. desember.
– Dette har stor betydning. Handlelysten er mindre på søndager og åpningstidene er kortere. Hvis en tar bort søndag 22. desember, var butikkhandelen dekket av BankAxept de tre første ukene i desember 3,5 prosent høyere i år enn i fjor, sier han.
For det tredje: BankAxepts markedsandel for betalinger har sunket i år og de siste årene.
– Stadig mindre av handelen blir derfor fanget opp i BankAxepts tall, sier Wiksnes.
Nett og Black Week
I tillegg nevner Wiksnes de to forbeholdene som også BankAxept tok overfor Aftenposten:
- Netthandelen er ikke inkludert i BankAxepts tall, samtidig som den tar stadig mer av handelen.
- Black Week og andre tilbud i november har trolig tatt enda mer av julehandelen i år enn i fjor.
– Begge deler drar ned omsetningen i BankAxepts tall. Men det betyr ikke at den faktiske julehandelen har falt, sier Wiksnes.