Amerikansk dykker død etter ulykke i Rana

2 weeks ago 15En amerikansk statsborger er bekreftet omkommet etter en dykkerulykke i Pluragrotta i Rana. Personen ble erklært død på stedet av helsepersonell.

Pårørende er varslet, opplyser politiet.

Nødetater rykket ut

Politiet i Nordland fikk melding like før klokken 16 i ettermiddag om en dykker som hadde mistet bevisstheten under vann i Pluragrotta i Rana.

Alle nødetater er på stedet, i tillegg til luftambulanse og et SAR Queen-helikopter på vei.

– En person er hentet ut og det er startet hjerte – og lungeredning av de som var i følget. Nå jobber de for å berge liv, sier operasjonsleder Kai Eriksen ved Nordland politidistrikt.

Kai Henrik Eriksen, operasjonsleder Nordland politidistrikt

Kai Eriksen, operasjonsleder i Nordland politidistrikt.

Foto: Martin Giæver / NRK

En fra følget ringte

Eriksen sier politiet er usikker på hvor mange personer som er i gruppen av dykkere, og vet foreløpig ikke hvilket nasjonalitet de har.

– Det var en person fra følget som ringte inn til oss. Det ble opplyst om at de var 20–30 meter inn og ned i grotten. Vi må få snakket med de i følget som er på stedet for mer informasjon.

Eriksen forteller videre at politiet vil starte etterforskning av saken.

Flere ulykker tidligere

Pluragrotta, som ligger i Rana kommune, regnes som Nord-Europas lengste. Grotta besøkes årlig av norske og utenlandske dykkere, og har etter hvert blitt et godt besøkt sted av dykkere fra hele Europa.

I 2014 besøkte fem finske grottedykkere Pluragrotta. Turen endte i en dødsulykke, der to av dykkerne omkom halvannen kilometer inn i grottesystemet.

I redegjørelsen fra ulykken sto det at dykkerne delte seg opp i to grupper. Dykkeren fra den første gruppen satte seg fast i en trang passasje og fikk problemer med pusteutstyret. Mannen kom seg ikke løs, og døde på 110 meters dyp.

Den andre mannen som mistet livet deltok i den andre gruppen, og døde også som følge av problemer med utstyret.

En 37 år gammel mann fra Grimstad mistet livet i grotta i 2006. Personen gikk tom for luft etter å ha fått skader på dykkerutstyret underveis.

Publisert 03.04.2024, kl. 16.58 Oppdatert 03.04.2024, kl. 18.00

Read Entire Article