«Amazing Grace»: – Bærer flagget med stolthet

1 month ago 23



Først tok Solfrid Koanda (25) OL-gull i vektløfting. Så fulgte romvenninne Grace Bullen (27) opp med bronse i bryting.

Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Publisert: 11.08.2024 10:42 | Oppdatert: 11.08.2024 10:58

Ingen av dem er etnisk norske.

Det er unikt i norsk OL-historie.

– Vi er ikke etnisk norske, men vi bærer det norske flagget med en utrolig stolthet, sier Grace Bullen til Norge.

Hun fikk ikke bryte-gullet hun drømte om. 27-åringen strålte etter å ha smadret motstanderen sin og sikret en bronse på 57 sekunder i går. Hun mente det var magisk å stå i hallen, like ved Eiffeltårnet, og «kjenne på energien».

Bullen har tilbrakt to år i Georgia for å forberede seg optimalt til OL i Paris.

Selv ble hun født i Eritrea, men kom til Norge og Fredrikstad som fireåring. Koanda, som Bullen deler leilighet med i Paris, har finsk mor og en far fra Elfenbenskysten. Hun kom til Norge som 9-åring.

– Selv om det var en nedtur å bomme på gullet, så er det en stor seier for norsk bryting. Og en spesielt stor seier for norsk kvinnebryting, mener Bullen.

Hun har fått kallenavnet «Amazing Grace», etter den berømte sangen med samme navn.

Bullen har tidligere gitt uttrykk for frustrasjon over manglende satsning på kvinnebryting i Norge. I går roste hun både Olympiatoppen, klubben sin og det georgiske landslaget som hjelper henne.

– Apropos kvinnebryting: Ser du på deg selv som et forbilde?

– Jeg håper at jeg er et forbilde for andre. Jeg vil være en person man kan se opp til. Er du ikke stolt av det du gjør selv, så kan du ikke forvente at andre er det heller. Dersom andre kan få inspirasjon, så tar jeg imot det med glede. Men jeg vil også si følgende: «Husk å glede deg selv før du gleder andre, for energien din er kostbar. Så ta vare på den».

VG møtte også toppidrettssjef Tore Øvrebø i brytehallen i Paris i går kveld.

– Bryteforbundet har begrenset ressurser og vi prøver å allokere dette så godt vi kan. Det er klart at det skaper uenigheter. Men det er ingen i ledelsen i bryteforbundet som ikke har gode intensjoner om å få til ting. Grace har alltid uttrykt en glede av å være en del av det norske systemet, selv om hun har vært knyttet til Georgia, sier han.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

VG fortalte i forrige uke om hvordan Grace Bullen har tett tilknytning til Frikirken i Fredrikstad.

Konfrontert med at både hun selv og Koanda har en annen etnisk bakgrunn en andre norske medaljevinnere i OL, sier Fredrikstad-kvinnen:

– Det viser litt om hvor godt vi har klart å integrere oss i Norge, og litt om hva vi ønsker å gjøre med livene våre. Uansett om det er snakk om etnisk-norske eller ikke, så viser det også at det er det som er mellom ørene dine som er viktig.

  • Alt fra OL ser du på Max!

Bullen skal nå hjem til Norge for å operere fingeren hun slet med i semifinalen mot den japanske motstanderen som til slutt tok OL-gull.

 Grace Bullen i går. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Overfor VG avslørte Bullen i går at fingeren har plaget henne i lang tid.

Solfrid Koanda drar derimot til Finland for å møte mamma, etter at hun har vært norsk flaggbærer for Norge under avsutningsseremonien.

– Jeg gleder meg virkelig til å reise å legge denne medaljen rundt halsen til mamma og virkelig gi henne en klem, forteller en gråtkvalt Koanda.

Hun har imponert Grace Bullen:

– Jeg har sett hvor målbevisst Solfrid er. Jeg har sett hvordan hun trener. Hun er en utrolig, utrolig kvinne og en utøver som jeg ser opp til, sier Bullen.

Read Entire Article