Alvorlig syk jente (5) bortført: – Hjerteskjærende

1 day ago 5



Kortversjonen

  • Fem år gammel alvorlig syk jente ble bortført til Indonesia av sin mor ved nyttår.
  • Far har ikke hørt noe siden og frykter for datterens liv og helse.
  • Andreas Sjalg Unneland (SV) ber Espen Barth Eide kontakte indonesiske myndigheter.
  • UD sier at barnebortføringer uten konvensjonssamarbeid er utfordrende.

– Det er en hjerteskjærende sak, sier Unneland, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

I helgen skrev VG om en fem år gammel alvorlig syk jente som ved nyttår ble bortført til Indonesia av sin mor, som er fradømt foreldreansvaret. Ifølge en dom mente retten at hun ikke anerkjente datterens diagnose.

Jentas far har ikke hørt fra ekskona siden 1. januar, og vet ikke hvor datteren befinner seg eller hvordan hun har det. Han frykter at hun kan dø om hun ikke får den hjelpen hun trenger.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få tak i kvinnen. Hun har ikke besvart henvendelse, og både e-post- og Facebook-konto ble slettet kort tid etter at VG tok kontakt.

Advokat Signe Blekastad, som tidligere har representert kvinnen, har ikke ønsket å gi noen kommentarer til bortføringssaken utover å påpeke at den har «en svært tragisk forhistorie».

Les også: «Jeg frykter hun kan dø»

– Må ta på alvor

Andreas Sjalg Unneland utfordrer nå utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til å gå inn i saken.

– Dette er en sak man ikke har tid til å vente. Det er en risiko for dette barnet, og det mener jeg norske myndigheter må ta på alvor. En måte å gjøre det på er at det øverste politiske nivå henvender seg til indonesiske myndigheter for å få fortgang, sier Unneland og fortsetter:

– Jeg har forståelse for at det er krevende for norske myndigheter når man ikke har en avtale, og derfor er det viktig at utenriksministeren engasjerer seg i saken. Det å få til en løsning så raskt som overhodet mulig er viktig.

Bilde av Andreas Sjalg UnnelandAndreas Sjalg Unneland

SV-politiker og medlem av justiskomiteen

– Hva tenker du om at faren uttrykker at han ikke føler at han får tilstrekkelig hjelp fra norske myndigheter?

– Det er vanskelig å sette ord på frustrasjonen han må føle i en slik sak – at et barn du har ansvar for blir tatt mot din vilje til et annet land. Det må være ekstra vondt når barnet har en alvorlig helsesituasjon, sier SV-politikeren.

– Jeg tror det vil bety mye for faren å få klarhet i om barnet har det bra. Nå sitter han helt i mørket, uten informasjon om hvordan barnet har det.

Mari Holm Lønseth er justispolitisk talsperson i Høyre og andre nestleder i justiskomiteen.

Bilde av Mari Holm LønsethMari Holm Lønseth

Justispolitisk talsperson i Høyre

I en uttalelse skriver hun:

– Bortføring av barn er en alvorlig forbrytelse. Dette kan potensielt være svært alvorlig for barnets velferd og sikkerhet. Jeg forventer at norske myndigheter gjør alt i sin makt for å få barnet hjem igjen.

– Utfordrende

Utenriksdepartementet (UD) har fått fremlagt uttalelsene til de to justispolitikerne.

– Vi har stor forståelse for at situasjonen er svært krevende for de involverte. Saker hvor barn er berørt er høyt prioritert i utenrikstjenesten, skriver kommunikasjonsrådgiver Laik Hanbaly i en e-post og fortsetter:

– Samtidig er det slik at barnebortføringer til land vi ikke har konvensjonssamarbeid med er utfordrende, da det ikke finnes noen avtale om samarbeid for tilbakeføring av barnet.

 PrivatFoto: Privat

Hanbaly skriver at det i utgangspunktet er to måter å løse barnebortføringer utenfor konvensjon på:

  • En avtale mellom foreldrene
  • Be om en rettslig behandling i landet barnet er ført til

– Det er dessverre begrensninger for hva norske myndigheter kan gjøre på andre lands territorium, også når det handler om norske barn, skriver Hanbaly.

I e-posten skriver UD at de kan bistå med liste over lokale advokater, og bistå med å videreformidle bekymringsmeldinger til lokale myndigheter. I tillegg kan pårørende kontakte utenrikstjenesten.

– På grunn av taushetsplikten kan vi ikke gi opplysninger om hva som konkret er gjort i denne saken, skriver UD.

– Må gjøre absolutt alt

Det er Sør-Øst politidistrikt som etterforsker saken. De har ikke hatt anledning til å uttale seg denne uken, men politiadvokat Ingrid Wiik har tidligere uttalt at politiet – via Interpol – forsøker å få hjelp til å lokalisere mor og datter, og å foreta en velferdssjekk.

Bistandsadvokat Håvard Wiig Andersen representerer jentas far. Han er oppløftet over de to politikernes standpunkter – som er i tråd med hans egne vurderinger.

Bilde av Håvard Wiig AndersenHåvard Wiig Andersen

Bistandsadvokat

– Når et så sårbart barn bortføres til et annet land og liv og helse står på spill, må norske myndigheter gjøre absolutt alt som står i deres makt for å få barnet tilbake, skriver Wiig Andersen i en e-post til VG.

Han mener dette er en sak som bør være tankevekkende.

– Vi håper nå at et initiativ fra øverste politiske nivå vil føre til kraftfulle tiltak, skriver han.

Tips meg

Bilde av Marianne Vikås

Journalist

Journalist i VG siden 2008. Jobber i VG+-redaksjonen hovedsakelig med krimsaker.

Read Entire Article