Alle skal få en nettlege

1 week ago 24



Får regjeringen viljen sin, må alle fastleger tilby digital konsultasjon. Det løser ikke alt, men det hjelper noe.

Shazia MajidKommentatorBilde av Shazia Majid


Tidligere gravejournalist. Skriver mest om skole, helse, økonomi og integrering. Følg på Twitter: @shaziamajid_ Threads: @shaziamajid9

 Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Onsdag 9. april kl. 19:53

Kortversjonen

  • Regjeringens forslag om å pålegge alle fastleger å tilby digitale konsultasjoner er et skritt i riktig retning, mener VGs kommentator.
  • Det er likevel flere viktige momenter som mangler i forslaget, blant annet en styrking av fastlegens rolle som portvokter ved sykemeldinger.
  • I tillegg er det fare for at digitale konsultasjoner kan gå på bekostning av pasientsikkerheten og tillitsforholdet til legen. Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Lei av å ikke ha en fastlege? Eller at det er for lang ventetid hos fastlegen?

Nå skal helseminister Jan Christian Vestre (Ap) gjøre noe med det.

Onsdag denne uken la han frem forslag til fastlegereform. Den består av 13 forslag til endringer i fastlegeforskriften.

Fastlegeordningen skal bli mer moderne og mer tilgjengelig.

Det skal helseministeren få til blant annet ved at alle leger skal pålegges å tilby digitale konsultasjoner der det passer.

Dette er godt nytt.

Enkelte fastleger og private aktører har tilbudt digitale konsultasjoner i lang tid. De sparer folk for tid og fravær fra jobb. Det blir enklere for sårbare pasienter å oppsøke lege og konsultasjonen er gjerne mer effektiv, viser forskning.

 Gorm Kallestad / NTBLEGE I LOMMEN: Regjeringen foreslår at alle skal bruke helsenorge.no til bestilling av legetimer. I tillegg vil den pålegge leger å tilby digitale konsultasjoner. Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mange nordmenn ønsker seg tilbudet.

Digitale konsultasjoner fungerer godt. Ikke til alle slags legebesøk, men der for eksempel fastlegen skal forlenge sykemeldingen eller fortelle om resultater på blodprøver. Eller der problemstillingen er enkel.

Urinveisinfeksjon hos kvinner er et eksempel. Infeksjonen er svært vanlig og i enkelte tilfeller krever den behandling med antibiotika. Flere private legekontorer tilbyr resept på nett.

Regjeringen foreslår også å innføre en e-lege. Blir ventetiden hos fastlegen for lang kan du ringe kommunens offentlige nettlege. I tillegg skal alle kunne bestille time hos fastlegen på helsenorge.no.

Bør alle fastleger tilby digitale konsultasjoner? aJabNeicUsikker

Dette kan bidra til å løse de alvorlige utfordringene med fastlegeordningen slik den fungerer i dag.

Per i dag er det 136 000 nordmenn som mangler fastlege. Dette går på helsen løs, fordi alternativet er legevikarer og legevakt. De yter hjelp, men de kjenner deg ikke. Helsehjelpen mangler kontinuitet.

Mangel på fastleger er en vesentlig del av problemet.

Det har vært vanskelig å beholde og rekruttere fastleger. Det er ikke rart når leger i snitt jobber nærmere 60 timers uker.

Det finnes ingen regler for arbeidstid eller hviletid for leger.

Noe av grunnen er hvordan fastlegeordningen er finansiert. Fastleger tjener penger gjennom en form for grunnlønn, eller basistilskudd ut fra hvor mange pasienter de har på listen.

Resten av lønnen baserer seg på hvor mange konsultasjoner de har om dagen.

Kritikken er at dette har ført til at kvantitet har blitt viktigere enn kvaliteten på tjenesten.

 Ole Berg-Rusten / NTBTRENGER FLERE LEGER: Bare en av tre konsultasjoner kan foregå digitalt. Det er fortsatt behov for flere leger som tar imot pasienter på legekontoret. Illustrasjonsbilde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Her foreslås det også endringer.

I sum handler det om tiltak som helseminister Vestre mener både skal skaffe flere fastleger og øke kapasiteten hos de som allerede finnes.

Aldersgrensen for å praktisere som fastlege foreslås hevet med fem år. Det betyr at du kan få en fastlege som er 80 år.

Det er ikke sikkert så mange 80-åringer har lyst til å jobbe igjen, men noen blir det antagelig.

Da er det viktigere at finansieringsmodellen endres. Altså hvordan fastleger blir betalt.

Her foreslår regjeringen at det faste basistilskuddet skal økes med 10 prosentpoeng. Det foreslås også at det er kommunene, som kjenner sine ansatte, som skal avgjøre om fastleger skal ha fastlønn eller aktivitetsbasert lønn.

Noen leger foretrekker fastlønn, andre vil ha betalt per konsultasjon. Sistnevnte gir mer inntjening.

Regjeringen vil også senke kravene til legenes utdanning på legevakten. De trenger ikke å være spesialister i allmennmedisin for å jobbe på legevakt.

Så åpnes det for at leger kan delegere oppgaver til sykepleiere. Nå skal sykepleiere kunne utføre årskontroller for Kols og diabetes, i tillegg til annet koordineringsarbeid med andre kommunale helsetjenester.

 Gorm Kallestad / NTBHVA MED SYKEFRAVÆRET: Leger melder at det tar mye kortere tid å godkjenne enn å avfeie ønske om en sykemelding. Dette kan forsterkes av digitale konsultasjoner. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Dette er forholdsvis store endringer. Her finnes også fallgruver.

Det jeg savner er hvordan helseminister Vestre har tenkt å styrke legens rolle som portvokter når det gjelder sykmeldinger?

Slik systemet er i dag straffes leger som gjør en grundig jobb.

Så er det jo slik at norsk helsevesen ikke kjent for å være særlig god på digitale løsninger. Og kan reduserte krav til kompetanse påvirke kvaliteten på tjenestene?

I Distrikts-Norge kommer du bare så langt med videokonsultasjon. Det trengs flere fastleger, det arbeidet må ikke stanse.

Sist men ikke minst er det ulemper med nettleger, de kan overse symptomer og tegn på alvorlig sykdom. Det blir dessuten vanskelig å skape et godt tillitsforhold til legen.

Men skal Norge klare eldrebølgen og at færre helseansatte er nødt til å ta seg av flere pasienter kommer vi oss ikke utenom fastlege på nett.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article