– Aldri sett så stor pågang

16 hours ago 4



Saken oppsummert

  • Banker som SpareBank 1 og DNB rapporterer om en markant økning i antall søknader om finansieringsbevis etter nyttår, spesielt blant unge voksne.
  • Flere får nå innvilget boliglån, og det er en økning i antall førstegangsetablerere som får lån. Bankene vektlegger fortsatt inntektsnivå og betjeningsevne.
  • Eiendomsmeglere melder om høy aktivitet og raskere boligsalg enn vanlig i januar, og en økning i antall «kupping» av boliger før budrunder.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Har du nylig fått finansieringsbevis?

Da er du ikke alene. 

Ved nyttår endret regjeringen utlånsforskriften. Nå må boligkjøpere som vil inn på markedet stå for kun 10 prosent av kjøpesummen selv. Før var det 15 prosent. 

Og tre uker senere, merker mange banker en eksplosiv økning av hvor mange som søker om finansieringsbevis. 

– Markant økning

– Vi ser en markant økning i søknader om finansieringsbevis etter nyttår. Vi hadde veldig god pågang på søknader fra både nye og eksisterende kunder i 2024. Når vi nå sammenligner med starten på fjoråret, ser vi at pågangen er enda større. Den trenden ser også ut til å fortsette nå.

Det sier Roger Lund Antonesen, konserndirektør for personmarked i SpareBank 1 Sør-Norge til TV 2. 

 Jan Inge Haga
SJEF: Roger Lund Antonesen, konserndirektør for personmarked i SpareBank 1 Sør-Norge Foto: Jan Inge Haga

Antonesen bekrefter at nettopp utlånsforskriften spiller inn.

– Spesielt i aldersgruppen 25–35 år ser vi en økning. Det er nok også dem som merker endringene i utlånsforskriften mest.

– Aldri sett så stor pågang

DNB ser den samme trenden – og er overrasket. 

 Stig B. Fiksdal
DIREKTØR: Maria Ervik Løvold, konserndirektør for personmarkedet i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

– Den første uken i januar så vi en økning på 70 prosent i antall søknader om finansieringsbevis, sammenliknet med samme periode i 2024. Selv om vi absolutt hadde forventet å se en effekt av endringene, overrasket disse tallene oss, sier Maria Ervik Løvold, konserndirektør for personmarkedet. 

Nordea og Sparebanken Vest ser også trenden. 

– Hittil i januar har vi hatt en økning på 25 prosent i pågang på finansieringsbevis på landsbasis, sammenliknet med samme periode i fjor. I Oslo er økningen så langt på nær 30 prosent. Så stor pågang har vi aldri sett i Oslo før på starten av et år, sier Eddy Syversen, banksjef Nordea Oslo.

 Nordea
SJEF: Eddy Syversen i Nordea Oslo Foto: Nordea

– Sammenlignet med samme periode i fjor, har vi utstedt 56 prosent flere finansieringsbevis. Økningen er noe høyere blant dem som er under 30 år, her er økningen på 59 prosent. Det vitner om en optimisme blant de unge, sier Sparebanken Vests forbrukerøkonom Jan-Tore Smith.

Flere får lån

Flere av bankene TV 2 har snakker med bekrefter samtidig at flere får innvilget boliglån nå. 

– Ja, det gjør vi. Men vi ser selvfølgelig fortsatt på inntektsnivå og evne til betjening. Selv om du har nok egenkapital, må du også kunne betjene lånet på en god måte. Det kan fremdeles være en begrensning for noen, sier Sparebank 1s Antonesen. 

–  Flere unge førstegangsetablerere får boliglån nå enn tidligere.  Men vi ser også stor pågang fra kunder som allerede har en bolig og som kan tenke seg noe større, sier Syversen i Nordea. 

– Solgt utrolig raskt

Det er ikke bare bankene som merker økt interesse for å kjøpe bolig nå. Flere eiendomsmeglere forteller om høy aktivitet i boligmarkedet i årets første måned. 

– Boliger blir solgt utrolig raskt nå. Januar er vanligvis en roligere måned, men hittil har det vært som i høysesongen i mai og juni, sier Grethe Meier, daglig leder i Privatmegleren. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
OVERRASKET: Grethe Meier i Privatmegleren. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Meier tror ikke det kun er snakk om at flere har fått seg finansieringsbevis. Hun tror mange er på hugget allerede, fordi de venter høy prisvekst gjennom året.

– «Alle» har fått med seg at prisene skal opp, sier hun. 

Sparebanken Vest merker også økt pågang fra andre aldersgrupper. 

 Sparebanken Vest
GIR RÅD: Forbrukerøkonom i Sparebanken Vest, Jan-Tore Smith. Foto: Sparebanken Vest

–  Også i andre aldersgrupper ser vi en markant økning i antall søknader. Det er også flere som tar kontakt med rådgiveren sin for å få råd om boligkjøp og sparing nå på nyåret enn før.

Flere «kupper» boliger

Henrik Carlyle, salgsleder og eiendomsmegler ved Nordvik Bislett forteller også markedet hittil i år har vært sterkt. Delvis grunnet den nye utlånsforskriften. 

– Etterspørselen etter eiendom har økt fra 2024 til 2025. Den nye utlånsforskriften setter mest trykk på objektene som er aktuelle for førstegangskjøpere, sier Carlyle. 

Eiendomsmegleren forteller at den økte pågangen av boligkjøpere også bidrar til at flere forsøker å «kuppe» leiligheter. 

Det betyr at noen gir et lukrativt bud på boligen direkte til selgeren, før den planlagte budrunden finner sted. Hvis boligeieren går med på det, er boligen solgt.

– De som blir straffet av det 

Nylig skulle Carlyle selge en leilighet på Bolteløkka. Men allerede før ordinær visning hadde flere interessenter lagt inn bud på boligen. 

Men flere var interessert i å kjøpe. Og allerede før ordinær visning hadde selgeren godtatt et bud. 

 Nordvik.
MEGLER: Henrik Carlyle i Nordvik Bislett. Foto: Nordvik.

– Vi er i utgangspunktet imot kupping. Men denne leiligheten gikk til slutt 470.000 kroner over prisantydning, så jeg forstår det er vanskelig å si nei til det, forteller Carlyle.

Han forteller at den aktuelle boligen på 75 kvadratmeter hadde en prisantydning på 8,5 millioner kroner. 

– Vi er i utgangspunktet imot kupping. Det hadde vært bra for boligkjøpere med et endret lovverk, slik at kupping ikke var lov. Det er de som er tålmodige og venter fram til visning blir straffet av dette, sier Carlyle.

– Mye kupping

Grethe Meier, daglig leder i Privatmegleren bekrefter at svært mange har kuppet leiligheter rundt i landet så langt i januar. 

– Det har vært mye kupping. Det startet allerede i desember, og vært ganske mange flere kuppforsøk i januar enn det var i fjor, sier hun. 

Hun forteller at meglerne hennes nesten ikke har opplevd kupping på over to år, og at hun er overrasket over trykket. 

– Nå blir nesten halvpartene av de små og rimeligste leilighetene utsatt for kuppforsøk, sier Meier.

Meglertoppen fraråder likevel å akseptere kuppforsøk – selv om budet kan være forlokkende. Det er det en grunn til. 

– Statistisk sett, og over tid, ser vi at man får en bedre pris på boligen sin ved å legge den ut i markedet. Med mindre man har veldig dårlig tid, eller at det er noe annet helt spesielt, vent på en budrunde. 

Read Entire Article