Aftenposten har åpenbart misforstått om utflytterskatten

1 week ago 15



Det er litt overraskende at Aftenposten ikke ser den prinsipielle utfordringen med å skattlegge urealiserte verdier, skriver Tina Bru (bildet). Foto: Javad Parsa, NTB

Aftenposten har åpenbart misforstått om utflytterskatten.

Publisert: 06.05.2024 13:45

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er bra at Aftenposten engasjerer seg i debatten om å senke skattene for norsk næringsliv, men den har åpenbart misforstått hva regjeringen faktisk har foreslått av innstramminger i utflytterskatten, og hva Høyre mener om dette.

De som flytter ut av landet, skal selvsagt betale skatteregningen sin. Det er det mulig å sikre uten å gjøre det slik regjeringen foreslår. Derfor stemte også Høyre for å fjerne femårsregelen som ble innført av den rødgrønne regjeringen. Denne regelen gjorde at de som flyttet ut av landet, fikk slettet skatteregningen sin hvis de bodde der i mer enn fem år.

Verdier som ikke er realisert

Så kan man godt mene at regelen burde vært fjernet for flere år siden, men utflytting er blitt et større problem nå under Støre-regjeringens skatteregime.

Nå er skattekravet evigvarende, og utflyttere må betale når de realiserer gevinster, slik de ville gjort i Norge. Flytter de til land hvor Norge ikke har avtale om innkreving av skatt, må de også stille økonomisk sikkerhet til Skatteetaten. Sånn må det også være.

Det regjeringen nå foreslår, er at folk som flytter utenlands, må skatte av verdier som ikke er realisert.

Helt nytt prinsipp

Høyres syn er at verdier som er opptjent i Norge, skal beskattes til Norge når de realiseres – enten man bor her eller har flyttet ut av landet. Vi ønsker med andre ord at de som flytter, skal likebehandles med de som bor her.

Det er ikke antallet år man skal ha bodd ute før man blir skattepliktig, som har skapt opprør i gründermiljøene i Norge. Det handler om at de som flytter, må betale nesten 40 prosent av urealiserte papirverdier, mens de som bor i Norge, først må betale skatt når verdiene faktisk realiseres. Det er et helt nytt prinsipp i Norge.

Med regjeringens forslag vil du skattlegges av papirverdiene du hadde den dagen du flyttet, uavhengig av hvordan verdien utvikler seg etter at du har flyttet. Det påfører gründere en risiko som er helt unødvendig. Det vil være et kraftig incentiv til å flytte før papirverdiene oppstår – eller ikke komme til Norge i det hele tatt.

Betydelig forskjellsbehandling

Hvis det er et viktig prinsipp for Aftenposten at man skal skattlegge papirverdier, og at likebehandling er viktig, så burde man jo gjøre det samme for de som bor i Norge, etter 12 år.

Det ligger mange milliarder i urealiserte gevinster i Norge vi kunne hentet ut, istedenfor å vente med å få utbytteskatt den dagen de tar faktiske penger ut av selskapene sine.

Det er imidlertid gode grunner til at vi ikke har satt opp skattesystemet slik. Å la bedriftene reinvestere overskudd er avgjørende for norsk verdiskaping.

Regjeringens forslag innebærer en betydelig forskjellsbehandling mellom de som flytter ut og de som blir boende. Høyre mener likebehandling er svaret.

Det er litt overraskende at Aftenposten ikke ser den prinsipielle utfordringen med å skattlegge urealiserte verdier.

Read Entire Article