«Æsj» får svartrussen slengt etter seg. Nå frykter de å bli banket opp på russetreff.

1 week ago 16



Svartruss frykter å bli utsatt for vold fra bussruss. Russens Hovedstyre beskriver situasjonen som veldig ødeleggende.

 Cameron Myrbråten, Adele Kristensen og Ingeborg Stormoen Melø er svartruss i russegruppen Titquila. Foto: Dan P. Neegaard
  • Julie Grasmo

Publisert: 09.05.2024 14:34

Kortversjonen

– Man har jo ikke lyst til å bli utsatt for fysisk vold, det er jo det siste man har lyst til, sier Ingeborg Stormoen Melø.

Hun og venninnene Adele Kristensen og Cameron Myrbråten går siste året på Åssiden videregående skole. Det er en av landets største yrkesfaglige skoler, med over tusen avgangselever hvert år. Likevel er det de tre av kun fire elever som har valgt å være svartruss.

Resten av elevene går i blå eller røde russeklær.

– Jeg tror at det kan ha noe med at folk bare vil passe inn, sier Kristensen.

I tillegg har svartrussen lenge hatt et negativt rykte på seg, ifølge jentene.

Cameron Myrbråten, Adele Kristensen og Ingeborg Stormoen Melø forteller at svartrussen har et negativt rykte. Foto: Dan P. Neegaard

Frykter slagsmål

– Vi var skeptiske til å dra til Oslo natt til 1. mai, så det droppet vi. Vi dro heller til Lier, sier Myrbråten.

Som svartruss er de ekstra utsatt for masseslagsmål, forteller jentene. Av frykt turte de ikke å feire natt til 1. mai i hovedstaden.

– Når du skal til en ukjent plass med flere tusen mennesker, trekker man seg gjerne litt tilbake, det er i hvert fall det vi føler på. Vi er tryggere på bygda enn i byen, sier Myrbråten.

Hat på sosiale medier

Kristensen forklarer at folk spør henne direkte om hvordan hun tør å vise seg i svart russedress. Også Melø har opplevd at folk ler av henne.

– Jeg har fått spørsmål om jeg er kriminell, fordi jeg går med svart russebukse, sier Myrbråten.

På sosiale medier får de også negative kommentarer. «Svartruss er de som bygger huset ditt, og fikser håret ditt» har noen kommentert på en Tiktok-video Kristensen har publisert.

– Så blir det en lang diskusjon i kommentarfeltet mitt egentlig. Det er litt rart at folk bryr seg så mye, sier hun.

«Svartruss er de som bygger huset ditt, og fikser håret ditt» har noen kommentert på en Tiktok-video Kristensen har publisert. Foto: Dan P. Neegaard

Også på Jodel blir svartrussen omtalt negativt.

– Her er det folk som skriver «jævla nørd», «flaut», «æsj» og «jeg skal tråkke på dem», sier Melø.

«Nørd», «råner», «passer ikke inn», skriver anonyme folk på Jodel om svartrussen. Foto: Dan P. Neegaard

Kommentarene på internett har ført til at Myrbråten har valgt å ta avstand fra sosiale medier gjennom russetiden.

– Jeg orker ikke den negative energien. Jeg er for gammel for det, sier hun.

Jentene tror at de som tar russetiden veldig seriøst, prøver å opprettholde tradisjonen med at svartruss ikke er velkommen til det som skjer i russetiden. De ønsker å inspirere neste års russ til å ha på seg svart russedress og vise at det ikke er farlig.

– Hvis flere velger å være svartruss, får man vekk stigmaet, sier Kristensen.

Cameron Myrbråten, Adele Kristensen og Ingeborg Stormoen Melø ønsker å fjerne stigmaet rundt svart russedress. Foto: Dan P. Neegaard

Byttet farge på russebuksen

Erik Unneberg er egentlig svartruss, men valgte rød russebukse. Han og resten av russegruppen er redd for å bli utestengt og banket opp i russetiden.

– Vi ble enige om at det ikke er noe vits å være svartruss, for da blir vi utestengt fra alt. Jeg har kompiser som er på buss og hadde vi hatt svart russebukse, er det ikke sikkert de ville vært med oss eller pratet med oss. Den sjansen ville vi ikke ta, forteller han.

 Isak Gadderud, John Helge Hoel og Erik Unneberg er i russegruppen Tertitten. De tør ikke å bruke svart russebukse, i frykt for å bli banket opp av andre russ. Foto: Privat

Unneberg går på Kjelle videregående skole ved Bjørkelangen. Han forteller at ingen andre som er svartruss i området.

Det er busser fra byene som truer de som bor lenger ut på landet, med å bli banket opp, fordi de ikke kjenner til noe annet enn rød og blåruss, forteller han.

– Det er jo fælt. Det er ikke sånn det skal være. Det skal ikke spille noen rolle om hvilken farge du har på klærne dine, sier Unneberg.

Blir møtt med fordommer

Russens Hovedstyre er kjent med at svartrussen får trusler og blir utestengt. De beskriver det som veldig ødeleggende.

Russeknuteansvarlig Ine Margrethe Fjelde ved Russens Hovedstyre.

– Vi kjenner til flere som har rød russedress, selv om de tar fagbrev, fordi et fåtall skal spre holdninger og negativitet med sånne trusler. Vi syntes det er trist at russen opplever dette, de vil jo bare feire med venner, forteller Ine Margrethe Fjelde i Russens Hovedstyre.

Truslene og utestengingen stammer trolig fra en fordom om at svartrussen er dumme fordi de tar fagbrev og ikke studiespesialiserende, forklarer hun.

– Har dere gjort noen tiltak for å forhindre dette?

– Vi har ingen reell makt. Vi kan ikke gjøre noe med det, men vi sier ifra at det ikke er greit, og at vi må fokusere på inkludering av alle typer russ, forteller Fjelde.

Oslo politidistrikt, Øst politidistrikt og Innlandet politidistrikt forteller til Aftenposten at de ikke er kjent med problemstillingen.

– Tilbakemeldingen så langt er at det er generelt lite utfordringer med russen i år, sier seniorrådgiver Kristin Stavik Moshagen i Innlandet politidistrikt.

Read Entire Article