Advokater reagerer på Mette-Marits telefonsamtale

1 month ago 28



Etter at Marius Borg Høiby (27) ble pågrepet og siktet for vold mot kjæresten sin, har kronprinsessen hatt minst én personlig samtale med henne.

 Lise Åserud / NTB
INVOLVERT: Kronprinsesse Mette-Marit skal selv ha snakket med den fornærmede kvinnen, som også var Marius Borg Høibys kjæreste. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 13.08.2024 21:49

Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe bekreftet tirsdag overfor TV 2 at kronprinsesse Mette-Marit har hatt minst én personlig samtale med kvinnen som er fornærmet i saken hvor Marius Borg Høiby er siktet for vold og skadeverk.

– Ja, vi ønsker ikke å gå inn i detaljer, da det er privat, sa Varpe.

Politiet rykket ut til en leilighet på Frogner søndag 4. august. og fant da den fornærmede kvinnen med synlige hodeskader. Hun har fått legetilsyn og vært sykemeldt etter hendelsen.

Høiby ble pågrepet søndag ved kronprinsparets bolig på Skaugum, hvor Høiby også bor.

Kan være rettsstridig

Etter dette har kronprinsesse Mette-Marit ifølge TV 2s kilder hatt minst én personlig samtale med kvinnen. 

TV 2 kjenner ikke innholdet i samtalen, men flere toppadvokater reagerer på at kronprinsessen i det hele tatt kontaktet fornærmede.

– Det å ringe sånn, ville jeg sterkt oppfordret til å være forsiktig med, sier advokat Knut Ditlev-Simonsen til TV 2.

Straffelovens paragraf 157 forbyr blant annet påvirkning av en fornærmet. 

– Det er litt forskjellig oppfatning av hva som er en rettsstridig atferd. Det kan være vanskelig å manøvrere i, poengterer Ditlev-Simonsen.

– Har rollen som kronprinsesse betydning for dette?

– Det gjør jo ikke noe med den rettstridige atferden, men det er klart at det kompliserer det litt. Det handler jo om hvordan mottakeren oppfatter det. Jeg vet ikke hvem mottakeren er, men det har også noe å si. Det er jo et maktmenneske som ringer.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
REAGERER: Knut Ditlev-Simonsen fra Advokatfirmaet Berg Ditlev-Simonsen mener at Mette-Marit burde ha unnlatt å ta kontakt med den fornærmede kvinnen. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Ditlev-Simonsen mener at dette ikke bare handler om hvordan mottaker oppfatter samtalen, men hvordan den fremstår utad.

– Jeg var på kontoret da dette dukket opp i nettavisene. Vi er et strafferettskontor, og vi var flere som reagerte på den opplysningen, sier han.

– Ikke nødvendigvis galt

Advokat Gunhild Lærum fra Advokatfirmaet Lærum, Lier, Stende & Berven poengterer at telefonsamtalen kan ha vært helt ufarlig.

– Det kan være de kjenner hverandre. Vi vet ikke om det er for å vise omtanke. Det behøver ikke ha noe å si i en straffesak i det hele tatt, sier Lærum til TV 2. 

Hun synes det er vanskelig å kommentere telefonsamtalen uten å kjenne bakgrunnen for den.

 Simen Askjer / TV 2
AVVENTENDE: Cecilie Nakstad mener at det ikke nødvendigvis var galt av Mette-Marit å kontakte sønnens kjæreste. Foto: Simen Askjer / TV 2

 Cecilie Nakstad fra Matrix Advokater er enig med Lærum.

– Hvis hensikten er å vise omsorg i en vanskelig situasjon, er det ikke nødvendigvis noe galt i det. Men hvis hensikten er å påvirke fornærmede, vil det ikke være bra, sier Nakstad.

– Straffes strengt

Stian Kristensen fra Adius advokater forstår at Mette-Marit kan ha hatt behov for å kontakte fornærmede på det personlige plan.

–  En kan ha de beste intensjoner, men jeg vil ikke som advokat anbefale noen å gjøre det. Det kan framstå som noe annet enn det det er, sier Kristensen.

 Kristian Myhre / TV 2
SKEPTISK: Stian Kristensen ville sterkt ha frarådet en klient å ta kontakt med en fornærmet. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Han opplyser at han anbefaler mistenkte eller siktede i voldssaker til å ikke ta kontakt med fornærmede, fordi det kan fremstå som bevisst eller ubevisst forsøk på å påvirke fornærmedes forklaring.

– Påvirkning av aktører i straffekjeden er jo straffbart. Og det straffes strengt hvis retten kommer fram til at en har påvirket eller forsøkt å påvirke en aktør. Da blir det fort ubetinget fengsel, sier Kristensen.

Selv om man har et nært og fortrolig forhold til sønnens kjæreste, bør man stå imot impulser om å ringe, understreker han.

– Hadde jeg blitt spurt til råds, ville det at det er snakk om Norges kronprinsesse gjort rådet mitt enda sterkere, avslutter Kristensen.

Read Entire Article