33 straffet for fart

6 days ago 11



Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

16:59 i dag NTB

→ Del

Mattilsynet varslet av franske myndigheter om mulig helsefarlig pesto

Franske myndigheter har varslet Mattilsynet om en mulig helsefarlig pesto som kan ha blitt solgt til turister.

Pestoen er merket «Pesto a l'ail Des Ours» fra produsenten O Ptits Oignons og kan ha blitt solgt til turister som har besøkt utvalgte markeder i Frankrike, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

– Dersom du har kjøpt pesto av dette merket, så må den ikke spises. Dette gjelder alle produksjons- og best før datoer, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll.

De opplyser videre at de ikke er kjent med om det har vært nordmenn på markedene.

Bakgrunnen for advarselen fra franske myndigheter er at pestoen er mistenkt å ha forårsaket flere tilfeller av botulisme i landet.

Botulisme er en forgiftning med giftstoffer dannet av bakterien Clostridium botulinum, som kan føre til svært alvorlige sykdommer, inkludert lammelser, ifølge FHI.

16:59 i dag NTB

→ Del

Åslaug Haga refser Norges vindkraftsatsing: – Ødeleggende for norsk industri

Norge ligger langt bak på lista over vindkraftprognosene for 2030. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge ligger langt nede på listen over planlagt utbygging av vindkraft fram til 2030. Åslaug Haga i Fornybar Norge er kritisk til den langdryge utviklingen.

– Det er et paradoks at Europa er i ferd med å bli Norges grønne batteri. Europa bygger ut stadig mer fornybar kraft, mens Norge ikke gjør det, til tross for at vi har de beste forutsetningene i Europa, sier Haga i et intervju med Aftenposten.

Fornybar Norge-lederen mener regjeringen somler med å få på plass mer vindkraft og sier det ikke er kommet én eneste ny kilowatt vindkraft i Norge i år.

Nye tall fra bransjeorganisasjonen Wind Europe viser prognoser for vindkraftindustrien som plasserer Norge langt nede på listene. Med 6430 megawatt i vindkraftproduksjon både på land og vann i 2030 havner vi sist i Norden.

Svenskene har til sammenligning fire ganger så høye prognoser. Norge ligger også helt nede på en 16. plass blant vesteuropeiske land.

– Mens Europa, og spesielt Tyskland, Frankrike og Nederland bygger ut vindkraft til lands og til havs, er utsiktene til redusert kraftbalanse i Norge rett og slett ødeleggende for norsk industri og husholdninger fordi prisene vil øke, sier Haga til avisen.

Hun peker på kommunenes vetorett mot etablering av vindmølleparker som uheldig. En rekke prosjekter er stanset de siste årene fordi kommunene sier kategorisk nei.

– Vi mener kommunene som minstekrav må be om å få en utredning til behandling, før de tar stilling i så viktige saker.

Åslaug Haga mener regjeringen somler med vindkraftutbyggingen. Her sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn Blindheim. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

16:58 i dag NTB

→ Del

Uvanlig lite vann i Nord-Norge – unormalt mye i sør

Knallværet i Nord-Norge har ført til at det er lite vann i mange elver og bekker. Her bader folk i Tromsø. Foto: Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Grunnvannsnivået i store deler av Troms og Finnmark er fortsatt svært lavt og synkende, mens det i store deler av Sør-Norge er unormalt høyt.

– Det lave grunnvannsnivået fører til at det er lite vann i mange elver og bekker, sier hydrogeolog Hervé Colleuille i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Hvis det tørre været fortsetter, kan det skape problemer for vannforsyningen utover høsten, ifølge hydrogeologen.

– Vi har foreløpig ikke hørt om store problemer med vannforsyning, men hvis dagens værtype med svært lite nedbør fortsetter utover høsten, kan dette føre til en rekke utfordringer, spesielt for landbruk og vannforsyning, sier Colleuille.

I sør er situasjonen en helt annen, med vannføring langt over normalen med høy grunnvannstand og flom.

– Det var allerede svært høy grunnvannstand flere steder på Sør- og Østlandet i starten av september. Da kom episoder med mye regn 3.–4. september, samt 9.–10. september, medførte situasjon med høy vannmetning i bakken til flere skredhendelser og flom i elvene på Sør- og Østlandet, sier Colleuille.

15:35 i dag NTB

→ Del

Stavanger-ordføreren søker om fritak

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal bekrefter at hun fratrer vervet sitt. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal søker om fritak fra ordførervervet.

– For å bidra til å gjenopprette ro, og for å gi de folkevalgte tid til å fokusere på den svært viktige oppgaven med å styre byen, vil jeg i dag sende inn søknad om fritak fra vervet som ordfører, sier hun til NTB fredag ettermiddag.

Hegdal skriver i en pressemelding formidlet gjennom hennes kommunikasjonsrådgiver Trond Birkedal at det har vært en svært tung uke i stavangerpolitikken, og at hun beklager til kommunens innbyggere for uroen som har vært.

– Beslutningen jeg tok onsdag forrige uke om å trekke meg som ordfører, var for å unngå at en intern konflikt i Høyre skulle påvirke den viktige jobben til det beste for innbyggerne, skriver Hegdal.

Stavanger-ordføreren sa forrige uke at hun ville gå av etter misbruk av partimidler til privat forbruk. Høyre-leder Erna Solberg sa at avgjørelsen om å gå av var klok, men takket henne samtidig for innsatsen.

En drøy uke senere blusset saken opp igjen da det kom fram at Hegdal ikke hadde søkt om fritak fra ordførervervet. Etter et krisemøte torsdag kveld ble det klart at Stavanger-ordføreren hadde meldt seg ut av partiet, før hun fredag bekreftet at hun går av som ordfører. Det var Stavanger Aftenblad som først meldte om fritakssøknaden.

– Det er ikke med lett hjerte jeg søker fritak fra den mest meningsfylte jobben jeg har hatt i hele mitt liv. Jeg er svært lei meg for at jeg nå skuffer de som har heiet på meg og alle de som jeg har samarbeidet nært med, sier hun.

13:39 i dag Lars Erik Larsen

→ Del

Arrangerer næringskonferanse

7. oktober blir det næringslivskonferanse i Lyngdal. Konferansens initiativ kommer fra ordfører Unni Nilsen Husøy. Invitasjon til konferansen går ut til alle bedrifter og virksomheter i Lyngdal kommune.

– Målet er å styrke dialogen med kommunens næringsliv, for i neste omgang å kunne legge enda bedre til rette for samarbeid og utvikling, heter det i en pressemelding

Det blir videre opplyst at det er ingen påmelding, eller deltakeravgift.

– Men vi hadde satt stor pris på å få innspill og spørsmål på forhånd, slik at vi kan svare best mulig ut i løpet av møtet, sier næringsrådgiver i Lyngdal kommune, Marit H. Leschbrandt.

08:01 i dag NTB

→ Del

SSB venter høyeste reallønnsvekst på over ti år – renta ned i mars neste år

Thomas von Brasch i Statistisk sentralbyrå tror nå at rentekuttet fra Norges Bank kommer først i mars neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB

SSB tror at reallønnsveksten i år blir på 1,9 prosent. Samtidig tror de ikke lenger at Norges Bank vil sette ned styringsrenta i år.

– Nå peker pilene oppover på mange områder. Aktiviteten i norsk økonomi vil trolig ta seg opp, som følge av økt reallønnsvekst, høy aktivitet i offentlig forvaltning, samt omslag i boliginvesteringer, sier forskningsleder Thomas von Brasch i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Han la fredag fram SSBs analyse av konjunkturtendensene i Norge og utlandet fram mot 2027.

SSB tror reallønnsveksten blir 1,9 prosent i år og holder seg rundt 1,5 prosent i årene fram til 2027. Det har nesten ikke vært reallønnsvekst i Norge siden 2015. Dermed kan årets reallønnsvekst bli den høyeste på over ti år.

– Det betyr at folk flest får mer å rutte med, sier von Brasch.

Styringsrenta har ligget på 4,5 prosent siden desember i fjor. Da SSB kom med sin forrige prognose i juni ventet de et rentekutt i år, men nå tror de at rentekuttet kommer først i mars til neste år.

Det har blant annet sammenheng med den svake kronekursen. Krona har svekket seg rundt 3 prosent siden juni.

– Norges Bank vil sannsynligvis prøve å unngå at krona svekker seg ytterligere. Sentralbanken vil nok vente med rentekuttene til etter at andre sentralbanker har kuttet sine renter en god del. Svekkelsen av krona den siste tiden gjør at styringsrenta først kuttes fra begynnelsen av neste år, sier von Brasch.

I rapporten som SSB publiserte fredag, anslår de at styringsrenta i Norge vil settes gradvis ned etter hvert som rentene settes ned i utlandet. De anslår at den norske styringsrenta vil komme ned til 3,0 prosent i 2026.

08:01 i dag NTB

→ Del

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal har meldt seg ut av Høyre

Bystyregruppen i Stavanger Høyre vil ikke at Sissel Knutsen Hegdal skal fortsette som ordfører. Foto: Alf Simensen / NTB

Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal har meldt seg ut av Høyre, opplyser hennes rådgiver sent torsdag kveld. Det skjer etter et krisemøte samme dag.

– Jeg kan bekrefte at Sissel Knutsen Hegdal i dag har meldt seg ut av Høyre, sier Trond Birkedal, Hegdals rådgiver og daglig leder i kommunikasjonsbyrået Worsøe, til Stavanger Aftenblad.

Utmeldelsen kom etter et krisemøte i Stavanger Høyre torsdag, der en enstemmig bystyregruppe vedtok at de ikke ønsket Knutsen Hegdal tilbake som ordfører og ville starte arbeidet med å finne en ny ordførerkandidat.

Hegdal deltok selv på møtet.

– Sissel fortalte oss i forrige uke at hun går av som ordfører. En enstemmig bystyregruppe mener at det var en riktig beslutning. Det er viktig at vi nå får en avklaring på når vi får en fritakssøknad. Vi vil takke Sissel for den innsatsen hun har lagt ned over mange år for partiet og for jobben hun har gjort som ordfører, sa fungerende gruppeleder Hilde Karlsen i en pressemelding torsdag kveld.

Karlsen opplyste videre at bystyregruppen nå starter arbeidet med å finne en ny ordførerkandidat, og at de i samarbeid med Stavanger Høyre vil sette ned en nominasjonskomité.

Målet er å få på plass en ordførerkandidat før 14. oktober.

08:00 i dag NTB

→ Del

Ruset og sjøsyk mann tatt for å stjele båt – ringte nødtelefonen

En mann er pågrepet for tyveri av en båt i Mandal i Agder. Den tilsynelatende fulle og sjøsyke mannen ble funnet etter at han ringte politiets nødtelefon.

Redningsskøyta rykket ut og ble funnet både ruset og sjøsyk.

– Mannen er ikke eier av båten og kan ikke gjøre rede for hvem sin båt det er, opplyser politiet i Agder i politiloggen.

Båten er slept til land, og mannen vil bli fulgt opp av ambulansepersonell.

Politiet meldte om hendelsen i 5.30-tiden.

23:41 i går NTB

→ Del

Store deler av landet har nordlys

Folk har samlet seg på Sognsvann for å få med seg nordlyset. Foto: Foto: Javad Parsa / NTB

Kp-indeksen ligger på mellom 5 og 6 natt til fredag, som betyr gode sjanser for nordlys – også i Sør-Norge. Flere steder har hatt spektakulære lysshow allerede.

– Det er veldig mange som er spente på hva vi vil se i natt. En solstorm traff oss tidlig på ettermiddagen, og hvis denne stormen fortsetter å dytte på magnetfeltet i kveld, får vi se nordlys i Sør-Norge i natt, sier Pål Brekke, fagsjef for romforskning ved Norsk romsenter, til VG.

På Sognsvann i Oslo var det mange som fikk se nordlys. Brekke tror det vil være mulig å se det helt sør til Kristiansand.

Han understreker at nordlyset ikke holder seg gående hele natten, men at det kan komme i intervaller.

20:09 i går Olav Hoel

→ Del

Mistenkt ruskjører pågrepet for trusler

Operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder-politiet meldte like over klokken 19.30 torsdag kveld at en politipatrulje hadde stanset en bil på Øye i Kvinesdal der fører fremstår ruset. Mannen skal her også ha fremsetter trusler mot politiet.

– Vedkommende er besluttet pågrepet av jourhavende jurist. Fremstilles for utvidet prøve og kjøres deretter i arrest, opplyser Gausdal.

17:23 i går NTB

→ Del

Politiet advarer etter sju overdoser i Trondheim siste døgn

Det skal være et stoff som minner om GHB det er snakk om. Foto: Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB

Det er registrert sju overdoser i forbindelse med GHB-bruk i Trondheim det siste døgnet. Nå advarer politiet om et potensielt farlig narkotisk stoff.

Politiet bekrefter til NRK at de nå har fått tak i en prøve av det narkotiske stoffet.

– Stoffet er sendt til testing på St. Olav hospital, sier Ole Petter Hollingen i politiet.

Torsdag formiddag opplyste politiet til NRK at de på det tidspunktet ikke hadde stoffet fysisk, men at det dreide seg om et stoff som ligner på GHB. De opplyste samtidig at det foreløpig ikke var registrert noen dødsfall.

Ifølge Adresseavisen har det vært åtte overdoser på tolv timer i byen.

– De fleste er funnet i parker rundt omkring i Trondheim. Personene er beskrevet som dypt bevisstløse, det vil si at det er snakk om å redde liv, sier avdelingsleder Anita Mian i helse- og overdoseteamet til avisa.

Rusopplysningen beskriver GHB som «en naturlig forekommende fettsyre i menneskekroppen som brukes både lovlig som legemiddel og ulovlig som rusmiddel.»

I moderate doser har stoffet en oppkvikkende virkning, mens i større doser gir det en mer beroligende eller søvndyssende virkning.

Dødsfall knyttet til GHB er imidlertid uvanlig i Norge, skriver Store medisinske leksikon.

Det skal være en potensielt farlig variant av GHB i omløp i Trondheim. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

17:23 i går NTB

→ Del

NVE skjerper beredskapen rundt kraftforsyning og IT-sikkerhet

Seksjonen for kraftforsyningsberedskap skal blant annet ha ansvar for fysisk sikkerhet, reparasjonsberedskap og personellsikkerhet. Den skal også utvikle og følge opp krav til nye produksjonsformer som sol-, -land og havvind. Her ser vi Setten vindpark nordøst for Setskog i Akershus. Foto: Foto: Geir Olsen / NTB

NVE får en ny seksjon for digital sikkerhet og en egen seksjon for beredskap i kraftforsyningen. Bakgrunnen er flere trusler utenfra.

– Vi etablerer to nye seksjoner for å tilpasse oss et endret trussel- og risikobilde, sier direktør Kristian Markegård i tilsyns- og beredskapsavdelingen.

Egentlig er det den tidligere beredskapsseksjonen som nå deles i to. Da sikres et skarpere fokus på utfordringene som følger av både digitalisering og den geopolitiske situasjonen, ifølge NVE.

Digitaliseringen i kraftforsyningen kan øke sårbarheten for cyberangrep, derfor vil NVE bygge et sterkere fagmiljø. De peker også på den geopolitiske situasjonen, som krever høy grad av sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen generelt.

Seksjonen for kraftforsyningsberedskap skal blant annet ha ansvar for fysisk sikkerhet, reparasjonsberedskap og personellsikkerhet. Den skal også utvikle og følge opp krav til nye produksjonsformer som sol-, -land og havvind.

17:22 i går NTB

→ Del

Kvinne dømt til seks måneders fengsel for å ha diktet opp overfallsvoldtekt

En kvinne er dømt til seks måneders fengsel for å ha løyet om at hun ble overfalt og voldtatt i Førde i fjor, har Sogn og Fjordane tingrett besluttet.

Kvinnen, som da var i slutten av 20-årene, opplyste at hun ble overfalt og voldtatt natt til torsdag 6. april i fjor. Saken førte til en omfattende etterforskning med en rekke vitneavhør, DNA-tester og gjennomgang av overvåkingsbilder.

Politiet mente etter hvert at kvinnen hadde funnet på hele historien, blant annet fordi overvåkingsbildene ikke viste noen andre mennesker på stedet og tidspunktet kvinnen hevdet at voldtekten hadde skjedd.

Det viste seg også at kvinnen hadde løyet om flere andre saker.

13:12 i går Torrey Enoksen

→ Del

Lokalpolitikerne avslo søknad om støtte til konferanse om ukrainsk by

Med fem mot to stemmer har utvalg for kultur og samskaping i Lyngdal avslått en søknad om å støtte en konferanse om forholdene i den ukrainske byen Kryvyi Rih.

Selv om et delt utvalg går imot å bevilge 25.000 kroner til foreningen Support to the people of Ukraine som planlegger en erfaringskonferanse med andre byer som har samarbeid med Kryvyi Rih, innstiller kommunedirektøren på å støtte konferansen.

Konferansen skal etter planen holdes i Oslo, der representanter fra Kryvyi Rih skal inviteres. Lyngdal kommune har en solidaritets- og partnerskapsavtale med den sentralt beliggende ukrainske byen, som også er president Zelensky hjemby.

Gjennom krigen som har pågått siden februar 2022, har byen vært utsatt for en rekke bombe- og rakettangrep, senest 28. august da en russisk rakett traff flere sivile bygg og infrastruktur. Åtte personer ble skadet.

Kommunedirektøren begrunner sin støtte til søknaden at det er fornuftig av kommunen å fokusere på lokale prosjekter og initiativer som direkte gagner det krigsherjede lokalsamfunnet.

Da saken var oppe i utvalget stemte Frp, Venstre, Arbeiderpartiet og Industri- og næringspartiet mot å bevilge midlene.

13:07 i går Torrey Enoksen

→ Del

Må godkjenne ny språkforskrift

Byremo barneskule har nynorsk som hovudmål. Etter at den nye opplæringsloven trådte i kraft, må kommunane vedta ei ny forskrift om målform ved kvar enkelt skule. Foto: Torrey Enoksen

I mai 2021 beslutta eit fleirtal av dei røysteføre ved Byremo barneskule at nynorsk skulle vere hovudmålformen ved skulen. Kommunestyret skal nå vedta ei ny forskrift om hovudmålform.

1. august trådte den nye opplæringsloven i kraft, og denne krev at alle lokale forskrifter skal kunngjeras. I den nye loven skal kommunane vedta ei forskrift om kva skriftspråk som skal vere hovudmålet.

«Kommunen og fylkeskommunen gir forskrift om kva skriftspråk som skal vere hovudmålet på kvar skole, anten bokmål eller nynorsk. Skulen skal bruke hovudmålet i den skriftlege opplæringa og i den skriftlege kommunikasjonen med elevane og foreldra. I samband med skifte av hovudmål på ein grunnskole eller når eit fleirtal i kommunestyret eller minst 1/4 av dei røysteføre i kommunen krev det, skal det haldast rådgivande røysting. Nytt vedtak om hovudmål kan ikkje gjerast før det har gått fem år. Departementet kan gi forskrift om røysterett, ansvar for røystinga og organisering av røystinga», heiter det i den nye opplæringslovens paragraf 15 om hovudmål ved kvar skule.

Utvalg for barn og oppvekst i Lyngdal gjekk samrøystes inn for den nye forskriften, og har bedt kommunestyret om å innføre ho frå 19. september.

11:03 i går NTB

→ Del

Flekkefjæring blir ny konsernsjef

Inge Reinertsen tar over sjefsstolen i Sparebank 1 SR-Bank Foto: Annika Byrde / NTB

Styret i Sparebank 1 SR-Bank ASA har ansatt Inge Reinertsen (53) som ny konsernsjef.

Inge Reinertsen erstatter Benedicte Schilbred Fasmer som konsernsjef når hun går over til Telenor ASA. Han blir også konsernsjef i nye Sparebank 1 Sør-Norge ASA.

Reinertsen er bosatt i Haugesund, men kommer opprinnelig fra Flekkefjord.

– Jeg er stolt over at jeg får ta på meg kapteinsbindet, og lede en organisasjon som Sparebank 1 SR-Bank, som jeg har vært en del av i 23 år, sier Reinertsen i en pressemelding.

Reinertsen tiltrer rollen som konsernsjef mandag 16. september.

Han har de siste 14 årene vært CFO i banken.

10:56 i går Tom Arild Støle

→ Del

Fem ble tatt for å kjøre for fort

Fem bilførere ble tatt for å kjøre for fort i 70-sonen på E39 ved Drangeid i Flekkefjord torsdag formiddag.

De ble alle ilagt forenklede forelegg.

Høyeste målte hastighet var 85 kilometer i timen, noe som kvalifiserer til et forenklet forelegg på 5.050 kroner.

Ingen personer mistet førerkortet i fartskontrollen. Grensen for å miste lappen i en 70-sone er 106 kilometer i timen.

09:06 i går NTB

→ Del

Bålforbudet snart over for i år

Til uken er det igjen lov med bålkos på tur, som her ve et delvis tåkelagt vann. Norsk Friluftsliv ber folk vise bålvett og forsikre seg at det er trygt å tenne bål. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det generelle bålforbudet i Norge oppheves mandag 16. september. – Nyt høsten og husk bålvett, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

På grunn av skogbrannfare er det generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september.

Fra mandag av er det dermed tillatt å tenne bål i skog og mark igjen.

– Bålet er for mange en viktig del av turopplevelsen, særlig nå når høstmørket senker seg og kveldene blir kjøligere. Bålet gir både varme og hygge og er for mange et samlingspunkt i naturen, sier generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

– Retten til å tenne bål i skog og mark er en viktig del av allemannsretten, men forsikre deg alltid om det er trygt å tenne bål der du er, legger hun til.

Read Entire Article