2G i helsevesenet: Finnes ingen oversikt

17 hours ago 4



Kortversjonen

  • Det er ingen komplett oversikt i Helsevesenet over utstyr som kommuniserer via 2G.
  • Telia stenger sitt 2G-nett i august, mens Telenor utsetter til 2027.
  • Det er foreslått at stengningen utsettes til 2030.

Trygghetsalarmer, ambulanseutstyr, medisindispensere og GPS-systemer er bare noe av utstyret som kan bli påvirket når 2G-nettet slutter å fungere i Norge.

– Det finnes ingen samlet oversikt over helseutstyr som kommuniserer via 2G, sier Bjørnar Alexander Andreassen, fagansvarlig for velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging i Helsedirektoratet.

Bilde av Bjørnar A. AndreassenBjørnar A. Andreassen

Fagansvarlig Helsedirektoratet

Det gamle 2G-nettet skal fases ut, men mye teknologi benytter fremdeles dette nettet. Telenor har utsatt stengningen til 2027, mens Telia står fast ved at deres 2G-nett slukkes i august i år.

Uoversiktlig

– Helsesektoren er stor og sammensatt. Det kunne nok ha vært nyttig å ha en oversikt over hvor mange av helse- og velferdsteknologiene i dag som benytter 2G, men det er tjenestene selv som må ha denne oversikten. Vi sitter ikke med noen komplett oversikt nasjonalt, sier Andreassen til VG.

 Fredrik Solstad, VGALARM: Mange heisalarmer og heistelefoner kommuniserer via 2G. Foto: Fredrik Solstad, VG

Mest utbredt er trygghetsalarmer, 120 000 brukere har den teknologien.

– De fleste kommunene har anskaffet digitale løsninger som ikke påvirkes av 2G-stengningen. Men det er fremdeles kommuner som bruker eldre systemer hvor kommunikasjonen til brukeren går via 2G, sier Andreassen.

Ambulanser

Han nevner andre systemer som i noen tilfeller benytter 2G, og som kan bli påvirket når dette nettet slukkes:

– Noen ambulanser benytter 2G-funksjonalitet for å sende EKG-data (hjertemålinger) tilbake til sykehuset. Det finnes også medisindispensere som fordeler medisin automatisk, diverse kameraløsninger, eller tilsynsløsninger med sensorer som viser om en pasient har falt ut av, eller forlatt, sengen. Vi kan ikke utelukke at noen av disse fremdeles anvender 2G, sier Andreassen.

 Fredrik Solstad, VGSTENGES NED: Det er mer enn gamle mobiler som får problemer når 2G-nettet fases ut. Foto: Fredrik Solstad, VG

Både Statens helsetilsyn og Direktoratet for medisinske produkter opplyser til VG at de ikke har noen oversikt over medisinsk utstyr eller produkter som kommuniserer via 2G.

Bedret kvalitet

Værnes Respons er et av et titalls interkommunale responssentre rundt om i Norge som tar imot varsler fra trygghetsalarmer og andre helsetjenester.

– Vi har en del alarmer på Telias nett som nå legges ned, og som må byttes ut. Nå får kommunene kniven på strupen, det er et stort løft for dem, men de bør være forberedt. Mange har gjort store utskiftninger de siste tre årene, sier Solrunn Hårstad, fungerende leder ved Værnes Respons.

Bilde av Solrunn HaarstadSolrunn Haarstad

Fung. leder Værnes Respons

Responssenteret i Stjørdal drifter trygghetsalarmene for 18 kommuner i Midt-Norge.

– Vi håndterer varsler fra 4500 trygghetsalarmer. Fremdeles er det mellom 200 og 300 alarmer i vår region som benytter 2G, og som må byttes ut. Vi håndterer også varsler fra kameratilsyn, medisindispensere og GPS’er. Noen av disse har 2G-simkort i seg, og må byttes, sier Hårstad.

Hun mener oppgraderingen fra 2G-nettet er nødvendig, og at resultatet vil bli bra.

– Vi ser at vi får bedre kvalitet på både samtaler og kameratilsyn, så brukerne får mer trygghet, sier Hårstad.

Bekymret for tjenestebiler

Bilimportørenes Landsforening har tidligere slått alarm fordi hver fjerde norske bil – til sammen 700 000 biler – vil miste det automatiske nødsystemet eCall når 2G fases ut.

 ShutterstockLOVPÅLAGT: Et EU-regulativ bestemmer at nødsystemet eCall skal benytte 2G. Foto: Shutterstock

Kirsti Kierulf, administrerende direktør i Norsk kommunalteknisk forening (NKF), er opptatt av det samme problemet.

– Vi er bekymret for tjenestebilene som blant annet ansatte i hjemmetjenestene benytter seg av. Vi snakker om nærmere 10 000 biler, som benyttes av flere sjåfører, og som i snitt kjører rundt 25 000 kilometer i året. Kommunene har et stort arbeidsgiveransvar hvis ansatte blir utsatt for ulykker, sier Kierulf til VG.

NKF ønsker at Telia skal utsette utfasingen slik Telenor har gjort, og at Norge skal harmonisere slukkingen av 2G-nettet med EU.

Bilde av Kirsti KierulfKirsti Kierulf

Adm.dir. Norsk kommunalteknisk forening

«Et vesentlig antall av kommunene har Telia, som har varslet nedstengning raskest, som sin operatør», skriver Kierulf i et brev til transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

– Norge kommer ikke til å stanse opp, men vi er bekymret for følgene, sier Kierulf til VG.

Vil utrede konsekvenser

Morten Stordalen (Frp) har fremmet forslag for Stortinget om at 2G-stengningen utsettes til 2030.

– Forskjellig utstyr som kloakkrenseanlegg, alarmsystemer, melkemaskiner og heiser benytter fremdeles 2G. Når Finland, Danmark og en rekke andre land i EU velger å utsette stengningen, må også Norge gjøre det. Dette handler om beredskap, og det er et ansvar for myndighetene, sier Stordalen.

Bilde av Morten StordalenMorten Stordalen

Stortingsrepresentant Frp

20. februar vedtok transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget en innstilling hvor de ber regjeringen gjennomføre en konsekvensutredning. Komiteen ønsker å få en oversikt over hvilke systemer av betydning for sikkerhet og beredskap som ikke vil virke etter at 2G-nettet slukkes.

Stortinget skal stemme over innstillingen 6. mars.

Read Entire Article