23-åringen er del av en ny trend. – Eldre voksne kan lære av unges alkoholvaner, mener ekspert.

1 month ago 30



Foto: Privat

Foto: Privat

«Hæ, er du edru!?» spør folk henne ofte.

Men Elin Thommessen (23) er ikke alene om å feste edru.

Publisert: 28.07.2024 19:54

Kortversjonen

«Alle drikker, sånn er det bare.»

«Vil du ikke ha én øl engang?» Slike kommentarer fikk Elin Thommessen (23) før, da hun sa at hun ikke drakk alkohol. Da hun var 17 år og gikk på videregående, hadde mange rundt henne begynt å drikke.

– Folk visste at jeg ikke drakk. Jeg tror at det var grunnen til at jeg sjelden ble invitert på fester, forteller hun.

Hun blir trist av å tenke på den gangen hun holdt en øl i hånden en hel kveld, bare for å føle seg som en del av gjengen.

I dag er ting annerledes. Hun er student i Trondheim og drar gjerne på festivaler eller ut på byen. Listen med grunner til at hun fortsatt er avholds, har bare blitt lengre.

Skader hjernen mer før fylte 25

Elin Thommessen er en del av «Generasjon fornuftig». Ungdom og unge voksne drikker mindre enn for 20 år siden. Færrest i aldersgruppen 16–24 år drikker ukentlig, ifølge SSB. Antallet som drikker mer enn seks enheter om gangen, er også på vei ned.

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier at en avholdstrend sprer seg nasjonalt og globalt.

Tine Sundfør

Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring

Hun peker på to årsaker: Mange prioriterer helse og trening fremfor festing. Et alkoholfritt liv promoteres av flere i sosiale medier, særlig på Tiktok:

– Noen av Tiktok-trendene er helt høl i huet. Det er fint å se at sosiale medier også sprer trender som denne. For at ungdommen drikker mindre, er utelukkende positivt!

– Forskning viser at alkohol kan gjøre større skader på hjernen før man er fylt 25, enn etter. Det er fordi hjernen ikke er ferdig utviklet, sier Sundfør.

Hun tror at eldre voksne har noe å lære av de unges alkoholvaner.

– Vi møtes ofte over middag med god vin til. Vi burde møtes mer til andre aktiviteter også, som å spille volleyball, frisbeegolf eller å gå måneskinnstur.

Ny trend hos Vinmonopolet

Facebook er også full av grupper for avholdsfolk. Caroline Behn Nilsen, som er administrator i «Hey girl!-jenter som vil finne på noe uten alkohol», har fått mange nye venner gjennom gruppen.

– Det var stor etterspørsel etter slike grupper. Jeg synes det er fint at man kan møte andre uavhengig av alder, etnisitet og personlighet, sier hun.

På Vinmonopolet har salget av alkoholfri drikke doblet seg på fem år, ifølge pressekontakt Sunniva Agnete Trøen.

– I fjor ble det for første gang solgt mer enn én million liter alkoholfritt i løpet av ett kalenderår. I år ligger vi an til ny salgsrekord.

For edru til å kose seg

Elin Thommessen får ikke lenger skeptiske kommentarer til at hun er avholds. «Respekt», kan folk si, før de understreker at de aldri hadde klart det selv.

– Folk kan si at de var «for edru» til å kose seg på en fest. Det sier litt om drikkekulturen vår.

Selv er hun ivrig deltager på både drikkeleker og dansegulv. For to år siden var hun på en rave-festival der de ikke serverte alkohol. De gjorde yoga på dagtid og danset til DJ-ens musikk på kveldstid.

Elin Thommessen og venninnen Ida Marie med hver sin alkoholfrie drink. Foto: Privat

Å feste edru er blitt mer akseptert, tenker hun. Og det legges mer til rette for det. I fadderuken på studiet hennes ble det servert alkoholfri mimosa. Det var også en edru fadder på alle arrangementer, forteller hun.

Fire gode grunner

Det er flere grunner til at Thommessen ikke drikker. Først var det helsen. Som åtteåring opererte hun ut en hjernesvulst. Legen sa hun kunne drikke alkohol som voksen, men at hun måtte være veldig nøye med å spise og å ta medisinene sine etterpå.

Hun har prøvd et par ganger, men rynket på nesen av alkoholsmaken hver gang. I tillegg liker hun å ha full kontroll over sin egen kropp og tanker. Men størst er kanskje motivasjonen for å motivere andre:

– Hvis én person på et vors ikke drikker, blir det lettere for andre å ikke ta det ekstra glasset, fordi man føler at man må.

Hvis dansegulvet blir for svett og trangt, drar hun heller hjem tidlig. Dagen etter våkner hun opplagt, og kan le for seg selv av alle de «dype», rare og litt kleine tingene folk som var beruset sa til henne.

Og det aller beste: Hun husker alt i detalj.

Read Entire Article