17. oktober henrettes trolig Robert Roberson for noe han ikke har gjort

2 hours ago 2



Det ser ikke ut til at de juridiske myndighetene i Texas lar seg påvirke av fakta og kommer derfor trolig til å ta livet av Robert Roberson (bildet), skriver Knut Wester. Foto: Texas Department of Criminal Justice, AP/NTB

17. oktober henretter trolig den amerikanske delstaten Texas en far for filleristing – en handling han ikke har begått.

Publisert: 23.09.2024 09:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I 2003 ble Robert Roberson dømt til døden for drap på sin to år gamle datter Nikki, etter at medisinsk sakkyndige hadde slått fast at dødsårsaken var filleristing – «shaken baby syndrome». Så vidt jeg vet, er dette den hittil eneste dødsdom for filleristing. Siden 2003 har Roberson sittet på dødscelle («death row») – i 21 år! Nå skal dommen fullbyrdes.

Mangler vitenskapelig grunnlag

De sakkyndige, som med sine erklæringer la grunnlaget for dommen, baserte sin konklusjon på en teori om at kraftig risting av spedbarn gir alvorlige hodeskader, slik rettsmedisinere fortsatt hevder og konkluderer både i USA, Norge og i andre «siviliserte» land. Denne teorien er imidlertid aldri validert og mangler vitenskapelig grunnlag.

Senere gjennomgang av alle datterens medisinske dokumenter, inklusive røntgenbilder og laboratoriesvar, viser med absolutt sikkerhet at hun døde av en alvorlig lungebetennelse med blodforgiftning og livsfarlige forstyrrelser i blodets evne til å koagulere.

Medisinske funn viser altså entydig at Nikki døde av komplikasjoner som følge av en alvorlig infeksjon, ikke av en skade påført av faren eller noen andre.

Lar seg ikke påvirke av fakta

Sammen med 31 andre spesialister og eksperter, deriblant 13 amerikanske rettsmedisinere, har jeg underskrevet et brev til «Texas Board of Pardons and Paroles». Brevet påpeker at den egentlige dødsårsaken var en alvorlig infeksjon og ikke et påført traume – og at Roberson følgelig ikke må henrettes.

Dessverre ser det ikke ut til at de juridiske myndighetene i Texas lar seg påvirke av slike fakta. De kommer derfor trolig til å ta livet av ham om noen uker, som planlagt.

Til og med Brian Wharton, som var ledende politietterforsker i saken i 2003, sier nå at Roberson er dømt for en forbrytelse som aldri skjedde. Han hevder at Roberson er uskyldig, og at Nikki ikke ble myrdet – hverken av faren eller andre.

Får årelange fengselsstraffer

Heldigvis har vi ikke dødsstraff i Norge, men de gjengse norske sakkyndige leverer i slike saker fortsatt erklæringer som konkluderer med at barnets tilstand skyldes filleristing. Dette fører til årelange fengselsstraffer (senest i Vestfold tingrett i år) og sekundært til oppsplitting av de berørte familiene.

Det er kanskje bedre enn dødsstraff, men jeg er sannelig ikke helt sikker.

Read Entire Article