Nær to millioner fordrevne palestinere må regne med en særdeles hard vinter. Mangelen på tepper og varme klær er stor, og det som finnes, er utslitt etter lang tids bruk.
Publisert: 23.12.2024 14:31 | Oppdatert: 23.12.2024 14:45
Kortversjonen
- Nær 1,9 millioner palestinere er internt fordrevne på Gazastripen og står overfor en hard vinter med mangel på tepper og varme klær.
- FN frykter for folks sikkerhet og advarer om dårlige forhold i de overfylte teltleirene. Det mangler nødhjelp.
- Israelske luftangrep har krevd minst 50 liv det siste døgnet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Om natten kan temperaturen være nede i 6 grader, noe som er svært kaldt for de mange som bor i telt og har lite utstyr til å holde seg varme.
Noen fikk kun med seg sommerklær da de flyktet, og har vært nødt til å låne noen varme plagg av slektninger og venner. Foreldre frykter at barna kommer til å bli syke, mens FN frykter at folk som bor i teltleirene, kommer til å dø.
– Vi blir redde hver gang vi hører på værmeldingen at det blir regn og vind fordi teltene blir heist opp av vinden. Vi frykter at teltet en dag skal kollapse i vinden mens vi er inni det, sier Shadia Aiyada som har flyktet fra Rafah helt sør på Gazastripen.
Saken fortsetter under bildene
Rotter i teltene
Rundt 2,2 millioner mennesker er innesperret på den 365 kvadratkilometer store Gazastripen uten muligheter til å flykte, siden grensene til Israel og Egypt er stengt og kystlinjen patruljeres av israelske militære fartøyer.
FN anslår at minst 1,9 millioner er internt fordrevet. Boligene til de fleste er ødelagt eller utenfor rekkevidde: I september anslo FN at 66 prosent av alle bygninger på Gazastripen var skadet eller ødelagt.
Totalt dreide dette seg om 166. 778 bygninger, og tallet har økt hver dag siden.
Minst 945.000 mennesker trenger vinterutstyr, opplyste FN i forrige uke. Det er også frykt for at smittsomme sykdommer skal bre om seg, slik de gjorde i fjor vinter på grunn av underernæring.
– Rotter går på oss om natten fordi vi ikke har dører og teltene er revet i stykker. Teppene holder oss ikke varme. Vi føler at kulden kommer fra bakken. Vi fryser når vi våkner om morgenen. Jeg er redd for å våkne en dag og oppdage at ett av barna har frosset i hjel, sier Reda Abu Zarada (50) som har flyktet med familien fra Nord-Gaza.
Hun forteller at de voksne sover med barna i armene om natten for å holde dem varme.
FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (Unrwa) har lagt planer for vinteren i hele år, men nødhjelpen som Unrwa har greid å få inn, er langt fra nok til å dekke behovet.
Telt og tepper hoper seg opp
De siste ukene har Unrwa delt ut 6000 telt i den nordlige delen av Gaza, men i mange områder der det er kamper, er det umulig å få hjelpen inn.
Den israelske regjeringen sier i en uttalelse at Israel i månedsvis har samarbeidet med hjelpeorganisasjoner med tanke på vinteren, og at den har lagt til rette for import av varmeovner, varme klær, telt og tepper.
Men palestinerne opplever at varene som selges på markedene, er så dyre at de ikke har råd til dem.
Tusenvis av telt og tepper har dessuten hopet seg opp i Jordan og Egypt uten å komme videre. Blant annet har 33 lastebiler med madrasser blitt stående i Egypt i mangel på en trygg vei inn til Gaza. Mange av dem er nå enten stjålet eller ødelagt av vær, mus og rotter.
Samtidig har organisasjonen måttet prioritere mathjelp, som det er desperat behov for.
Minst 58 meldt drept på ett døgn
Det siste døgnet har Israel fortsatt med omfattende luftangrep mot ulike mål på Gazastripen.
Minst 20 skal ha blitt drept i løpet av natten, minst 58 i løpet av siste døgn.
De israelske luftangrepene rammet internt fordrevne palestinere i to ulike leirer, samt en skole, melder Al-Jazeera.
Samtidig har det israelske militæret gitt ordre om nok en evakuering av ett av de siste sykehusene som fortsatt er i drift – om enn svært begrenset – nord på Gazastripen.
Siden krigen mellom Israel og Hamas brøt ut 7. oktober i fjor, har over 45.317 palestinere blitt drept i israelske angrep i Gaza, ifølge Hamas-kontrollerte helsemyndigheter.
Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte og sårede, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende. FN har påpekt at tallene som palestinske helsemyndighetene har oppgitt i tidligere kriger, senere har vist seg å være troverdige.
Oversikten over drepte og sårede fra Gazas helsedepartement omfatter ikke tusenvis av mennesker som er savnet, hvorav mange antas å ligge begravd i ruinene av bombede bygninger.