Karsten Warholm (29) har gjort en stor endring foran den nye sesongen – i jakten på å ta 400 meter hekk-tronen tilbake.
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 24.04.2025 04:01
– Det var ikke totalt katastrofe å vinne EM og bli nummer to i OL (bak Rai Benjamin) sist sesong, men vi har jo blitt bortskjemte. Vi har nå gjort noen tiltak som vi går «all in» på og har veldig tro på. Vi er minst like spente på hva det fører til som dere er, sier trener Leif Olav Alnes i prat med VGs journalist og fotograf på Vallhall.
Allerede 26. april åpner Warholm 2025-sesongen under Diamond League-stevnet i kinesiske Xiamen, på 300 meter hekk. Han løper også 400 meter hekk i Shanghai 3. mai. Det store målet, VM i Tokyo, kommer i midten av september.
Radarparet Alnes og Warholm har denne oppkjøringen brukt en helt ny type treningsmetode en dag eller to i uken – i håp om å stå de siste to hekkene bedre og få til en enda bedre avslutning på løpene.
Den nye økten består av å løpe i 30 kilometer i timen på mølle i ett minutt. Deretter å løpe en rekke hekkepasseringer full av melkesyre ett minutt senere.
– Farten er kanskje presset så langt at det er vanskelig å øke den. De første åtte hekkene går det nesten ikke an å løpe raskere, men vi prøver å lage en «overkapasitet» nå. Og da må man ta sjanser, det kan selvsagt slå begge veier, sier Alnes.
– Å prøve å bygge en overkapasitet er en fin arbeidstittel, skyter Warholm inn.
– Det er en økende risikofaktor, men vi er veldig risikovillig, sier Alnes og forklarer videre:
– Vi springer flere sekunder enn det som er kravet og vi løper flere hekker når man er sliten enn før. Det er ganske ekstremt.
– Er det en vanlig øvelse?
– Jeg har aldri sett noen gjøre det, svarer Alnes.
– Hvor tung er den økten, Warholm?
– Det er helt jævlig. Men det handler om å finne ut hvordan du kan trene på det du skal gjøre en vanlig mandag i Vallhall om vinteren. Det blir ikke hundre prosent likt, men det er det nærmeste vi kommer, svarer friidrettsstjernen.
Han mener det er stor verdi å få trent enda mer på hekkepasseringer når kroppen er nokså utslitt.
– Det hjelper å få erfaring med hvordan du håndterer den situasjonen. Når du kommer på de siste to hekkene, føles det alltid som du ikke får trent nok på det, sier Warholm og legger til:
– Det blir mindre og mindre jævlig for hver gang, så det er en viss tilpasning.
De prøver så godt det lar seg gjøre å være på riktig side så man ikke bryter ned kroppen for mye eller pådrar seg skader.
– Går du i kjelleren tre ganger i uken, da får du regningen senere, du ødelegger systemet. Vi må balansere det, sier Warholm.
To av de tre siste sesongene har han slitt med skader i lårene.
– Mange tilskriver det kanskje alder, men jeg tenker mye av det ligger i at man løper raskere. Da jeg løp på 48 sekunder, var det ingen plager. Når du begynner å løpe på 46-tallet blir det mer, og når du alltid prøver å pushe for å slå verdensrekorden vår på 45,94 sekunder balanserer du på en helt annen linje som kommer med konsekvenser, sier Warholm.