Warholms lekse: – Det er så brutalt og skjørt

3 days ago 13



Karsten Warholm (28) har nå offisiell verdensrekord på 400 meter hekk - og tror at han har skaffet seg en uoffisiell verdensrekord i å bli skadefri.

Karsten Warholm koser seg med en kaffekopp, låret er bra igjen og livet smiler. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 20.12.2024 08:00

– Jeg er en god måned foran «best case scenario». Beskjeden var at jeg forhåpentligvis kunne sprinte igjen i januar, men nå har jeg holdt på i to uker alt, sier Warholm.

I et 40 minutter langt intervju med VG noen dager før julen ringes inn, forteller Warholm og trener Leif Olav Alnes om:

  • Hvordan den vonde hamstringen ble leget «rekordraskt»
  • Den alternative treningen som forhåpentligvis skal gjøre ham bedre på oppløpet
  • Deppe-stundene i jacuzzien etter hans kanskje beste oppkjøring
  • OL-tabben Warholm trodde han var for rutinert til å begå
  • Lærdommen om hvor skjør toppidretten er – og hva han nekter å lære av skaden

Sist sommer ble det EM-gull og OL-sølv på 400 meter hekk - en sesong under pari for Warholm. I september åpnet han opp til VG om at han holdt en hamstringskade skjult nesten hele sesongen.

MR-bilder i september viste at han hadde tendinosetendinoseTendinose er en tilstand der sener blir skadet og svekket over tid, ofte på grunn av overbelastning, og det kan føre til smerte og redusert funksjon.  i hamstringsfestet på høyre lår. Det problemet anses allerede som hundre prosent leget.

– Jeg hadde ikke regnet med å få den måneden vi er foran skjema. Det er en kjempebonus. Fysioene på Olympiatoppen mener vi tok verdensrekord i å rehaberehabeRehab er en forkortelse for rehabilitering, som er prosessen med å gjenopprette helse og funksjon etter en skade eller sykdom. en sene. Den tar vi!

Han anslår at han brukte 7–8 uker på å fjerne problemet – ikke opp mot 12 uker.

– Vi fant en veldig effektiv løsning. Vi sluttet med alt som ga smerte og stolte på grunnlaget vårt fra før. Vi ga kroppen en sjanse til å hente seg inn etter et bankende kjør i nesten ti år.

Warholm og Alnes hentet inn mest mulig informasjon om hvordan man leger en slik skade fra Olympiatoppen, men også andre miljøer.

Derfor gikk turen til Qatar noen uker. Fysioterapauter fra Olympiatoppen var også med. Der er det en årlig medisinsk konferanse som er stor internasjonalt. I år var temaet passende nok hamstring.

Karsten Warholm og Amalie Iuel kan ikke anklages for å ha det jålete på trening i Vallhall. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det som skulle være en «rehab-leir» ble til en vanlig «treningsleir».

– Enhver type smerte som ikke blir borte, er en ekstrem hindring fra å bli bedre. Jeg klarer ikke målene mine med sånn smerte. Alle skader er en god mulighet til å lære. Nå har jeg lært at det ikke er farlig å ta to måneder med alternativ trening.

Håpet er at den alternative treningen han er ferdig med, og deler av den som han vil ta med seg videre i den vanlige treningen, skal kunne gi en bedre avslutning. Foruten EM-gullet, tapte han seieren i flere løp i sluttfasen mot Rai Benjamin eller Alison dos Santos.

Warholm ble slått hjemme på Bislett av Dos Santos. Uken deretter skadet han seg på trening.   Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– De siste hundre meterne har vært vanskelige for meg. Du ser jeg stivner, hodet går bakover og ryggen svaier litt. Men man vet aldri hvorfor det skjedde. Ja, det skjedde på en hekkepassering, men det er veldig mange X- og Y-er man ikke vet om. Uansett ser vi problemet ganske godt.

– Jeg har bygget opp styrke i hoften nå slik at jeg forhåpentligvis kan stå i en riktig posisjon hele løpet. De siste hundre meterne er den store nøkkelen. Vi har fått tid til å utvikle det vi tror er generelle svakheter i løpet mitt.

Han fullroser også ekspertisen til sin makker.

– Leif er ikke så høy på seg selv at han ikke kan «shoppe» fra andre. Vi har alltid noe å lære fra andre miljø. Vi har bestandig brukt Olympiatoppen som vår base, men vi har alltid vært interessert i å høre hva andre tenker. Med Leif sin erfaring har vi alltid klart å bake sammen noe ekstremt bra og fremskynde prosessen. Drømmen er at det skal komme andre til gode også – uten at vi skal forhøye oss.

Alnes tar ordet:

– Prestisje og stolthet ødelegger veldig mange prosesser i samfunnet. Hver dag har du sjansen til å spille folk gode eller dårlige. Ved å spille de gode, får du ut de beste sidene av dem. Da er det et ekte teamarbeid. Egoismen står ofte i veien for et godt teamarbeid.

Treneren legger så hodet i hendene og sukker tungt når VGs neste spørsmål til eleven kommer:

– I 2024 fikk du ikke ut det du var god for. Hvordan er du i rute til å gjøre det i 2025?

Warholm: – Slik det så ut i mai 2024 ... Det er ingen som vil tro på det når jeg sier det, men jeg var faktisk i veldig god form og holdt et ekstremt høyt nivå, men fikk ikke tatt det ut når det virkelig gjaldt. Det er fortsatt deprimerende å tenke på, faktisk. Vi har en jacuzzi-session hver søndag, og da depper vi iblant over det. Men da bytter vi tema fort.

Warholm: – Sånn som det ser ut nå tror jeg vi kan hente oss fort inn til et lignende nivå som i mai veldig kjapt. Målet for 2025 må være å vinne VM-gull.

Alnes: – Vi klarte å presse nivået videre, men dessverre fikk vi ikke vist det i sesong.

Også i 2022 fikk Warholm sesongen ødelagt på grunn av hamstringen – den gang en strekk.

– De råeste resultatene jeg har hatt på trening var i 2022 og treningsleiren i mai 2024. Begge gangene har jeg blitt skadet. Jeg skal ikke sammenligne meg for hardt med en Formel 1-bil, men man er mest utsatt når motoren er «primet» som mest, sier Warholm.

– To skader på tre sesonger. Hvor mye tåler en aldrende sprinter?

– Det interessante er om man tar med seg de skadene, eller blir kvitt dem. Tar du bilde av mine bein nå, ser de veldig fine ut. Det er ikke mange som har sprintet livet av seg i ti år kan skryte på seg, tror jeg. Muskulaturen min ser superfin ut, vi har fått bort skadene.

– Så må det inn i ligningen at jeg sprang 48,30 i 2017. I 2021 løp jeg 45,94. Det er enorm fremgang. Målet etter 45,94 var å begynne å se mot 44-tallet. Når du begynner å leke med slike ting, blir kroppen utsatt for helt andre krefter enn i starten av karrieren da jeg aldri var skadet. Det innebærer en slitasje, men foreløpig virker det ikke som det er noe som følger.

Se OL-finalen her:

Warholm erkjenner at han gjorde en stor tabbe i OL. Både i heatet og semifinalen ble han utfordret av det franske hjemmehåpet Clement Ducos som ble løftet frem av 70.000 på Stade de France.

Warholm brukte altfor mye krefter og provoserte hamstringen. Spesielt i heatet der Ducos satte pers med 47,69, mens Warholm løp 47,48 – bare seks hundredeler bak tiden han tok VM-gull på i 2019.

Warholm: – Det var dumt, jeg må ta den på min kappe. Jeg er for rutinert til å bli lurt ut på noe slikt, men heat-løping er en ganske syk greie. Jeg hadde tålt det med vanlig forberedelser. Men med det problemet jeg hadde, skulle jeg ikke mistet hodet så mye. Vi snakket om det før vi gikk inn på banen ...

Karsten Warholm og Leif Olav Alnes satt på en hemmelighet under OL. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Er det godt å være ferdig med dette og ha vært åpen om det? Det må være en belastning å late som noe er bra til media og andre over tid?

Warholm: – Det er fryktelig å stå i det og skulle manne seg opp til å ta det på den måten. Jeg står for det vi gjorde, for det handler om taktiske ting og hva man må gjøre for å være best mulig rustet. Det var ikke for å føre noen bak lyset.

Warholm: – Men det fristet å lage unnskyldninger når du har dem. Så ja, det krevde sin mann å stå i det, helt ærlig. Særlig når du blir påminnet om det i hvert steg. Men det er en del av gamet å komme skadefri til mesterskap.

Alnes: – Jeg trodde fortsatt han skulle klare det med den greiadet med den greiata OL-gull med skaden. Uten var jeg helt sikker.

Warholm: – Det er så brutalt og skjørt. Det man ikke skal lære av det, er at man ikke må holde igjen. Du kan ikke «safe» deg til gull. Skader er en del av gamet. Jo bedre du er, jo større del av gamet faktisk. Jeg tror egentlig vi er bra på å gjøre alt vi kan for å unngå det.

Alnes: – Noe av det beste Karsten har sagt, er «når det har gått gærent fordi vi har vært dristig, må du aldri glemme at det er samme dristigheten som har gitt resultatene våre». Det er spot on.

Warholm: – Med en gang du er passiv, er du ute. Det er ingen plass til å være passiv i toppidrett.

Alnes: – De fleste vinner én gang, for med suksess kommer fristelser i alle andre fasonger og forkledninger. Tar du øyet av ballen, er det over. Særlig der det er høyt nivå, og 400 meter hekk er en av øvelsene nå med best nivå.

Warholm: – Du må sørge for at problemene ikke hindrer deg i å gjøre det du må gjøre. Det er det som ofte skjer, og da er du ganske «fucked». Du tåler ikke mange stygge skader før nivået faller mye.

Karsten Warholm sjokkerte verden med verdensrekord på 45,94 under OL i Tokyo. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Den verdensrekorden du har satt i rehab nå, gjør det at du slår egen verdensrekord på 400 meter hekk?

Warholm: – Det er det man håper. Jeg vil mye heller ta verdensrekord i Tokyo enn i rehab. Det eneste som betyr noe, er å vinne der.

VM går i september. Warholm står over EM og VM innendørs på våren.

Read Entire Article