Vraket Giske: – Blir krevende å samle laget

5 days ago 7



 Heiko Junge / NTBLeder for valgkomiteen i Trøndelag Ap, Roar Aas, forlater et møte i komiteen tidligere i august. Foto: Heiko Junge / NTB

Trond Giske ville på stortingsvalgsliste, men ble vraket av nominasjonskomiteen. – For splittende, sier lederen for komiteen.

fredag 13. september kl. 17:39

Kortversjonen

  • Trond Giske ble ikke innstilt til stortingslisten for Trøndelag Arbeiderparti.
  • Nominasjonskomiteen mente Giske er for splittende og ikke appellerer til unge velgere.
  • Giske har foreløpig ikke kommentert avgjørelsen.

Torsdag kom innstillingen til stortingsvalglista for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. Åtte av totalt ni medlemmer i nominasjonskomiteen, fant ikke plass til Giske – på noen av plassene.

– Flertallet i nominasjonskomiteen, som består av åtte av ni, har lagt vekt på fornyelse, at lista skal være samlende og å nå unge velgere, sier leder for valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti, Roar Aas.

Trond Giske har selv sagt at han ønsker en plass på stortingsvalgslista. Aas sier dette har vært diskutert som et alternativ:

– Han har sittet 20 år på Stortinget, bor i Oslo og han har alltid vært veldig omstridt. Både i partiet sentralt og partiet lokalt. Så tror vi i flertallet at han ikke frir til unge velgere, sier Aas.

 Bjørn Haugan / VGLUKKER IKKE DØREN: Trond Giske er fortsatt håpefull. Det er opp til delegatene på nominasjonsmøte den 30. november å beslutte den endelige listen. Foto: Bjørn Haugan / VG

Han peker på at kun syv prosent av menn under 25 år stemte Arbeiderpartiet ved forrige valg, og kun 22 prosent av kvinner under 25 år. Han mener nominasjonskomiteen nå har innstilt på en liste som har bredde og kan nå unge:

– En fornyelse, samtidig som det er folk med politisk erfaring. Flertallet i nominasjonskomiteen synes det er en god liste.

Her er listen:

Flertallet på 8 fremmet følgende liste:

Per Olav Hopsø, Melhus

Sara Shafighi, Trondheim

Isak Busch, Røros

Emilie Græsli, AUF

Jan Haugen, Orkland

Vibeke Stjern, Åfjord

Håkon Einarsve, fra AUF.

Mindretallets forslag (leder i Trondheim Ap, Pål Sture Nilsen):

Trond Giske, Trondheim

Anniken Refseth, Malvik

Isak Busch, Røros

Kristine Solli, Orkland

Kjell Arve Aspaas, Fellesforbundet

Trond Giske har tidligere vært nestleder i Arbeiderpartiet og sittet på Stortinget i mange år. Giske måtte gå av som nestleder i januar 2018, i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Historikk om Trond Giskes avgang

  • Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.
  • Giske selv har sagt at han er lei seg for hendelser som var upassende og ubehagelige. Men han har avvist anklagene om seksuell trakassering og karakterisert enkelte av varslene som grunnløse og falske.
  • Trond Giske ble i 2021 leder av Nidaros Sosialdemokratiske Forum. På bare ett år har bygget han det opp til å bli Aps største lokallag.
  • I februar i år ble han valgt som nestleder i Trondheim Ap, etter et benkeforslag på partiets årsmøte.

I etterkant har Giske startet lokallaget Nidaros Sosialdemokratiske Forum, som er landets største lokallag i Arbeiderpartiet.

Samtidig har det vært en rekke kontroverser rundt Giske lokalt, blant annet da Trondheim Arbeiderparti kastet sin egen leder, Gunn Elin Høgli, under årsmøtet i februar. Høgli selv mente det var Giske som trakk i trådene, noe han selv benektet.

Les også: Vraket Giske snakker ut: – Fortsatt optimist

– Har vært en splid rundt han

– Giske har vært nestleder i Arbeiderpartiet og har lang politisk erfaring fra Stortinget. Hvorfor fikk ikke han plass?

– Vi har hatt grundige diskusjoner på det, og Trond har jo en hel rekke gode egenskaper. God retoriker, god i debatter, men så har det vært en splid rundt han over tid. Komiteen mener det blir krevende å samle laget med han på topp på lista.

Giskes skjebne avgjøres på nominasjonsmøte i Trøndelag Arbeiderparti, som skal holdes 30. november. Her skal 133 delegater bestemme stortingsvalgslista for stortingsvalget i 2025.

 Bjørn Haugan / VGFoto: Bjørn Haugan / VG

På spørsmål om hvorfor Giske ikke fikk en av plassene lenger ned, svarer Aas at flertallet landet på at det ikke var aktuelt å ha Giske på listen i det hele tatt.

– Hvorfor var det ikke aktuelt i det hele tatt?

– Vi har hatt ganske opprivende runder i Trondheim Ap, blant annet med et årsmøte for ikke så lenge siden. Det er ganske mye splid rundt han.

– Som sagt, vi ønsker fornyelse, en liste som frir til unge velgere og vi ønsker en samlende liste. Det er en helhetsvurdering.

VG har fremlagt Aas sine uttalelser for Trond Giske, og spurt om han ønsker å kommentere dem. Giske har foreløpig ikke svart på VGs henvendelse.

Read Entire Article