KOMMENTAR: Hoppsjefen vil ha penger til Granåsen. Skipresidenten snakker om OL. VM-dagene ser ut til å ha gjort noe med oss.
Publisert: 09.04.2025 11:21 | Oppdatert: 09.04.2025 11:37
GRANÅSEN: - Det går bra med meg. Jeg har vært ute i krigen før, sa Oddny Estenstad.
Én måned etter at norsk hoppsport ble avslørt for juks under VM på hjemmebane, gikk hopplederen offensivt ut da hun stilte opp på Trøndersk Skilaugs årsmøte i Granåsen tirsdag kveld.
– Før dere går herfra i kveld, så skal dere vite at vi trenger penger til rekruttanlegget i Granåsen. Det er det viktigste budskapet mitt i kveld, sa Estenstad.
Hun har vært leder for Trønderhopp i en årrekke. Nå er hun også ferskt medlem i skiforbundets kriserammede hoppkomité.
Hoppsporten har ikke gjort det lett for seg selv.
Å argumentere for enda mer penger til hoppanlegg i Trondheim, etter at det var nettopp hoppsporten som dro et perfekt arrangert mesterskap ned i søla, og etter all misnøyen med gigantkostnaden for hoppanlegget i forkant av mesterskapet, er ingen takknemlig oppgave.
Poenget hennes står så absolutt. Rekruttanlegget i Granåsen forfaller.
Les også
Dropp snakket om gull
Samtidig blir det vanskelig å rope høyt etter flere millioner i den situasjonen hoppsporten står i nå, med et istykkerrevet omdømme, og i konkurranse mot ishockey og alle andre idretter som i lang tid har følt seg nedprioritert.
Men Estenstad skal ha for offensiviteten.
Det skal også skipresident Tove Moe Dyrhaug, som kom til skilauget fra et møte med idrettsveteraner i Oslo.
Der hadde tidligere OL-sjef og IOC-medlem Gerhard Heiberg satt henne på en idé vi her i Trondheim for et års tid siden, da entusiasmen rundt ski-VM fortsatt bare var sånn passe, ville ha kalt temmelig vill.
Etter å ha oppsummert et suksessfullt VM, tok hun Heibergs idé videre og lanserte planen om et norsk OL, fra Gudbrandsdalen til Trondheim.
– Hu sa fra Gudbrandsdalen til Trondheim. Hu mente fra Hamar og Gjøvik til Trondheim, hvisket VM-sjef Åge Skinstad med et smil fra bakerste benk.
Langrenn i Trondheim. Skiskyting på Lillehammer. De øvrige grenene spredt fra den gamle OL-regionen og opp hit til Trøndelag.
Dyrhaug argumenterte med neste års OL i Italia, der avstandene er lange. Fra Milano, via Cortina, Anterselva og Val di Fiemme, til Bormio og Livigno. Gjenbruk av anlegg står i sentrum.
Les også
Stjernene godter seg. – Det tør jeg ikke tenke på
Ideen er i utgangspunktet god. Som en dominerende vintersportsnasjon skulle det bare mangle om Norge fra tid til annen ikke tar på seg arrangøransvar.
Påskuddet for å snakke høyt om dette nå er å utnytte det såkalte momentumet fra Granåsen-suksessen. Trønderne opplevde en oppstemthet etter VM-festen. I tillegg handler det om å unngå at Lillehammer-regionen stikker av med det neste mesterskapet.
Hvordan Oslo, som ikke ble nevnt av skipresidenten, vil forholde seg til utspillet, kan vi tenke oss til.
Det vil neppe bli full applaus.
Før VM skrev jeg at VM i Trondheim ville bli avgjørende for Dyrhaugs ettermæle. Etter å ha levert til terningskast seks før hoppskandalen inntraff, og etter å ha levert positive regnskapstall etter stormfulle år som skipresident, har hun fått blod på tann.
VM-suksessen har gjort Dyrhaug offensiv.
– Det er ingen urealistisk tanke å ta med Trondheim. Når vi nå forbereder Italia-OL, så ser vi at det absolutt er mulig. Her har vi publikum. Her har vi anleggene, oppsummerer hun og slår fast:
– Jeg mener absolutt det er en god idé.
Les også
Klar melding fra pappa Northug
Det er blitt sagt at ski-VM i 1997 endret trønderne. Selvtilliten gikk et knepp opp. Vi ble litt rakere i ryggen.
De eventyrlige dagene i slutten av februar og starten av mars kan ha hatt samme effekt.
Det er også blitt sagt at suksessfulle mesterskap som et ski-VM, og veien frem dit, kan styrke samholdet.
Det beste tegnet på det siste var da Torbjørn Mæhlumsveen og Kirsten Indgjerd Værdal, lederne for Sør- og Nord-Trøndelag skikrets, holdt en samlet presentasjon om arven etter VM.
Nettopp det var kanskje det aller viktigste som foregikk under årsmøtet til Trøndersk Skilaug.
At det fortsatt er to skikretser i Trøndelag, er vanskelig å forstå, men klimaet de to imellom tyder i hvert fall på merkbar bedring.
Det er ikke mange årene siden lederen for Nord-Trøndelag skikrets aktivt pratet mot Tove Moe Dyrhaugs kandidatur da hun var kandidat til å bli skipresident, etter at sørtrøndernes sjef var den som lanserte henne.
En offensiv hoppleder. En fremoverlent skipresident og to kretsledere som snakker samme språk.
Så ja, jeg tror vi kan slå fast at ski-VM har gjort noe med trønderne.