VITEN-senteret i Arendal villeder om lakseoppdrett

1 month ago 23



Gjennom en årrekke har jeg hatt gleden av å delta på Arendalsuka, og gleder meg alltid i forkant.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Masse hyggelige og flotte mennesker å treffe, og alltid mye nytt å lære. Lakseoppdrettsnæringen har jeg fulgt i mange år, og jeg har for lengst sluttet å la meg sjokkere av skandalene i media som følger i bransjens fotspor, eller manglende politisk vilje til å ta grep overfor denne mektige næringen.

I forkant av Arendalsuka i år ble jeg tipset om å se nøye på presentasjonen av lakseoppdrettsnæringen i Vitensenteret. Tidlig mandag 12. august brukte jeg tid der, og ble skremt over hvordan Vitensenteret brukes av oppdrettsnæringen til å gi den utpekte målgruppen barn og unge et ensidig positivt og rent glansbilde av en mektig næring det hefter masse miljøutfordringer og skandaler ved.

Et Vitensenter forventes å gi balansert objektiv kunnskap og informasjon, men her er oppdrettsnæringen gitt fritt spillerom til ensidig promotering, uten noen kritisk kvalitetssikring eller motforestilling. Ikke et ord om den omfattende rømmingen fra merder, eller genforurensningen som pågår i våre lakseelver.

Rømminger medfører både at lakselus blir spredt til villaks og sjøørret som ofte dør. Og hva med dyrevelferden i merdene? Millioner av oppdrettsfisk dør der hvert år, og dette er så vidt diskret nevnt om en leiter. Dyrevernloven omfatter både laks, samt de millioner av leppefisk som blir brukt til å fjerne lus, uten at dette her gis oppmerksomhet. Næringa har lenge vært plaga med sykdommer, og tross utallige uttalelser fra næringa om fokus på dette, forverres situasjonen stadig. Utstillingen presenterer norsk laks i internasjonale måltider, men ikke et ord om at CO2-avtrykket av flyfrakten av laksen ut i verden er like stort som all luftbåren persontrafikk i Norge.

Norge har det største internasjonale ansvaret for å bevare den sterkt truede atlantiske villaksen, som er i dramatisk tilbakegang og hvor fagmiljøene har utpekt oppdrettsnæringen som sentral i trusselbildet. Ikke et ord om dette var å finne, og når jeg på dataskjermen svarte JA på spørsmålet om jeg mente hensynet til villaksen burde gå foran hensynet til oppdrettsnæringen, fikk jeg som svar at en rekke lokalsamfunn i så fall ville bli rammet.

«Desserten» var en 3 minutter videosnutt av et idyllisk besøk en barnehage hadde på et oppdrettsanlegg i Korshavn, hvor den høye fiskevelferden ble understreket og ikke en utfordring ble nevnt. Skam dere Vitensenter, for ikke å ta deres viktige samfunnsrolle som kunnskapsbærer mer på alvor!

Read Entire Article