Kjedene ser en klar tendens i kundenes kjøpsønsker.
Publisert 05.12.2024 21:31 Sist oppdatert 8 minutter siden
– Den siste måneden har det bygd seg opp. Hver gang vi har dialog med en kunde, kommer det alltid opp at de ønsker seg stålstekepanner, treredskaper og slike ting.
Det sier daglig leder Marie Lynggaard Olaussen ved Jernia Bispevika i Oslo.
Det hun snakker om er en trend som også flere andre kjeder TV 2 har snakket med, har merket seg.
Folk ønsker å kvitte seg med plastredskapene de har på kjøkkenet.
En av grunnene til dette kan være nye studier, som viser at kjøkkenredskaper i plast frigir mikroplast som ender i maten.
Flere tusen biter
I en studie ledet av norske Norce er kjøkkenutstyr av plast blitt testet for om de kan frigi mikroplast i maten.
– Enten du bruker matbeholdere, skjærebrett eller målekopp, visp, panne eller skje som inneholder ny eller gammel plast, vil maten din sannsynligvis bli full av mikroplast, skrev Norce i en pressemelding i sommer.
Om du bruker slikt kjøkkenutstyr, vil det være mellom 2409 og 4964 mikroplastbiter i kostholdet ditt hvert år.
Det er kjøkkenutstyr av gammel plast som er verstingen.
– Plast er i kontakt med maten vår hver dag via skjærebrett og annet kjøkkenutstyr, så det er ikke overraskende at mikroplast ender opp i maten vi spiser. Men mengden overrasket oss, sier Alessio Gomiero i North Atlantic Microplastic Centre (NAMC), som har gjennomført studien.
Har lest om det
I Norge har blant annet NRK omtalt studien, men også store internasjonale medier som New York Times har omtalt den samme eller tilsvarende studier.
Det kan altså virke som at folk har fått med seg. Folk etterspør nemlig andre produkter enn rene plastredskaper, ifølge Olaussen i Jernia.
– Vi opplever at kunder kommer inn og handler mer treredskaper, og ting med silikontupp. Vi ser trenden med at folk har lest mye om det, og det gjør at de vil følge med på det og ikke ha giftige stoffer i ting og tang.
Og det er ikke bare på Jernia midt i Oslo-gryta at butikkene merker dette. Også hos giganten Ikea har de merket seg trenden.
– Vi har sett en tydelig utvikling og trend mot redskaper i tre og stål hos oss, skriver pressevakt Stine Odland i en epost til TV 2.
350 prosent opp
Home Brands er en av Nordens største grossister og leverer varer til blant annet Kitch'n og Tilbords. De opplever også en økning.
– Vi har sett en markant økning, en eksplosiv økning, spesielt i treredskaper, men også stål og stål som har silikonbelegg, sier Erik Engeseth, kundeansvarlig i Home Brands, til TV 2.
Fra 1. oktober i år til nå har de sett en salgsøkning av treredskaper på 350 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. På stålprodukter er økningen på godt over 80 prosent, ifølge Engeseth.
– På treredskaper er det slik at vi ikke klarer levere fort nok. Lagrene blir tømt. Men vi har varer på vei inn for å kunne fylle butikkene, sier Engeseth
Samtidig forteller han at nedgangen i salg av plastprodukter langt fra er like tydelig.
– Det er nok mange som har fått med seg forskningen, men det er fremdeles mange som fortsetter å kjøpe plastredskaper.
Ut med det gamle
Olaussen i Jernia sier at det ikke bare er kunder som uansett hadde trengt nye redskaper, som handler nytt.
– Vi opplever veldig at det er kunder som lest artikler om det og da ønsker å erstatte det de har hjemme. Ikke bare fordi de trenger et redskap, men fordi de ser at redskapene kan inneholde farlige stoffer og ønsker å bytte, sier hun.
– Hva tenker du om at kundene har en slik bevissthet?
– Det er veldig viktig. Vi er veldig for at man skal tenke miljøbevisst og at man skal tenke på helse, sier Olaussen.
Hun forteller at de har flere alternativer til vanlige plastredskaper, blant annet tre og stål.
– Det som er ulempen med stål, er jo at du ikke kan bruke de på alle typer stekepanner på grunn av belegget. Det vil ødelegge panna tidligere. Derfor går folk mer over til tre eller spader med silikonkant, sier hun.
– Om noen kommer og skal ha stekespade, vil du da anbefale noe annet enn vanlig plast?
– Jeg gjør nok alltid det ubevisst, vil jeg nok si.
Trenger mer forskning
Men hvor skadelig er denne mikroplasten egentlig for kroppen? Det spørsmålet har ikke en fasit, i alle fall ikke helt enda.
– Vi vet ikke så mye om hvordan mikro- og nanoplast påvirker kroppen. Vi trenger mye mer forskning på feltet for å kunne avklare det. Her håper jeg at norske myndigheter kommer på banen.
Det sier doktor Hubert Dirven ved Folkehelseinstituttet til TV 2.
– På nåværende tidspunkt har vi ikke et solid nok datagrunnlag til å kunne slå fast at nano- og mikroplast er giftig, men vi kan heller ikke slå fast det motsatte. Vi mangler spesielt data rundt effekter av kroniske eksponeringer til nanoplast, sier Dirven, som er avdelingsdirektør ved avdelingen for kjemikalietoksikologi.