Vil senke promillegrensen på sjøen

1 month ago 29



For å nå målet om null drukningsulykker i året, må promillegrensen til sjøs ned, mener KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad. Men regjeringen er uenig.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener det er naivt av regjeringen å ha en nullvisjon for drukning uten å senke promillegrensen til sjøs. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dagens promillegrense, altså hvor mye alkohol du kan ha i blodet når du kjører båt, er på 0,8, men Ropstad mener den bør ned til 0,2 i promille.

– Det er naivt å tro at man kan nå nullvisjonen uten at man senker promillegrensen, sier han til NRK.

Han viser til regjeringens nullvisjon om at ingen skal dø av drukning. Siden 2017 har 203 personer omkommet i ulykker med fritidsfartøy.

38 prosent av dem var påvirket av rus eller alkohol, ifølge Sjøfartsdirektoratet. Statistikken sier imidlertid ingenting om den omkomne var over eller under den lovlige grensen på 0,8 i promille.

Lavere promillegrense er ikke ett av tiltakene regjeringen vurderer per nå, sier statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Even Tronstad Sagebakken (Ap) til kanalen. Han begrunner ikke hvorfor, men sier at målet er å redusere de ulike risikofaktorene som fører til at folk drukner. Sagebakken trekker fra manglende bruk av redningsvest som en av disse.

Read Entire Article