– Vil se tydeligere hvordan hun skiller seg ut

1 month ago 40



Kortversjonen

  • Kamala Harris må velge en visepresidentkandidat som respekterer henne, mener ekspert.
  • Harris bør fokusere på kvinners helsebehov, abortsaken, og skille seg ut fra Joe Biden.
  • Trump bruker løgnaktige påstander og hersketeknikker, ifølge ekspert.

– Hva Harris må gjøre nå? Det er ganske enkelt: Først og fremst må hun skaffe seg en visepresidentkandidat, og det tror jeg bør være en mann som vil respektere henne som leder – og ikke forsøke å ta over styringen.

Det sier førsteamanuensis i amerikansk historie, kultur og politikk ved Universitetet i Oslo, Deborah Kitchen-Døderlein, til VG – og legger til:

– Jeg tror ikke USA er klar for at to kvinner skal sitte i toppledelsen av landet.

Kitchen-Døderlein sier visepresidentkandidaten bør på plass raskt, siden Harris’ valgkamp blir kortere enn vanlig. I tillegg bør Harris lage seg et varemerke – og gode TV-reklamer.

– Hun må fortsette å kjempe for kvinners helsebehov, særlig abortsaken. Det er flere pågående juridiske saker knyttet til dette i USA i dag.

Kitchen-Døderlein mener noe av det viktigste Harris gjør nå er å samle partiet rundt seg, og finne støtte i grupper og organisasjoner.

– Særlig siden Trump kommer til å skylde på henne for alt han mener Biden har gjort galt. Som Harris selv har uttalt: Hun kjemper for fremtiden, Trump kjemper for fortiden.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

USA-ekspert Sigrid Rege Gårdsvoll er klar på hva Harris, som de siste dagene har brukt mye taletid på hva Biden har fått til, bør fokusere på fremover.

– Hun har allerede begynt å forme en visjon. I sin første valgkampvideo snakket hun indirekte om både abort og barnepass, som er saker som er viktige for henne. Da hun møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus, var det tydelig at hun har intensjon å være litt hardere mot Israel enn Biden har vært.

– Vi vil se tydeligere etter hvert at hun ikke bare legger frem en visjon for de neste fire årene, men også om hvordan hun skiller seg ut.

Tirsdag ble det klart at Kamala Harris har støtte fra mange nok demokrater til at hun blir det demokratiske partiets presidentkandidat – selv om hun foreløpig ikke er formelt oppnevnt.

Fra talerstolen natt til torsdag snakket Trump om hvor farlige demokratene er, og gikk til angrep både på Biden og Kamala Harris.

Han sa blant annet dette om Kamala Harris:

  • Han fortalte at Harris vil ødelegge USA om hun blir valgt, noe Trump og hans supportere ikke kan la skje.
  • Trump snakket også om strøm- og gasspriser, samt abort. Han beskyldte også Harris for å henrette babyer.
  • Trump kalte Harris for en venstreradikal ekstremist og sa hun ville «ødelegge landet vårt» som president.
  • Trump ga Harris skylden for å ha sluppet inn 20 millioner ulovlige innvandrere.
Bilde av Sigrid Rege Gårdsvoll Sigrid Rege Gårdsvoll

Kommentator i Vårt Land og AmerikanskPolitikk.no

– Han planter bevisst løgner

Kitchen-Døderlein sier hun ikke er overrasket over Trumps angrep på Harris i talen sin under valgmøtet.

– Han bruker de samme hersketeknikkene og løgnaktige argumentene han alltid har gjort, sier Kitchen-Døderlein til VG.

– Han bruker bevisst Kamala Harris’ fornavn i stedet for etternavn, og han legger med vilje feil trykk på stavelsene. Han kaller henne for stygge ting, og sier hun er en trussel mot demokratiet. Han planter bevisst løgner, og er veldig repeterende i hvor fantastisk han selv er – og hvor dum hun er.

– Jeg hadde håpet å spore noe ydmykhet hos ham etter attentatet, men det var det bare å glemme.

– Trump er opptatt av å ta credit for alt det bra Biden fikk til, og angripe Biden for nederlag som var Trumps egne. Han har ikke helt funnet ut av hvordan han skal gjøre det samme med Harris, og derfor et av angrepene nå å kalle Harris for en løgner fordi hun ikke informerte landet om Bidens helsetilstand. Det hele er helt idiotisk.

USA-ekspert Sigrid Rege Gårdsvoll sier at temaene Trump angrep Kamala Harris med under valgmøtet gir klare forvarsler på hvordan valgkampen vil bli.

– En av tingene Harris har hatt ansvar for er ulovlig kryssing av grensen fra Mexico. Dette har vært en utfordring for det amerikanske systemet lenge. Da Trump sluttet som president var det midt i corona, så da var det så å si umulig å krysse grensen. Så dette kommer til å stille henne til veggs for så godt han kan, sier Gårdsvoll til VG.

Gårdsvoll tror Trump også vil bruke at Kamala Harris flere ganger tidligere har skiftet meninger i saker.

– Da hun stilte som presidentkandidat i 2019 var det vanskelig å se hva hun faktisk mente og sto for, og hun snudde en del kappen etter vinden. Dette vil nok Trump bruke for det det er verdt. Han kommer også til å trekke frem hvordan hun klart seg i jobben som statsadvokat i California.

– Også har vi jo sett at særlig J.D. Vance og andre republikanere har hengt seg opp i at hun ikke har barn.

Vil skjule angrepene

Bilde av Deborah Lynn Kitchen-Døderlein Deborah Lynn Kitchen-Døderlein

Førsteamanuensis i amerikansk historie, kultur og politikk ved Universitetet i Oslo

Kitchen-Døderlein tror på sin side det er spesielt to ting Trump vil prøve «å ta» Kamala Harris på: At hun er svart og kvinne.

– Men han vil ikke gjøre det konkret, for da vil han tape mange stemmer. Han vil bruke det som en hersketeknikk, og si at den eneste grunnen til at hun har oppnådd det hun har, eksempelvis som statsadvokat, er fordi hun er kvotert inn i jobben under det amerikanerne kaller DEI, som er mangfold, rettferdighet og inkludering. (Diversity, equity, and inclusion, journ.anm.)

– Han vil rett og slett prøve å stemple henne som dum, ond og useriøs. Bruken av fornavnet hennes, og å nekte å uttale det riktig er både kjønnsangrep og raseangrep.

– Han vil angripe hennes intelligens, styrke og ærlighet – alt han selv mangler.

– Latterliggjøring er en av de mest effektive måtene å undertrykke noen på, og han vil bruke alle sine midler på det.

Hun peker på at Trump allerede har latterliggjort Harris’ stemme og latter.

– Trump har brukt Bidens alder, helse og stammende tale som et trumfkort. Det kan han ikke når det gjelder Harris. Skal han spille på at hun er mye yngre enn ham vil det dra oppmerksomheten mot hans egen alder, så det vil han ikke gjøre eksplisitt. Men hun ler mye, og har en helt annen personlighet enn ham, noe han nå må få til å virke som en negativ ting.

Foto: Thomas Nilsson / VG

Kitchen-Døderlein mener Kamala Harris har erfaringen og kunnskapen som skal til for å stå imot taktikkene Trump vil bruke mot henne.

– Jeg tror ingen tror at Trump kommer til å gjøre det bra mot henne i en debatt. Hun har erfaring med å håndtere menn som Trump.

– Tror du Harris kan vinne presidentkampen mot Trump?

– Etter de siste dagene, så ja. Hun har samlet inn masse penger til kampanjen sin, og hun er sittende visepresident, som gjør at alle talene hennes, om det er som presidentkandidat eller i sin nåværende jobb, blir lagt merke til av folket.

– Nå er hun «the new kid on the block», og alle vil snakke med henne. Det liker nok Trump dårlig.

De siste dagene har noen få prosentpoeng har skilt Kamala Harris og Donald Trump på meningsmålingene – to av de aller siste i favør til Trump. Men én av de ferskeste målingene viste Harris i tet.

Read Entire Article