Det høres nesten for godt ut til å være sant: Et 90-minutters undervisningsopplegg skal kunne øke pågangsmotet til unge, og gi de trua på at de kan få til mer i livet.
Ifølge forskere i Trondheim er det nettopp det de er på sporet av. En slags kur som skal bygge trua på man alltid kan bli bedre.
Metoden er så enkel at den allerede i år skal brukes på 16.000 tiendeklassinger i hele Norge.
Går fort
– Vi kaller det «jeg kan». Du får følelsen av at du også kan få til ting. Forskninga viser at det er som å slå på en bryter.
Det sier psykologiprofessor Hermundur Sigmundsson ved NTNU.
Han forteller det er forskjell på det å lære seg nye ferdigheter eller tilegne seg ny kunnskap, og det å få trua på at du kan få til noe.
– Det tar ikke timevis med trening og øving. Du kan slå på en bryter på veldig kort tid.
Hermundur Sigmundsson er overbevist om at det er viktig å gi barn og unge trua på seg sjøl og sine egne muligheter til å bli bedre.
Foto: Sverre Lilleeng / NRKResultatene fra opplegget han og kollegene har testa, er publisert i tidsskriftet Frontiers in Education.
– Folk som har tru på at de skal lykkes, er langt mer lidenskapelige og har større stå-på-vilje enn de som ikke har trua. Trua på vekst er viktig for store deler av samfunnet vårt. Det gjelder både i skolen, innen idrett, arbeidslivet og familien, sier Sigmundsson.
En versjon av undervisningsopplegget blir gjennomført på Sverresborg ungdomsskole i Trondheim.
Innstilling og innsats
– Dette er en hjerne.
Lærer Stian Kristengård gestikulerer mot skjermen midt i klasserommet. Han står foran ei gruppe tiendeklassinger som sitter i en hestesko.
Stian Kristengård er både lærer og MOT-instruktør. MOT har holdningsskapende programmer for norske skoler.
Foto: Sverre Lilleeng / NRK– Hjernen har 86 milliarder celler inni seg. Skal du telle til 86 milliarder tar det deg 3000 år, sier han.
Det Kristengård gjør, er en del av MOT-opplegget som tiendeklassinger over hele landet skal gjennom i år.
Han bruker fakta om hjernen og konkrete eksempler for å vise at riktig innstilling og innsats kan gi bedre ferdigheter.
I dobbelttimen lærer elevene at de kan bli bedre, uansett hvilket utgangspunkt de har.
Foto: Sverre Lilleeng / NRK– Du kan nå lenger enn du trur, hvis du er villig til å legge ned nok innsats. Når du møter utfordringer, er det en stor sjanse for at du kan løse dem, om du går inn for det, sier han og fortsetter:
– Skal du komme deg videre, skal du oppnå drømmene dine, er du nødt til å stå i litt motgang. Det går ikke på skinner hele tida, det kommer til å komme situasjoner hvor ting blir vanskelig.
Kan brukes på mange områder
– Sjølve økta har et veldig viktig tema. Jeg trur det kan hjelpe mye mer enn det man trur, sier Amalie Bolset-Magnussen rett etter at dobbelttimen er over.
Tiendeklassingen trur denne økta kan feste seg i underbevisstheten.
Eirik Berger og Amalie Bolset-Magnussen synes dobbelttimen var givende.
Foto: Sverre Lilleeng / NRK– Jeg trur det kan brukes generelt i livet, alt fra prøver på skolen til større ting.
Klassekamerat Eirik Berger er enig.
– Det går en dag, så glemmer du det litt. Men sliter du litt med sporten din for eksempel, så husker du dette igjen. Så skjønner du at hvis du faktisk prøver, går det. Det trur jeg kan sitte i ganske lenge.
Takle utfordringene i livet
– Det handler om å vekke det skjulte potensialet som bor i oss, sier NTNU-professor Sigmundsson engasjert.
Han forteller at det er noe av det viktigste for å få til forandring er å ta nye utfordringer. Utfordringer som gjør at du strekker deg mot nye ting.
Psykologiprofessoren forsker også på et undervisningsopplegg for barneskolen på Island.
Foto: Sverre Lilleeng / NRK– Mitt mål er å skape motivasjonskraft for å takle utfordringer. Det er mitt store mål – at vi bygger opp folk med positiv innstilling. Hvilke ressurser har den enkelte, og åssen kan vi få tak i dem, ikke hvilke problemer vi har. For alle jeg møter har noe de er gode på og kan utvikle.
Publisert 14.04.2025, kl. 12.00