Regjeringen lanserer Norad-sjef Bård Vegar Solhjell som ny toppsjef i FNs utviklingsprogram UNDP. Nå starter kampanjen.
Kortversjonen
- Regjeringen ønsker Norad-sjef Bård Vegar Solhjell som ny toppsjef i FNs utviklingsprogram UNDP.
- Utviklingsminister Åsmund Aukrust mener Solhjell er en perfekt kandidat.
- Solhjell sier at han fikk en pliktfølelse for å bidra til internasjonalt samarbeid da han ble forespurt.
- UNDP har aktivitet i 170 land og to milliarder kroner i årlige bidrag.
- FNs generalsekretær António Guterres utnevner den nye toppsjefen.
– Norge har vært veldig underrepresentert på toppnivå i FN, ut fra hva vi bidrar med økonomisk og politisk. Vi mener at Bård Vegar, med hans bakgrunn, er en nærmest perfekt kandidat, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) til VG.
Onsdag morgen dro Aukrust i gang en rask og intens valgkamp på vegne av Solhjell, da han møtte ambassadører fra en en rekke afrikanske land i UD.
Stillingen i FN-systemet i New York er ledig allerede fra 15. juni, når den nåværende UNDP-toppsjefen Achim Steiner fratrer. Det er FNs generalsekretær António Guterres som selv utnevner den nye toppsjefen.
– Pliktfølelse
Bård Vegar Solhjell (53) har vært toppsjef i Norad siden 2020. I vår sa han opp jobben for å overta sjefsstillingen i NHO-foreningen Fornybar Norge. Men så tok regjeringen kontakt og ønsket Solhjell inn i FN-ledelsen i stedet.
– Jeg måtte tenke meg veldig grundig om, sier Solhjell til VG.
– Men jeg følte jo at det er veldig vanskelig å si nei. Internasjonalt samarbeid står i store problemer, og kjernen i FN er internasjonalt samarbeid. Jeg tenkte at hvis jeg kan bidra til å gjøre det bedre, så da fikk jeg en pliktfølelse, om jeg kan uttrykke det slik, fortsetter han.
Solhjells bakgrunn som SV-politiker førte ham helt til topps i politikken. Han har vært partisekretær og nestleder i SV. I Jens Stoltenbergs regjering fra 2005 var han først statssekretær for statsministeren, og senere kunnskapsminister og miljøvernminister. Da Solhjell forlot Stortinget i 2019, ble han generalsekretær i WWF - før han ble toppsjef i Norad i 2020.
Trenger reform-ledere
– Han har ledet Norad gjennom den største reformen i forvaltningen av norsk bistand. Og er det noe FN nå trenger, så er det ledere som kan lede reformer, som er livsnødvendig for FN, sier Åsmund Aukrust.
– Livsnødvendig?
– Skal FN overleve som en global organisasjon, så trenger FN sterke ledere. Norge gjør det vi kan for å fremme reformen, og vi lager allianser som kan lede an i arbeidet med å opprettholde og fornye verdensorganisasjonen. Derfor tilbyr vi nå en av våre beste menn inn i toppen av FN og i UNDP, som er det viktigste utviklingsprogrammet FN har, sier han.
– Hvorfor vil regjeringen ha flere norske inn i FN-ledelsen?
– Vi har vært FNs beste venn gjennom 80 år, sier Aukrust.
– Vi er en stor bidragsyter. I en verden hvor veldig mange land som trekker seg tilbake og kutter i bistand, så gjør ikke Norge det. Vi er det eneste landet i verden som bruker over en prosent av BNI til bistand. FN har masse problemer, men det er det beste vi har. Om FN bryter sammen, så står millioner av mennesker på bar bakke.
170 land - to milliarder
Solhjell slutter i Norad i tre uker. Nå må han orientere sin nye arbeidsgiver Fornybar Norge om at hans neste jobb kanskje er i New York.
– Hvorfor er UNDP viktig?
– FNs utviklingsprogram har virksomhet i 170 land, og en stor partner for Norge. Vi bidrar med rundt to milliarder kroner årlig. UNDP står sterkt i noen av verdens fattigste land, men også i Ukraina hvor UNDP koordinerer arbeidet med energisikkerhet for å motstå angrepene fra Russland. Organisasjonen koordinerer mye av FNs bistand globalt, men jobber også med gjennomføring av valg og i kampen mot korrupsjon.
– Er UNDP hardt rammet av USAs bistandskutt?
– USA finansierer bare fire prosent av UNDPs budsjett, og er dermed mindre berørt enn mange andre FN-organisasjoner, forklarer han.
Les også: Washington Post: Lekket notat viser amerikansk plan om å kutte all pengestøtte til Nato og FN