Vil ha omfattende endringer

1 day ago 7



Fast ansatte kommisjonsmedlemmer, mer åpne høringer og inndeling i avdelinger er blant forslagene til reorganisering av Gjenopptakelseskommisjonen.

Justisminister Emilie Enger Mehl får overlevert den første delrapporten fra Baneheia-utvalget av leder for utvalget Jon Petter Rui. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Utvalget som har gransket Baneheia-saken og Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker, foreslår omfattende endringer og en reorganisering av hele kommisjonen.

I sin første delrapport som ble lagt fram for justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fredag, pekte utvalgsleder Jon Petter Rui på flere trekk og svakheter ved måten straffesaker kan bli vurdert for gjenopptakelse på i dag.

– Det første vi ønsker å fremheve, er at vi foreslår en reorganisering av Gjenopptakelseskommisjonen. Det primære forslaget går ut på at kommisjonsmedlemmer er ansatt på heltid og eventuelt deltid, minst 50 prosent, i stedet for at de sitter på verv og får honorert for oppmøtet og forberedelse til møter, sa Rui.

Avdelinger

– Vi foreslår en betydelig reduksjon av sekretariatet, og vi anbefaler at legfolk skal delta i alvorlige og komplekse saker for gjenopptakelseskommisjonen, sa jussprofessoren fra Universitetet i Bergen.

Alternativt forslår utvalget at kommisjonen deles opp i tre avdelinger, men med kommisjonsmedlemmer som fortsatt sitter på verv.

– Jeg er sikker på at oppfølgingen av arbeidet utvalget har gjort i første del, og det som kommer i del to, vil ha innvirkning for rettssikkerheten framover, sa Mehl da hun mottok rapporten i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien fredag.

Delrapport 1

Baneheia-utvalget ble utnevnt av regjeringen 10. februar 2023 for å granske alle sidene av Baneheia-saken mot Viggo Kristiansen. Bakgrunnen for rapporten er at det tok nesten 21 år fra Kristiansen ble dømt til han ble endelig frifunnet i desember 2022. Da hadde han også flere ganger forsøkt å få straffesaken gjenopptatt.

Utvalget skulle egentlig levere hele utredningen før årsskiftet, men det ble bestemt at den deles i to delrapporter fordi straffesaken mot Jan Helge Andersen ikke er endelig avsluttet ennå.

Den første delrapporten er derfor en gjennomgang av Gjenopptakelseskommisjonens arbeid ettersom det er reist mye kritikk for måten den har fungert på de siste årene. Hele rapporten skal sendes på høring når også del to er ferdigstilt.

Bør begrunne

I granskingen påpekes det at antall saker i kommisjonen har økt de siste årene, og at det samme har skjedd med saksbehandlingstiden.

– 19 prosent av sakene som er til behandling blir gjenopptatt. Det er ganske mange, sa Rui, som trakk fram at Orderud-saken er den med lengst behandlingstid kommisjonen har hatt. Seks tok det før Per og Veronica Orderud fikk avslag på sin begjæring om gjenopptakelse.

Utvalget foreslår også at det innføres krav om begrunnelse for kommisjonens avgjørelser.

Read Entire Article