Regjeringen vi ha mindre byråkrati i kommunene, og setter nå noen av Kommune-Norges mest erfarne ledere på saken: Rita Ottervik, Monica Mæland og Eivind Dale.

– Vi må bruke ressursene på folk. På best mulig barnehager, skoler, eldreomsorg, alt det som er viktig for innbyggerne. Da må vi bort med rapportering og krav, sier kommunalminister Kjersti Stenseng til TV 2.
Nå setter hun ned et utvalg for å rydde opp. I statsråd fredag ble tidligere departementsråd i Kommunaldepartementet, Eivind Dale, utnevnt som leder for utvalget som skal gjennomgå måten staten styrer norske kommuner.
Han får med seg blant andre Tidligere Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) og tidligere byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H).
Utvalget har dessuten representanter fra Fagforbundet i LO og arbeidstaker organisasjonen Unio, amt kommunenes interesseorganisasjon KS.
– Vi har veldig mange lover, forskrifter, tilsyn. Alt det som binder opp tid og ressurser. Dette er vi nødt til å gjøre noe med, sier Stenseng til TV 2.

Ønsker reform
Målet er å sette kommunene i stand til å bruke ressursene best mulig i en situasjon der det blir stadig større rift om kvalifiserte fagfolk.
Utvalget skal levere sin første rapport allerede før nyttår, og mandatet åpner for alle typer forslag som letter styringstrykket på norske kommuner, og setter kommunene i stand til å disponere ressursene mest mulig effektivt.
Kommunalministeren har ikke som mål i denne omgang å gjennomføre kommunesammenslåinger eller endre kommunestrukturen.

Mer frihet
– Mandatet er vidt, og størrelse kan åpenbart være en faktor, men dette er ikke først og fremst en kommunereformkommisjon. Målet er å gi kommunene større frihet, og lage bedre prosesser som kan spare tid og ressurser, sier Stenseng.
Finansminister Jens Stoltenberg tror det er mulig å spare store summer på å gjøre kommunene mer effektive.
– Det er mange milliarder kroner, men det er jo
ikke penger vi skal ta inn i statskassa igjen. Det er penger som skal være i
kommunene, slik at de kan lage enda mer velferd, eldreomsorg, skole og alt det
andre kommunene driver med, sier Stoltenberg til TV 2.

Han innrømmer at mye av kritikken mot sendrektig kommunalt byråkrati har vært berettiget.
Vil, men får ikke til
– Det vi har sett i mange år, er at politikere fra mange partier har pålagt kommunene nye oppgaver, nye reguleringer, og så er det nesten ingen politikere som fjerner oppgaver og reguleringer. Det må vi endre på. Og det er på høy tid.
Men det er lettere sagt enn gjort, innrømmer Stoltenberg.
– Det viser seg at politikere fra alle partier i teorien er tilhengere av å forenkle og redusere kravene til kommunene, men i praksis har det vært ekstremt vanskelig, sier finansministeren.
Men nå ønsker han og kommunalminister Stenseng å gjøre et nytt forsøk på å rydde vekk dobbeltarbeid og unødig kommunalt byråkrati.