Det kan minne om en «vanlig» forkjølelse, men etter en ukes tid oppstår det kraftig hoste.
Et utbrudd av kikhoste har plaget mange nordmenn så langt i år, og er fortsatt blant sykdommene som bidrar til en økning i legebesøk for luftveisfiksjoner.
Det viser Folkehelseinstituttets ferskeste tall.
Den smittsomme hosten er spesielt plagsom for små barn.
Nylig gjorde derfor Bergen kommune et drastisk grep.
Massevaksineres på jobb
Frem mot jul håper kommunen å kunne vaksinere samtlige 2500 av byens barnehageansatte – på deres egen arbeidsplass.
– Det løser en masse problemer for oss. Jeg tror mange foreldre syns det er flott at alle som jobber i barnehagen nå blir vaksinert mot kikhoste, sier Lise Hoel Hermansen, styrer i Haugenveien barnehage på Nordnes.
Torsdag ble flere av de ansatte i hennes barnehage vaksinerte. Vaksinen, Boostrix Polio, beskytter også mot difteri, stivkrampe og poliomyelitt.
Skyhøyt fravær i barnehager
Luftveisinfeksjoner er blant årsakene til at sykefraværet fortsetter å øke i Norge.
Bergen kommune håper at vaksineringen også skal også bidra til å få ned sykdomstilfellene i en sektor hardt rammet av et skyhøyt sykefravær.
– I Bergen har vi et høyt sykefravær blant ansatte i barnehage. Dette er et av de tiltakene som vi mener er viktige for å få ned sykefraværet, sier byråd for barnehage og skole, Daniel Hägglund (Frp).
Kommunen har opprettet totalt fem vaksineteam som reiser rundt til alle barnehagene som har meldt inn at de har ansatte som ønsker vaksine. Disse teamene vaksinerer ansatte i 20 barnehager hver dag.
– De som jobber i barnehage har barn rundt seg hele dagen. Barnehagen blir ofte en oppsamlingsplass av alle sykdommer som florerer i samfunnet. De ansatte i barnehagen kan ikke holde to meters avstand til barna, fortsetter byråden.
– Koster kommunen veldig mye
Sektoren er også hardt rammet av langtidssykefravær. Hägglund forteller at dette er noe de jobber med å få ned.
– Vi er opptatt av å få ned fraværet, for det koster kommunene veldig mye penger. Penger som vi heller ønsker å bruke på barn og unge og andre typer tjenester som kommunene skal tilby.
Blant annet gjøres dette med oppfølgning av den enkelte.
– Det handler om å ha en meningsfull hverdag for dem. Så hvis de for eksempel kan komme tilbake i redusert stilling, så ønsker vi det.
Klare råd
Massevaksinasjonen i barnehagene kommer etter klare råd fra FHI. Instituttet sendte i sommer et brev til samtlige av landets kommuner med en påminnelse om at alle som jobber med små barn bør vaksineres.
– Forekomsten for kikhoste har jo vært relativt høy de siste månedene. Nå ser det ut til at det kanskje begynner å bli en litt redusert forekomst, så det følger vi nøye med på i ukene som kommer, sier Berit Løkken Finess, seksjonsleder i FHI.
Vaksinen mot blant annet kikhoste er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og blir nå også tilbudt til gravide. Samtidig anbefaler FHI at samtlige voksne tar en oppfriskningsdose hvert tiende år.
– Vi er opptatt av å beskytte de aller yngste, og at personer i helsevesenet og som har tett kontakt med barn er vaksinert.
Venter influensabølge
Økningen i rapporterte tilfeller av luftveisinfeksjoner er forventet for sesongen. Samtidig er det en endring i hvilke sykdommer som florerer.
– Det som er positivt er at vi de siste ukene har sett en redusert forekomst av bakterien Mycoplasma pneumoniae, fortsetter Løkken Finess.
Samtidig er forekomsten av influensa og RS-virusinfeksjoner lavere enn på samme tid de to foregående sesongene.
Det kan fort endre seg, forteller seksjonslederen.
– Vi venter jo at hvert år vil vi få en influensabølge. Så må vi også vente at vi kan få en økning av for eksempel covid-19. Men det er vanskelig å spå hvordan det blir.
FHI anbefaler derfor at særlig personer i risikogruppene følger vaksinasjonsanbefalingene. I Norge er 1,6 millioner mennesker regnet for å være i en risikogruppe. Dette er primært personer over 65 år og personer med underliggende sykdommer.
– Vaksine er det desidert mest effektive tiltaket for å forhindre smitte og alvorlig sykdom