«Vi tror det er fullt mulig å skape en bærekraftig og konkurransedyktig cruisenæring som gir verdiskaping for lokalsamfunn over hele landet»

1 week ago 11



Debatten om cruiseturisme preges av motsetninger og kunnskapsmangel. Det hindrer utvikling av en mer bærekraftig reiselivsnæring.

Cruiseturisme langs kysten representerer en enorm mulighet for Norge. Med unntak av årene under koronapandemien, har det vært jevn økning i cruiseturismen siden 2016, og i løpet av denne perioden er trafikken doblet. I fjor var det 3.943 cruiseanløp og over 6,1 millioner passasjerbesøk i norske havner. Et anslag fra Cruise Lines International Association (Clia) tilsier at det i 2024 kan bli hele 5.049 cruiseanløp i Norge.

Leserskribenten: Arnt-Einar Litsheim, fagdirektør i Norske Havner. Foto: Jill Johannessen

Samtidig kritiseres cruisenæringen for økte klimagassutslipp som følge av den økte trafikken, og enkelte har tatt til orde for å si blankt nei til cruiseturisme. Det skaper steile fronter i en debatt om cruisenæringen der kunnskap dessverre er mangelvare.

Vi tror det er fullt mulig å skape en bærekraftig og konkurransedyktig cruisenæring som gir verdiskaping for lokalsamfunn over hele landet. Cruiseskipene er avgjørende for investeringer som gir grønn omstilling i mange havner, og samtidig er næringen selv inne i en stor omstilling.

Vi tror det er fullt mulig å skape en bærekraftig og konkurransedyktig cruisenæring som gir verdiskaping for lokalsamfunn over hele landet.

Det stilles strenge krav til de som besøker våre farvann. Cruiseskip som ikke oppfyller våre krav til miljøvennlighet og bærekraft, er ikke velkomne i norske havner, og kan bli avvist. Turisme skal ikke gå på bekostning av vår unike natur og våre lokalsamfunn.

Vi er i tett dialog med rederiene for å finne innovative løsninger for å redusere utslipp og avfall. Målet er at cruiseturismen skal komme lokalsamfunnene langs kysten til gode, uten de ulemper trafikken har medført tidligere.

Mange steder langs kysten er cruise avgjørende for arbeidsplasser og verdiskaping. Norske havner ønsker turister fra hele verden velkommen og tilbyr en unik mulighet til å oppdage den storslåtte norske kysten på en behagelig og bærekraftig måte.

For å opprettholde denne utviklingen er det avgjørende med stabile rammebetingelser. Norske Havner vil at norske myndighetene skal arbeide internasjonalt for en mer klimavennlig turistnæring. Dette arbeidet må inkludere hele næringen, også cruisetrafikk.

Cruisenæringen er en viktig bidragsyter til norsk økonomi, skaper tusenvis av arbeidsplasser langs kysten og bidrar til positiv samfunnsutvikling. Alle vil tjene på en ansvarlig og bærekraftig cruiseturisme. Derfor må vi må finne en balanse der vi tar vare på den skjøre naturen, men også sikrer inntekter og arbeidsplasser til levende lokalsamfunn langs norskekysten.

Arnt-Einar Litsheim,

fagdirektør i Norske Havner

Read Entire Article