-Vi trenger ledere i offentlig sektor som bruker penger klokt

1 month ago 31



AFTENBLADET MENER: Vi trenger ledere i offentlig sektor som bruker pengene klokt. Det vil sjelden være å leie seg dyre kontorlokaler.

Både ordfører Kenny Rettore (H) og varaordfører Kristoffer Birkedal (Frp) i Sandnes har reagert på offentlige arbeidsgiveres pengebruk.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Det kan umulig være i skattebetalernes interesse at offentlige arbeidsgivere lager en ring rundt Stavanger sentrum, som har de dyreste leieprisene i regionen,» sa Sandnes-ordfører Kenny Rettore (H) til Aftenbladet i sommer.

Det har han helt rett i. Utsagnet kom etter at det ble kjent at både Skatteetaten og Kartverket går for å finne nye lokaler i Stavanger, slik også Helse Vest har gjort.

Språket i svaret fra Skatteetaten vitner også om en likegyldig holdning til hva vanlige skattebetalere måtte mene om pengebruken deres.

«Lokaliseringen er valgt i samsvar med regionale areal- og transportplaner, kommuneplaner og eventuelle byvekstavtaler og statlige retningslinjer. Valget er tatt på bakgrunn av at etaten skal være lett tilgjengelig for tjenestemottakerne og ansatte, i nærheten av kollektivtrafikk,» skrev seksjonssjef Erlend Leinum i en e-post til Aftenbladet.

Han påpeker også at det ikke er snakk om nyetablering av kontor, men å videreføre arbeidsplasser og oppgaver som løses ved kontoret i Stavanger i dag, og at det derfor ikke er aktuelt å endre kontorsted.

Kartverket på sin side er opptatte av å være nært kollektivaksen, så det skal være enkelt for folk å oppsøke dem. Helse Vest endte opp med å velge dyre lokaler i Stavanger sentrum for seg selv, samtidig som sykehuset vårt, som de eier, sliter tungt med økonomien.

Det er betydelig med penger å spare på å leie lokaler i Sandnes. Og det er ikke langt å gå til slike fra Ruten, ett av Stavanger-regionens to knutepunkt for kollektivtrafikk.

Det offentlige helsevesenet og den offentlige skolen er bærebjelker i samfunnet vårt. De skal hver dag sikre at alle i landet skal få den helsehjelpen de trenger, uansett pengebok, og at alle skal ha muligheten til å få en god utdannelse, uansett hvilken familie de kommer fra.

Det er utrolig viktig. Men det er faktisk like viktig at vi som er skattebetalere ikke mister tilliten til at de som forvalter offentlige penger, vet hvor viktig det er at pengene brukes riktig.

I helsevesenet foregår det en stor diskusjon om hvordan man skal klare å bruke rett kompetanse på rett plass. Den bør i høyeste grad omfatte alle ledere, byråkrater og kontoransatte i hele offentlig sektor.

Nettopp fordi sektoren er så viktig for velferd, tillit og likeverd, og samtidig selvsagt avhengig av penger andre tjener.

Hva rett kompetanse er? Ledere på alle nivåer som forstår at pengene må settes inn der de kan gi flest mulig gode tjenester.

Dyre kontorlokaler vil svært sjelden komme høyt på den listen.

Publisert:

Publisert: 4. august 2024 20:50

Read Entire Article