Hanne Frøyland
Leder for Sandnes og Jæren FpU og styremedlem i Rogaland FpU
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
DEBATT: Kvinner utgjør halvparten av befolkningen i Norge. Til tross for dette er det en enorm mangel på forskning på kvinners helse. I flere tilfeller har kvinner helt andre symptomer enn menn, på alvorlige sykdommer – et godt eksempel på dette er hjerteinfarkt.
Kvinner opplever ofte at de ikke blir tatt på alvor når de oppsøker helsehjelp. Mange forteller at de får høre at smertene deres «sitter i hodet», at de er psykiske, og at vann og Paracet vil løse det. Vi kan ikke ha et helsevesen der kvinner ikke blir tatt på alvor.
Det tar ofte lang tid å diagnostisere kvinner, noe som fører til en lang tid til behandlingstid. Det skjer nettopp på grunn av manglende kompetanse på kvinnehelse. På toppen av det hele er det lange helsekøer. Det er avgjørende å utnytte kapasiteten i både offentlig og privat sektor, samtidig som vi styrker forskningen. Vi mener at pasientene selv skal få velge hvor de ønsker behandling, og at det offentlige skal betale uansett. Dette vil både kutte ventetid og gi pasientene reell valgfrihet til å få hjelpen de trenger – når de trenger den.
Det er skremmende at venstresiden ikke ønsker å bruke ledig kapasitet i privat sektor, og dermed tillater at pasienter som ofte har store smerter, må vente unødvendig lenge på hjelp. Vi vil sette folk foran system.
Rundt 5–10 prosent av kvinner har endometriose, og cirka 15 prosent har adenomyose. Likevel tar det i gjennomsnitt sju år å få diagnosen. Det forskes altfor lite på kvinnehelse, og det gjør at mange kvinner ikke blir møtt med den forståelsen de fortjener og trenger. I stedet blir symptomene deres ofte avfeid som psykiske eller mindre alvorlige. Det er fullstendig uakseptabelt at vi har et helsevesen der kvinner ikke føler seg ivaretatt, og der de i tillegg opplever lengre ventetider.
Det er på høy tid at vi slutter å behandle kvinnehelse som et nisjeområde i helsevesenet. Kvinner utgjør halvparten av befolkningen – deres helse er ikke en særinteresse, det er folkehelse. Derfor må vi ta grep nå. Vi i FpU vil styrke forskningen på kvinnehelse, kutte ventetidene og gi kvinner den behandlingen de har krav på.
Helsevesenet skal være til for pasientene, ikke for systemets skyld. Det er ikke akseptabelt at kvinner blir ignorert eller ikke blir møtt med forståelse. Vi trenger et reelt løft for kvinnehelse – fordi kvinnehelse er faktisk folkehelse.
Publisert:
Publisert: 10. mai 2025 13:37