-Vi som jobber i SFO, er alvorlig bekymret

1 month ago 25



DEBATT: Hva har egentlig skjedd siden rammeplanen for SFO ble innført 1. august 2021?

1. august starter mange barn på SFO. Foto: Pål Christensen
  • Veronica S. Rye

    Nettverket for SFO-ledere i Stavanger

  • Siri M. Berg

    Nettverket for SFO-ledere i Stavanger

  • Kalle Eide

    Nettverket for SFO-ledere i Stavanger

  • Mona Gjøse Skaaren

    Nettverket for SFO-ledere i Stavanger

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Ansatte og ledere strever med å implementere den nye rammeplanen. Det går ut over barna med behov for særskilt tilrettelegging. Det er grunn til å tro at det øker sjansen for at disse barna havner utenfor fellesskapet senere i livet.

Det skriver forskerne som de siste tre årene har sett på hvordan det har gått med innføringen av rammeplanen for SFO, som 1. august er tre år.

Alvorlig og bekymringsfullt

Vi som jobber i praksisfeltet, er alvorlig bekymret. Kunnskapsgrunnlaget viser at sårbare barn kan ende opp utenfor fellesskapet i fremtiden. Dette skjer som en konsekvens av at barna ikke blir inkludert i fellesskapet på SFO fordi rammeplanen ikke er blitt en integrert del av det daglige arbeidet. Dette er alvorlig, og vi som ansatte og ledere pålegges å bære et stort ansvar for dette.

Men mangel på tilstrekkelige ressurser, fravær av nasjonale kompetansekrav og savn av støtte til å gjennomføre det samfunnsoppdraget SFO er gitt gjennom rammeplanen, må ligge på politikere og skoleeiere. Barn som har behov for særskilt tilrettelegging i undervisningsdelen, får ikke tilsvarende tilbud i SFO-delen. For barna sin del må SFO behandles som en likeverdig part i skoledagen der fokuset er hele barnet hele dagen.

Inkluderende praksis

SFO er blitt en viktig og universell ordning for alle barn, og SFO kan være særlig viktig for særskilt sårbare barn. Med riktige rammefaktorer kan SFO bidra til å utjevne sosiale forskjeller og dette løftes også fram av ekspertgruppen som i rapporten Et jevnere utdanningsløp har sett på hvordan barnehage, skole og SFO kan bidra til like muligheter for alle barn. SFO er viktig for å skape en felles kultur for inkludering og tidlig innsats, og tilbudet må legges til rette slik at alle barn kan delta innenfor et inkluderende fellesskap.

Dette krever tilstrekkelig og forsvarlig bemanning, og riktig kompetanse hos de ansatte. Alle ansatte i SFO må få mulighet til å øke kompetansen sin for å sikre et inkluderende, trygt og godt leke- og læringsmiljø for alle barna. Blant oppmerksomhetspunktene i sluttrapporten peker forskerne på at ansatte i SFO må få plantid til å arbeide med rammeplanen og utviklingsarbeid. I tillegg må nasjonal bemanningsnorm for SFO vurderes mener forskergruppen.

Lite tid og ressurser

Utdanningsdirektoratet melder følgende om sluttrapporten på sin hjemmeside: rammeplanen har i liten grad blitt en integrert del av arbeidet i SFO, og mange ansatte opplever at det er for lite tid og ressurser til utviklingsarbeid. Samtidig er det et stort behov for og ønske om økt kompetanse, noe som kan gjøre rammeplanen bedre integrert i arbeidet i SFO.

Et av hovedfunnene i sluttrapporten viser at SFO-lederne har lav grad av tro på at rammeplanen fører til endringer i deres SFO, og kvaliteten i SFO vurderes av ansatte som dårligere nå enn før rammeplanen ble innført. Dette kan ha en sterk sammenheng med at kvaliteten på SFO-tilbudet har blitt utfordret som følge av flere barn og færre ressurser etter innføring av gratis deltidsplass på SFO.

Sluttrapporten viser at ansatte og ledere opplever mangel på sammenheng mellom nye arbeidsoppgaver, krav og forventninger opp mot nåværende ressurssituasjon som et hinder for kvalitetsutvikling. Gratis deltidsplass har ført til økt antall barn som deltar på SFO. Det har ikke vært noen styrking av bemanning eller ressurser til dette, og det går ut over kvaliteten på SFO-tilbudet. Ansatte i SFO fremhever at dette medfører at ansatte ikke kan gi et tilfredsstillende tilbud til alle barn. Sikring av kompensasjonen for gratisplasser og gratis kjernetid i SFO fremheves også som et oppmerksomhetspunkt i sluttrapporten.

Rammeplanenes intensjon

Stortingsmelding 6 var forarbeidet til rammeplanen for SFO, og regjeringens formål var å bidra til et løft for SFO gjennom å innføre en ny nasjonal rammeplan. Stortingsmeldingen løftet fram at SFO skulle ha et rikt tilbud av lek, kultur og fritidsaktiviteter, og ikke bare være et sted barn får tilsyn. Regjeringen presiserte at det var viktig at alle SFO-er skal gi god kvalitet i tilbudet, og SFO skal ses som en del av det helhetlige tilbudet til barna. Samfunnsmandatet om en mer likeverdig kvalitet og en inkluderende skolefritidsordning viser fremdeles stor variasjon. Sluttrapporten peker på at SFO må få mer oppmerksomhet politisk for å utvikle kvaliteten barna fortjener, og ansatte må gis rammevilkårene til å utvikle et godt tilbud til alle barn, ifølge NTNUs forskningssjef, Joakim Caspersen.

Det haster

Tre år er gått siden ansatte i SFO med stolthet gledet seg over å endelig få sin første nasjonale rammeplan. De knappe ressursene gjør arbeidet med rammeplanen utfordrende, og oppsummert så venter SFO-sektoren ennå på en kvalitetsreform for SFO. I dag starter tusenvis av nye barn på SFO, og de ansatte fortsetter å gjøre så godt de kan ut fra den ressurssituasjonen som er. Nå haster det med at SFO får de ressursene, rammene og støtten som er nødvendig for å sikre god kvalitet for barna.

Rettet 31.07 23.50: Ved en feil hos oss kom først tre ekstra navn med, som ikke var avsendere av dette innlegget. De er nå fjernet. Vi beklager feilen.

Publisert:

Publisert: 31. juli 2024 23:59

Oppdatert: 1. august 2024 00:14

Read Entire Article